Lunds BK:s sportchef Bo Cronquist berättar att styrelsen funderar på inramningen till den riktiga hemmapremiären
mot Oskarshamn den 24 maj. Foto: claes hall
Lunds BK:s sportchef Bo Cronquist berättar att styrelsen funderar på inramningen till den riktiga hemmapremiären

Gräset lyser åter grönt på Klostergårdens IP

Lunds BK:s sportchef Bo Cronqvist är förväntansfull när visar upp det som ska bli Krubbans nya hemmaarena. Fotbollsplanen ligger visserligen på samma ställe som förut, men den har vridits 15-20 grader jämfört med den förra – och den har konstgräs.
– Även om doften av nyklippt gräs är speciell, så måste man ändå se till de möjligheter som konstgräset ger, konstaterar Bo Cronqvist och nämner ökade tillfällen till träning.
Dagen innan har han varit med A-laget i Borås, seriepremiär i division 1 södra mot Nybro borta. 3-1 till hemmalaget. På konstgräs.
– Vi kan nog inte skylla på gräset, det fanns nog andra orsaker till att vi förlorade.
Nej, konstgräset har blivit så pass vanligt att Bo Cronqvist uppskattar att omkring hälften av lagen i serien har det underlaget på sina hemmaplaner.
Nu ligger alltså en sådan matta på Klostergården i Lund också. Den förfaller kanske extra grön eftersom den ligger som en grön oas mitt i en byggarbetsplats, som präglas av gråbrunt grus. Här rör sig en mängd olika fordon runt och flyttar, lyfter, gräver upp, plattar till.
– Ungefär 35 stycken arbetar här, berättar Lars Månsson, platschef för byggföretaget MVB.
Han berättar att tidsplanen håller, hittills. Byggarna har haft tur med både regn och tjäle.
Från hans kontor har vi utsikt över hela området. Mellan kontoret och planen står en mängd säckar – de innehåller granulat som ska hällas ut i gräsmattan för att utgöra bottenlager. Nu förefaller stråna vara förvånansvärt långa, men när granulatet fyllt ut i botten blir de lagom långa.


Så nej, konstgräset behöver inte klippas. Men det måste faktiskt vattnas, för att det ska ha rätt egenskaper, till exempel rätt friktion för bollstuds och glidtacklingar.
Så här med utsikt över hela planen ser man hur välvd den är, av dräneringsskäl:
– Det skiljer 30 centimeter från mittpunkten till kortlinjen, upplyser Lars Månsson.
Jobbet har hittills tagit ungefär ett halvår. Redan i november kunde Lunds BK flytta in i sitt nya klubbhus, där en hel gavelvägg upptas av en mycket imponerande samling pokaler och andra troféer. Klubbhuset har blivit ett välbehövligt nytt centrum för klubben, som har fått verka allt mer utspritt.
– Det går rätt snabbt nu, kontemplerar Bo Cronqvist när han ser på all rörelse på byggarbetsplatsen.
Att spela hemmapremiär här har det knappast varit tal om. Så den 29 april går matchen mot Kristianstads FF på Malmö idrottsplats.

– Den 10 maj mot Uddevalla måste vi också spela inne i Malmö.
Nu satsar man på att inviga sin nya hemmaplan den 24 maj, mot Oskarshamns AIK.
– Om inget oförutsett inträffar – ett bygge är ett bygge, säger Bo Cronqvist.
Och berättar att man för säkerhets skull har bokat Malmö IP den dagen också.
På hemmapremiären ska man kunna ta emot publik på en långsida och en kortsida; den nya läktaren för 512 sittande beräknas inte vara klar förrän sent i höst. Möjligen kan den invigas redan i år om det blir kvalspel för Lunds BK.
Helst då för att ta sig uppåt.
– Det skulle vara en höjdare att ta ett steg till i divisionerna, när man kan erbjuda publiken något sådant här, drömmer Bo Cronqvist.

Dagens fråga

Är du orolig över bränderna som härjar i Skåne?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev