På torsdagen anlände en leverans av ett av karnevalens drivmedel – starköl. Vinlasten var minst lika stor.
Cirkusens fyrarmade kock Omega 3 gjorde succé på förhandsvisningen.
Noak som norrman i lusekofta är den karaktär i spexet som lockar till flest skratt.
Ernst Mojahedin Kirchst-Jihad tipsar om sursprängdeg och ekodiesel i sin Al Quaida Kitchen. Foto: Lena Breitner
Under showen kan man äta en tre rätters middag. Sexmästare Jesper Sjödahl

Karnevalens nöjen sprider glädje

I år står tjejer och killar tillsammans på nöjenas scener, för första gången i karnevalens 165-åriga historia.
Fram tills i dag har män spelat alla roller i spexet och endast kvinnor har framträtt i showen.
– Lundakarnevalen är bara vart fjärde år och då vill vi att alla talangfulla scenmänniskor ska kunna vara med på alla nöjesscener. Vill man spexa som tjej och showa som kille ska man kunna det i karnevalen. Därför kändes det här som helt rätt beslut, säger Fanny Ramel, karnevalsgeneral.
Skånskan var på plats på genrepet. Detta är våra intryck:

Barnevalen är för många en av karnevalens starkast glimrande juveler. Johan Wester och Anders Jansson lyfte evenemanget till nya höjder 1990 med Prins Gröt i Frukostlandet. Sedan dess har den behållit sin höga kvalitet.
Årets föreställning, som heter Pappas onda tand – en resa i tid och mun, är en fullträff. På något sätt lyckas gänget både roa barnen och de äldre i publiken med en story som ligger nära båda grupperna.
De små får kasta sig in i äventyr om tandborstning, tandfen, tandtroll och skojiga upptåg tillsammans med syskonen. Det är coolt att borsta tänderna, är budskapet från ensemblen.
Föräldrar och andra kan njuta av en fartfylld föreställning, snyggt inramad och full med skämt som går högt över huvudet på barnen, till exempel att Oh boy har skrivits av Pepsodent Persson och att visdomstanden ser ut som Gandalf i Sagan om ringens, men heter Tandalf.

Cirkusen är en ojämn historia. Ramhandlingen är lite svår att hänga med i och föreställningen tappar tempo emellanåt.
Vissa nummer skulle helt enkelt ha kortats ner eller strukits.
Andra delar är emellertid lysande. Jonglören gör till exempel flera träffsäkra nummer, likaså är den fyrarmade kocken Omega 3 och de beatboxande städrobotarna succéer som lär gå till historien.

Atlantis är det fartfyllda spexet om ön som håller på att sjunka av alla sopor.
Gud dyker upp. Det är han som orsakar värmen, Thor slår sönder vallarna och Afrodite har orsakat överbefolkningen. Störst succé av alla gör norrmannen Noak, som man gärna ska få till omtag.

Showen har lockat till sig de allra bästa rösterna. Till softa toner och blues levereras en småputtrig historia om kärlek, längtan och besvikelser på krogen Ljuset och lyktan.
Till detta serveras en trerätters middag, komponerad av sexmästaren Jesper Sjödahl, som ska se till att laga 2 250 portioner på tre dagar. Den konfiterade griskinden med ärtpuré och rödbetsemulsion får högsta betyg.

Cabarén Apocalyptica tar med oss till 2044 efter det fullskaliga kärnvapenkriget.
Manus skrevs förra året, men regissören Johan Stam sticker inte under stol med att den senaste tidens händelser spelat ensemblen i händerna.
Så vad händer till helgen enligt den futurala spådomen? Efter demonstration och ockupation (läs: attacken på Kulturhuset) sätts embargo in mot Smålands och ÖG. Rektorn får fnatt och tar en rysk utbytesstudent som gisslan och tvingar honom att lyssna på Eurovision med Christer Lindarw. Putin vill värna de ryska intressena och så är kriget igång.
Det är dock ingen dyster historia. Förutom sedvanligt bensprattel leverar Jimmie Åkesson den IV ett helt nytt parti och den svenska tv-genren utvecklas och får ett Al Quaida Kitchen med Ernst Mojahedin Kirchst-Jihad.
Surdeg, Ernst Kirchsteiger, Jimmie Åkesson och fyra armar tycks trenda på de futurala nöjena i år.