Bo Ohlsson bor själv precis bredvid bensinmacken. Så någon naturlig efterträdare finns inte om han någon gång väljer att pensionera sig. – Det hanns inte med en familj en gång i tiden. Och det är klart att det kan vara en nackdel

Erfaren mackägare satsar på framtiden

– Ska jag trycka igång pumpen Jönsson, frågar Bo Ohlsson inifrån kiosken som funnits på platsen sedan 1967.

Mackägaren öppnar fortfarande varje bensinpump manuellt om kunderna inte väljer att betala med kort.
Vid ett snabbt ögonkast skulle den prydliga bensinmacken i Norra Rörum kunna tas för en kvargömma från 1950-talet. Men då tar man fel. Rejält fel.
För Bo Ohlsson fanns det egentligen aldrig någon tveksamhet till vad han skulle syssla med i livet. Pappa Börje Ohlsson startade ursprungligen en verkstad på platsen 1950. Några år senare installerades en elektrisk pump.
– För mig blev det en inskolning direkt. Det föll sig bara så och jag trivdes bra med att jobba på macken, säger Bo Ohlsson.

På 50-talet fanns hela sju bensinstationer i Norra Rörum. Företagsnamn som Gulf, Esso och Koppartrans prydde då byn.
– Det är inte många som tror det, säger Bo Ohlsson som i dag är ensam kvar.
Med två undantag står han i sin kiosk dagligen.
– Jag är deltidsbrandman så om något händer måste jag rycka ut. Och sedan 1965 har jag haft måndagsstängt. Byborna fick rösta om vi skulle ha lördagsöppet eller inte och det ville de. Därför håller jag stängt på måndagar istället.
År 1988 tog Bo Ohlsson över rörelsen efter sin far. Andan skulle vara densamma men ett par förändringar skedde efterhand.
– Jag la ner verkstaden. Det innebar mest komplikationer med att det blev mer och mer elektronik i bilarna.

Trots att Bo Ohlsson börjat komma upp i åldern har han inga planer på att dra sig tillbaka. Istället har han i dagarna genomfört en större satsning. Fast nysatsningen tog egentligen sin början redan för tio år sedan. Bengt Larsson på Dresser Wayne besökte då macken av en ren slump i samband med en orienteringstävling i byn.
– Här skulle jag önska att vi kunde sätta upp en ny pump var beskedet från Bengt Larsson.


Så blev det också. Häromdagen gjordes den första tankningen i de nya pumparna som går under namnet Helix.
– De nya pumparna är lite snabbare och de har miljöfördelen att man kan mäta hur mycket gas man återvinner. Något som det ställs krav på i Tyskland. Jag är först i världen att ha de här pumparna.
På nära håll följer Bo Ohlsson den mackdöd som sköljer över landet. Höör utgör inget undantag.
– Det läggs ner hur mycket som helst och bensinbolagen vill inte att den svenska marknaden ska vara så stor. Själv känner jag ett samhällsansvar för att landsbygden ska leva vidare. Men det är tufft i dag att vara den lille, säger Bo Ohlsson innan han måste ta emot nästa kund.
Hur var det då med Zlatan Ibrahimovic? Jodå, fotbollsstjärnan har besökt Bo Ohlssons mack vid ett par tillfällen när han ska ut och jaga.
– Det brukar vara han och några kompisar och Zlatan verkar väldigt ödmjuk, säger Bo Ohlsson.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

  • Ja (52%, 200 Röster)
  • Nej (48%, 185 Röster)

Antal röster: 385

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev