Dags för avfärd. På måndagseftermiddagen var det full aktivitet på Tvekamp af Elbogen inför avfärden. Jakob Andrén

Får ny hamn i Mälaren

Om koggarna ska stanna kvar här är ännu inte klart. Koggarna ska i alla fall ses över och repareras och kommer tills vidare att ligga förtöjda med Frösåkers bryggas andra, historiska skepp.
– Men jag ska inte sticka under stol med att vi snackat om affär. Men vi har inte skrivit några papper. Först och främst ska koggarna fixas till, säger John-Erik Kockum.

I vattnet vid Frösåkers brygga, ungefär två mil från Västerås, finns redan mer än 20 historiska skepp samlade av en förening – bland annat ett äkta kyrkskepp från Siljan och en kopia av ett vikingaskepp. Här kan man bland annat segla eller ro några av båtarna, eller pröva på historiska kämpalekar och kamper från vikingatiden.
Här finns också en matakademi med matlagningskurser och event.
Hit skickade Malmökoggarnas nye ägare, Knuth Borg, i slutet av maj den mindre av Malmökoggarna. 16 meter långa Enighet af Elbogen fick precis plats på en lastbil och lyftes av i Kraftverkshamnen i Västerås med kranbil den 28:e maj.

Och nu kommer ”storasyster” efter. På måndagen rådde full aktivitet på den stora koggen för att få allt klart inför avfärden norrut.
– Den stora kan inte gå på vägen, den väger 150 ton. Den lilla vägde bara 25 ton. Men det var precis att det gick, berättar John-Erik Kockum.

Tvekamp av Elbogen är dock inte i stånd att segla, utan får gå för motor till sin nya hamn. Resan beräknas ta tre dygn.
Därefter ska koggarna rustas upp. Det finns en del att göra, mest på Tvekamp af Elbogen.
– Hon har varit med om både det ena och det andra. Skrovet ser bra ut, men däcket läcker, det måste göras i ordning. Sedan får vi se om vi trivs med dem. Båtar är ju någonting som måste skötas. Och de ligger nog bättre i Mälaren, i en lugn vik, säger John-Erik Kockum.

Koggaffären genomfördes formellt i februari i år när kommunen, kulturnämnden, sålde till båtentusiasten Knuth Borg och bolaget Scandinavian Intermarket för en symbolisk hundralapp.

Dagens fråga

Brukar du lyssna på Melodikrysset?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev