Kultur

Varmt och inkluderande om en värld utan män

Radikal vänskap. Skådespelarna Janna Granström
Artikel Kultur och Nöje Tillsammans gestaltar och utforskar skådespelarna ett feministiskt utopia baserat på värden som traditionellt betraktas som kvinnliga.
PREMIUM

Tillsammans gestaltar och utforskar skådespelarna ett feministiskt utopia baserat på värden som traditionellt betraktas som kvinnliga. Det uppstår ett kvinnorum som emellanåt påminner mycket om flickrummets frizon. Skådespelarna som med ett djärvt grepp spelar sig själva är Janna Granström, Linn Bjørnvik Grøder och Agnes Hargne Wallander.

Det blir en ovanlig föreställning och det är fråga om postdramatisk teater, alltså en teaterform som kopplar loss det sceniska uttrycket från det linjära berättandet. I det här fallet sammanfaller uttrycket med målsättningen. I stället för konflikter gestaltas mjuka värden och istället för en intrig får publiken gå in i ett vidgat nu där skådespelarna samspelar med varandra.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

18 000 i Bromma fortfarande utan ström

Nockebybanan står stilla på grund av ett strömavbrott i Bromma i västra Stockholm. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes

Över 18 700 hushåll i Bromma i västra Stockholm är sedan morgonen utan ström, meddelar elbolaget Ellevio. På grund av avbrottet är det stopp i tågtrafiken på Nockebybanan och även tvärbanans trafik påverkas.

– Felet beror på ett tekniskt fel i en fördelningsstation, säger Jesper Liveröd, presschef på Elevio.

Personal är på plats och arbetar med att åtgärda felet. Enligt den senaste prognosen ska felet vara avhjälpt vid 11.30.

Eftersom felet finns i själva fördelningsstationen kan de drabbade kunderna just nu inte få tillbaka strömmen med hjälp av omkopplingar.

– Nu är det själva stationen, eller noden, som är drabbad så det går inte att göra omkopplingar, säger Jesper Liveröd.

Sport

Ridsporten tävlar igen efter virusstopp

Ridsporten startar om säsongen i helgen efter tävlingsstoppet som orsakades av det det fruktade abortviruset. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport I helgen tävlas det inom svensk ridsport igen. Sedan 8 mars har det varit stopp på grund av hästviruset EHV-1, men nu är det fritt fram igen.
– Det är väl skönt för alla parter, säger hoppryttaren Svante Johansson till SVT.

Ridsporten har varit drabbad av två olika virus under våren. Dels coronapandemin och effekterna av den och dels det så kallade abortviruset, EHV-1, som bröt ut i samband med tävlingar i Valencia i slutet av februari.

Flera hästar dödades av viruset och ett antal smittades och fick isoleras, vilket tvingade sporten att dra i nödbromsen i flera länder i Europa. Inga tävlingar har fått genomföras i Sverige på en och en halv månad.

Stortävling inställd

Bland annat fick stortävlingen Gothenburg Horse Show i månadsskiftet mars/april ställas in helt.

Stoppet varade fram till den 12 april så den här helgen blir det därmed tävlingspremiär på flera håll runt om i Sverige.

Bland annat avgörs en internationell fälttävlan i Kristianstad med flera stjärnryttare på plats.

På nationell nivå avgörs Laholms spring show med tävlingar i hoppning och voltige fredag till söndag.

Extra restriktioner

Tävlingarna i Laholm genomförs med extra restriktioner. Bland annat tas tempen på hästarna och de hålls avskilda från varandra.

– Det är samma som för människor. Ryttarna är tillsagda att hästarna inte ska nosa på varandra utan hålla lite distans, säger överdomaren Hans Delling till SVT Halland.

Hoppryttaren Pia Levin känner sig trygg med de försiktighetsåtgärder som vidtagits.

– Jag har kollat upp jättemycket själv och man pratar med alla veterinärer dagligen så att man har lite koll, säger hon till SVT Halland.

Coronapandemin kräver också extra åtgärder. Bara yrkesverksamma ryttare tillåts vara med och ett generellt tävlingsförbud för barn och unga gäller även tills vidare inom ridsporten.

Inrikes

Drottningen tar farväl av Prins Philip

Prins Philip begravs på lördagen.
Foto: Alastair Grant
Inrikes
Inrikes

Drottning Elizabeth II tar under lördagen ett sista farväl av sin make prins Philip som i dag begravs vid en ceremoni i Windsor Castle, väster om London.

Drottningen kommer att ledsagas till begravningsceremonin av en hovdam, men inne i kyrkan sitter hon ensam, enligt hovet.

På grund av coronarestriktionerna finns ett maxtak på 30 personer och krav på att alla gäster ska bära munskydd.

Begravningen som inleds klockan 16 svensk tid planeras bli 50 minuter lång och inne i kyrkan måste de sörjande sitta utplacerade enligt rådande restriktioner.

Allmänheten uppmanas att inte ta sig dit på grund av pandemin, men ceremonin väntas följas av miljontals människor på tv.

Hertigen av Edinburgh dog 99 år gammal fredagen den 9 april, bara veckor efter att ha tillbringat över en månad inlagd på sjukhus för behandling av ett hjärtfel och en infektion.

Inrikes

Person hittad död i dike i Torslanda

En person har hittats död i Torslanda. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person har hittats avliden i ett dike intill en väg i Torslanda i Göteborg.

Polisen utreder händelsen som vållande till annans död och genomför en teknisk undersökning på platsen för att ta reda på hur personen avlidit.

Den döda personen har under lördagsförmiddagen inte identifierats.

Inrikes

Många nobbar Astras vaccin

Det kommer larm om att många nekar att få Astra Zenecas vaccin. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Inrikes
Inrikes Från flera håll i landet kommer signaler om att många äldre vägrar att ta Astra Zenecas vaccin.
– Det är en helt vansinnig riskvärdering de gör, säger överläkaren Maria Taranger, till Göteborgs-Posten.

I mitten av mars stoppades användningen av Astra Zenecas tillfälligt sedan det kommit ett antal rapporter om sällsynta biverkningar. Användningen återupptogs senare, men med rekommendationen om att vaccinet bara ska ges till personer som är äldre än 65 år.

Maria Taranger, som är överläkare och områdeschef för medicin, geriatrik och akutmottagning vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, vittnar om patienter som vänder i dörren när de får reda på vilket vaccin de ska få.

– I min verksamhet hade vi den här dagen planerat för 150 patienter över 65 år med diabetes som skulle vaccineras. Det var 20 som avbokade i förväg och sju som vände i dörren. En sade "jag vill inte dö" och vände direkt, säger hon till GP.

Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Region Västra Götaland, är medveten om motståndet till vaccinet.

– Det är ju fortfarande fler som säger ja. Samtidigt är det något som vi behöver ta ställning till, när folk tackar nej. Då får vi informera om att de får leta upp vaccinet själva i en senare fas, säger hon till tidningen.

Även från Region Dalarna kommer larm om att en del vägrar att ta Astra Zenecas vaccin.

– Det finns ett, tyvärr inte helt litet, antal personer som beter sig väldigt otrevligt mot vårdpersonal och där vårdpersonalen får ta emot näst intill hot, säger Roger Larsson, chefläkare i Region Dalarna, till P4 Dalarna.

I Region Stockholm finns också tecken på att vissa personer avstår från att ta vaccinet, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Kultur och nöje

Ismail svarar Kronlöf: "Mycket jag ångrar"

Soran Ismail svarar på Bianca Kronlöfs kritik. Arkivbild.
Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Efter Bianca Kronlöfs kritik mot SVT-dokumentären "Persona non grata " svarar nu komikern Soran Ismail.
"Jag förstår att jag uppenbarligen gjort en del kvinnor väldigt illa", skriver han.

I tre Instagraminlägg, som har fått stor spridning, kritiserar komikern och skådespelaren Bianca Kronlöf dokumentären "Persona non grata – Soran Ismail". I inläggen riktar hon sig till Ismail själv, men också till sina manliga kollegor som hon menar distanserat sig från allvaret i de anklagelser om sexuella övergrepp som riktats mot komikern.

I den uppmärksammade dokumentären berättar Ismail om tiden efter de nedlagda våldtäktsutredningarna, och nu svarar han på Kronlöfs kritik i ett eget Instagraminlägg.

"Under stora delar av mitt vuxna liv har jag levt måttlöst och exceptionellt när det handlar om mina sexuella relationer till kvinnor. Jag förstår att det jag gjort inte har varit normalt. Jag förstår också hur jag uppfattas och att människor ifrågasätter min kvinnosyn", skriver han.

I inlägget berättar han också att han har hört av sig till Bianca Kronlöf och att de ska ses och prata "så fort tillfälle ges".

"Det finns väldigt mycket som jag ångrar och som jag hade gjort ogjort om det varit möjligt att gå tillbaka och ändra i historien", skriver han, men menar att han inte har gjort någonting som han har trott varit emot någons vilja.

"Jag förstår att jag uppenbarligen gjort en del kvinnor väldigt illa, och för det är jag väldigt ledsen. De personer som jag sårat vill jag förbehållslöst be om ursäkt till eftersom jag aldrig varit ute efter att såra någon", skriver Soran Ismail.

Även Måns Möller, som medverkade i dokumentären, har kommenterat Bianca Kronlöfs video med ett självkritisk inlägg på Instagram. Där skriver han att han har haft ett bra samtal med Kronlöf:

"Jag håller helt med henne om den bild hon beskriver av vår bransch och det är ett mörker. Det här är något vi alla, inklusive jag själv, har ett ansvar för och måste förändra och något vi behöver göra tillsammans", skriver han.

Sofia Sundström/TT

Inrikes

Pressade Iva-sköterskor: "Vi betalar med hälsan"

Iva-sköterskorna Gunilla Mattsson, Michaela Bülow och Helena Ronnestål vittnar om den pressade arbetssituationen på landets intensivvårdsavdelningar. Gunilla Mattsson har sagt upp sig.
Foto: Privat
Inrikes
Inrikes Iva-sköterskor över hela landet larmar om en alltmer pressad situation. I Uppsala har en av dem redan varit sjukskriven för utmattning – i Karlstad har en annan precis valt att säga upp sig. Känslan av att inte se ett slut tär.

Masken trycker mot ansiktet, skyddsutrustningen ger värk i nacke och axlar. Under alla lager blir det snabbt varmt och kvavt. Michaela Bülow får höja rösten för att göra sig hörd på Gävle sjukhus intensivvårdsgolv.

– Det larmar och plingar, ljud och stök överallt. Vi får skrika till varandra för att kunna kommunicera. Det gör en trött i både kroppen och huvudet, säger hon.

Gävleborg är en av av flera regioner som aktiverat krislägesavtalet efter att antalet patienter med intensivvårdsbehov hastigt ökat. För andra vändan under pandemin jobbar Michaela Bülow nu 48 timmar i veckan, 12,5-timmarspass som sträcker sig från sju på morgonen till halv åtta på kvällen. För iva-sköterskorna har gränsen mellan andra och tredje vågen suddats ut.

– Flera kollegor är så trötta att de gråter och visar symtom på utmattning. Det finns en gräns för hur mycket vi klarar av, och flera av oss är nog nära den gränsen nu.

Hoppas på semester

Även i Uppsala är krislägesavtalet aktiverat. I förra veckan varnade Fredrik Sund, verksamhetschef vid Akademiskas infektionsklinik, för att sjukhuset kan "hamna i katastrofläge väldigt snart". Enligt iva-sköterskan Helena Ronnestål är det tydligt att sjukdomsförloppen är snabbare nu – fler patienter kommer in direkt från akuten och måste sövas och läggas i respirator med en gång.

– Man är helt urblåst när man kommer hem. Just nu känns det ganska tröstlöst, vi är ju redan slutkörda efter ett drygt år. Om vi bara visste att vi får ordentlig semester i sommar ... Vi kommer inte att orka utan återhämtning, säger hon.

Fjolårets semester blev bara tre veckor lång. Tanken på hur den tiden skulle räcka till för att varva ned blev ett stressmoment i sig, säger Helena Ronnestål. När hösten kom gick hon rakt in i väggen.

– Det bara brast. Jag tappade orienteringen när jag körde bil, bara åkte runt, runt i en rondell utan att veta var jag skulle ta vägen. Jag vill inte komma dit igen, men många här är nära nu.

"Vi betalar med hälsan"

Hon märker det i hur kollegorna beter sig mot varandra, känner igen stressymtomen: hur det snabbt kan hetta till, hur man brusar upp för ingenting.

– Vi betalar med hälsan, så är det faktiskt. Då måste man från arbetsgivarens och regionens håll åtminstone se till att kompensera oss ordentligt.

I gengäld för 12,5-timmarspassen blir ersättningen nu sammanlagt 220 procent av lönen per timme. Men efter ett drygt års pandemi är det en klen tröst.

– Under hela förra året, vad fick vi? Ett skobidrag och 3 000 kronor i friskvård i stället för de vanliga 600. Man måste kunna få vara ledig, det är det som är haken. Det går inte i längden annars.

Sade upp sig

Även i Värmland ökar smittspridningen kraftigt. Bland covidpersonalen på Karlstads centralsjukhus är stämningen uppretad. I veckor har de kämpat för att få samma extraersättning som den inlånade personalen fått – enligt regionledningen en så kallad "flexibilitetsersättning". Efter många om och men gick regionen med på kravet, men för iva-sköterskan Gunilla Mattsson var det för sent. Uppsägningsansökan var redan inlämnad.

– Jag kan inte arbeta i en verksamhet där man inte har ledningens stöd. Redan när jag hörde ordet "flexibilitetsersättning" kände jag att nu räcker det. Jag vet inte hur man bär sig åt för att vara mer flexibel än vad vi har varit under pandemin.

Gunilla Mattsson och hennes kollegor har redan jobbat uppåt 3 000 övertidstimmar i år. Dubbelpass är inte ovanligt. Numera vägrar de att ta frivilliga extrapass – cheferna får beordra dem.

– Man orkar inte. Vi har slutat att svara i telefon när de ringer. Det blir de som är inne och jobbar just då som får ta det.

Gråter dagligen

Flera kollegor redan sagt upp sig eller bett om förflyttning. Patienterna på iva blir fler och fler samtidigt som personalstyrkan med intensivvårdskompetens blir allt mindre.

Sista juni gör Gunilla Mattsson sin sista arbetsdag efter 42 år som anställd inom regionen. I stället börjar hon frilansa. Möjligheten att styra över sitt eget arbete, få chans till ledighet och återhämtning, hägrar.

– Vi mår inte bra här. Många gråter och är förtvivlade i stort sett dagligen. Jag kan inte förstå hur man kan ha låtit det gå så här långt.

Mia Holmberg Karlsson/TT

FAKTA

Fakta: Krislägesavtalet

Krislägesavtalet aktiveras av SKR och Sobona – kommunala företagens arbetsgivarorganisation på begäran av arbetsgivaren. Först måste arbetsgivaren själv ha försökt lösa situationen.

Avtalet innebär längre arbetstid och högre lön i form av en krisersättning på 120 procent av lönen per timme. Detta innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme.

Det ordinarie arbetstidsmåttet är 48 timmar per vecka under en beräkningsperiod om max fyra veckor. Inom avtalet finns anpassade regler för dygns- och veckovila.

För närvarande (16 april 2021) har sju regioner aktiverat ett krislägesavtal: Stockholm, Jönköpings län, Uppsala, Gävleborg, Dalarna och Norrbotten.

Källa: Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)

Utrikes

Spionanklagad Ukrainakonsul greps i Ryssland

Ryska säkerhetstjänsten FSB:s huvudkontor i Moskva. Arkivbild.
Foto: Alexander Zemlianichenko
Utrikes
Utrikes

Ryska säkerhetstjänsten (FSB) har gripit en ukrainsk diplomat som anklagas för att ha tagit del av hemliga uppgifter som han ska ha fått av en rysk medborgare.

"En ukrainsk diplomat, konsuln på Ukrainas generalkonsulat i Sankt Petersburg Alexander Sosonyuk, har gripits av ryska säkerhetstjänsten", skriver FSB i ett uttalande.

Gripandet skedde i fredags. Enligt ukrainska UD hölls diplomaten kvar i ett antal timmar, men ska nu vara tillbaka på konsulatet i Sankt Petersburg.

Sosonyuk kommer nu att utvisas, enligt Dmitrij Novikov, förste vice ordförande i statsdumans utrikesutskott.

Den redan bottenfrusna relationen mellan regeringarna i Moskva och Kiev har försämrats ytterligare de senaste veckorna, då Ryssland mobiliserat vid gränsen mot Ukraina.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL