Natasha Zandi
Madeleine Svaneberg Li

Musikalisk resa avslutas med cd

– Juan är ju känd, så jag var nervös innan jag kom hit första gången. Men det var en väldigt välkomnande miljö, en skön stämning, säger Madeleine Svaneberg Li, en av de tiotalet tjejer som medverkar på skivan.
Juan heter Havana i efternamn och har lett projektet. Kändisskapet har han med sig från hiphopgruppen Advance Patrol där han är medlem.
I projektet Casa La Musica har han arbetat med nästa generation stjärnor. Det riktar sig mot tjejer mellan 14 och 19 år som genom musiken fått möjlighet att berätta om livet i Kroksbäck.
– De har skrattat, bråkat, haft roligt, precis som det ska vara. Allt det har de fångat i låtar, bryggor och melodier, säger Juan Havana, som är påtaglig imponerad av resultatet.
– Det har varit en utmaning för dem. De har arbetat med saker som inte varit så lätta att hantera, om sociala problem hemifrån, om att inte ha råd att ta sig till Flamman för att de inte har 20 kronor till bussen och om kärlek. De har lärt sig att ta del av sina innersta liv. Alla har befinner sig på olika ställen i livet. Det skapar dynamik.
Under året har deltagarna tillbringat hundratals timmar i studion på Flamman, ungdomshuset i Kroksbäck. De har fått lära sig allt från att skriva texter, hur man ska använda det svenska språket och mikrofonteknik.
Många har medverkat på olika sätt i projektet, men alla är inte med på skivan där ett tiotal av tjejerna medverkar.
– De här tjejerna kan jämföra sig med vilka rappare som helst. Jag ser inte dem som kvinnliga rappare utan rappare, säger Juan Havana.
Sanna Rahimic, som bland annat medverkar med låten ”Breaking down the walls” som handlar om vänner som sviker, tycker att hon lärt sig mycket under det senaste året.
– Att skriva om mitt eget liv. Det har jag gjort.
Natasha Zandi berättar att det hänt att de fastnat emellanåt.
– Då har Juan fått oss att komma igång igen.
Natasha Zandi har en egen Youtubekanal där hon lägger ut inspelningar, bland annat en cover av J Coles ”Power Trip” som hon gör med Sanna Rahimic.
– Den har 300 000 visningar, säger Natasha Zandi.
Med skivan följer också en bok som Juan Havana hoppas ska inspirera lärare att använda musik och text i skolarbetet. Där finns texterna från skivan med, men också upphovspersonernas tankar om hur de kom till.
– Då kanske man också kan hitta de ungdomar som sitter längst bak i klassrummet.
I vår hoppas Juan Havana att hans rappande adepter kan få spelningar, och på så sätt få projektet att fortsätta.
Projektet har finansierats med 160 000 kronor av Malmö kulturförvaltning.

Dagens fråga

Påverkas du av tågstoppet i Hässleholm?

  • Nej (74%, 411 Röster)
  • Ja (26%, 145 Röster)

Antal röster: 556

Loading ... Loading ...

Webbkryss