Kultur

Lundaartist fick spela in i LA

Sabina Chantouria har varit i Los Angeles och spelat in några låtar och en video. Foto: Ludvig Thunman
Artikel Kultur och Nöje 22-åriga Sabina Chantouria från Lund har framtidsplanerna klara för sig.

22-åriga Sabina Chantouria från Lund har framtidsplanerna klara för sig. Hon tänker satsa på musiken och artistlivet och hon har ett internationellt perspektiv. Sabina började skriva låtar och sjunga tidigt. Efter att ha gått ut gymnasiet i Lund åkte hon till Hollywood och var med i en talangtävling. – Sedan dess har det rullat på. Eftersom jag är halvgeorgiska har jag mycket på gång där också och har haft konserter och tv-grejer i Georgien. Det är lite lättare där, för dem är det exotiskt med en halvsvenska, berättar Sabina, som sjunger på både svenska, engelska och georgiska.

I sommar kommer hon att resa till Georgien för att fortsätta arbeta med sin musik, men hon har alltså redan varit i Los Angeles och spelat in två av sina låtar. Producent var Kevin Jarvis, som jobbat med både Leonard Cohen och Iggy Pop. Möjligheten att göra den inspelningen kan hon tacka Längmanska stiftelsen för. – Jag skickade in en ansökan till stiftelsen och berättade vad jag ville göra och jag fick ett stipendium. Det var fantastiskt. Jag var där en månad i februari och spelade in. Dessutom fick Sabina spela in en video till sin låt Spider Web.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Nedåt på börsen

Stockholmsbörsen faller. Arkivbild.
Stockholmsbörsen faller. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen har tagit ett kliv nedåt inför eftermiddagens handel, efter att ha rört sig nära nollstrecket under förmiddagen. Även ute i Europa har placerarna surnat till.

Klockan 13 hade Stockholmsbörsens breda OMXS-index fallit med 0,5 procent samtidigt som det smalare OMXS30, som inkluderar de mest omsatta aktierna, hade sjunkit med 0,8 procent.

De tyngsta sänkena var alltjämt H&M, ner 2,2 procent, och Telia som backat 1,7 procent. Men även ABB, Ericsson och Nordea bidrar nedåt med kursfall på 0,5–0,8 procent. SEB och Electrolux går mot strömmen med måttliga kurslyft.

Nolato presenterade under morgonen ett miljardköp i USA och har hittills i dag fått se aktien klättra med närmare tio procent.

De ledande Europabörserna ligger alla på minus, efter en spretig utveckling tidigare under dagen. Frankfurtbörsens Dax-index har backat med 0,6 procent, Parisbörsens CAC 40-index har sjunkit med 1,2 procent och i London har FTSE 100-index fallit med hela 2,0 procent.

Utrikes

"De ansvariga kommer att straffas"

Folk röjer bråte dagen efter explosionen.
Folk röjer bråte dagen efter explosionen.
Foto: Hassan Ammar
Utrikes
Utrikes En utredning ska inom fyra dagar svara på hur olyckan i Beiruts hamn kunde ske och vilka som är ansvariga.
Men det är långt ifrån nog för många libaneser som är trötta på ledarnas oförmåga att lösa landets korruption och kriser.

I flera år hade över 2 700 ton av det explosiva ämnet ammoniumnitrat förvarats i hamnen trots att myndigheter larmats om faran.

I tisdags exploderade lagret. I onsdags begärde regeringen att de som är ansvariga för förvaringen av ammoniumnitratet ska sättas i husarrest och i torsdags morse fattades beslutet att tillsätta en kommitté som ska utreda vad som hände och vem som bär ansvaret. En rapport ska presenteras inom fyra dagar, säger utrikesminister Charbel Wehbe till franska radiokanalen Europe 1.

– Det är allvarligt och vi tar det på allvar.

– De som är ansvariga för det här fruktansvärda brottet kommer att straffas av domare, säger han till radion.

"Bedragare och lögnare"

Men en utredning är långt ifrån nog för att dämpa ilskan hos de libaneser som är trötta på hur landet misskötts.

– Våra ledare är bedragare och lögnare. Jag kommer inte tro på någon utredning de gör. De förstörde landet och de ljuger för folk. Vem tror de att de lurar?, säger Jean Abi Hanna, en 80-årig tidigare hamnarbetare vars bostad förstördes och vars dotter och barnbarn skadades i smällen.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) ställer sig också bakom växande krav på en oberoende utredning av händelsen.

"En oberoende utredning med internationella experter är den bästa garantin för explosionens offer att få den rättvisa de förtjänar", säger HRW.

Notan: 130 miljarder

Minst 5 000 personer har skadats och 137 dött i explosionen som skakade Beirut i tisdags, enligt Libanons hälsodepartement. Flera personer saknas fortfarande efter jätteexplosionen och under onsdagen samlades folk i hamnen för att leta efter anhöriga.

Över hälften av staden skadades i smällen och uppemot 300 000 människor har blivit hemlösa, enligt stadens guvernör Marwan Abboud.

Abboud säger att kostnaderna för explosionen landa på motsvarande 130 miljarder kronor.

Macron varnar

Nödhjälp i form av bland annat pengar, sjukvårdsutrustning och hjälparbetare har strömmat till Libanon från flera olika länder och från EU.

Frankrikes president Emmanuel Macron är den förste politiske ledaren som reser till Libanon efter katastrofen. Han varnar för att Libanon kommer att "fortsätta att sjunka" utan reformer.

– Jag vill organisera europeiskt samarbete och, än bredare, internationellt samarbete, säger presidenten efter att ha landat i Beirut.

Libanesisk militär står vakt vid de förstörda skeppen i Beiruts hamn.
Libanesisk militär står vakt vid de förstörda skeppen i Beiruts hamn.
Foto: Hussein Malla/AP/TT
Ljus tänds vid en minnesstund i Paris för de omkomna i Beirut.
Ljus tänds vid en minnesstund i Paris för de omkomna i Beirut.
Foto: Michel Euler/AP/TT

Sport

Femte segern för Johaug i Lysebotn Opp

Therese Johaug vann Lysebotn Opp igen.
Therese Johaug vann Lysebotn Opp igen.
Foto: Carina Johansen/NTB/TT
Sport
Sport

Therese Johaug ser ut att ha tränat bra det senaste halvåret. I rullskidsloppet Lysebotn Opp, över 7,5 kilometer, krossade hon konkurrenterna.

Det var hennes femte seger i uppförsbacken i norska Rogaland efter att hon också vann 2012, 2016, 2018 och 2019. Johaug tog kommandot från start, ledde vid samtliga mellantider och var överlägsen i mål.

Tiden, 33 minuter och 11 sekunder, var dock långt ifrån hennes rekord från i fjol på 31.18,4.

– I år var det andra förhållanden med blöt asfalt. Det gör ganska mycket när du ska uppför här, säger Johaug till NTB.

Tävlingen var den första för den norska skideliten efter att coronaviruset satte stopp för säsongsavslutningen i mars.

Av smittoskäl var det individuell start i årets Lysebotn Opp.

Heidi Weng blev tvåa och Helene Marie Fossesholm trea.

Ekonomi

Annan USA-miljardär tar över Roma

Francesco Totti lämnade AS Roma i fjol, efter 30 år i klubben. Arkivbild.
Francesco Totti lämnade AS Roma i fjol, efter 30 år i klubben. Arkivbild.
Foto: Brennan Linsley/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den klassiska italienska fotbollsklubben AS Roma har fått en ny ägare: den amerikanske miljardären Dan Friedkin.

54-årige Friedkin betalar 591 miljoner euro, motsvarande drygt sex miljarder kronor, för att överta ägarskapet i Serie A-klubben från en annan amerikansk finansman, 62-årige James Pallotta.

Dan Friedkin leder det privatägda konsortiet Friedkin Group, som främst är verksamt inom fordonsindustrin och hotell- och underhållningsbranschen. Han har enligt Forbes en förmögenhet värd motsvarande cirka 37 miljarder kronor.

James Pallotta har varit ensam ägare av Roma sedan 2014 och har gjort sig impopulär bland supportrar genom att sällan visa sig i Italien och för sin hantering av spelaraffärer. Han har också kritiserats för att ha tvingat bort klubblegendarerna Francesco Totti och Daniele De Rossi.

Eslöv

Ytterligare två anställda smittade av covid-19

Någon testat för covid-19.
Eslövs kommun har fått svar på det första av två provtagningar.
Foto: Johan Nilsson/TT
Eslöv
Eslöv Sedan tidigare har tre boende och fyra anställda vid äldreboendet Solhällan konstaterats smittade av covid-19. Nu har nya provsvar kommit och ytterligare två anställda har isolerats i sina hem efter att ha blivit smittade.

Sedan utbrottet av covid-19 på äldreboendet Solhällan har samtliga anställda och boende på den drabbade avdelningen testats för sjukdomen. Nu har svar kommit som visar på att ytterligare två anställda smittats och isolerats i sina hem.


– Vi har fortsatt en nära dialog med Region Skånes Vårdhygien och Smittskydd och följer naturligtvis alla regler och rekommendationer, säger Josef Johansson förvaltningschef för Vård och Omsorg.

Enligt rutinerna så kommer samtliga att testas ännu en gång för att kvalitetssäkra resultaten. Men redan idag står det alltså klart att inga fler boende konstaterats smittade. Josef Johansson berättar att smittspårnings- arbetet och provtagning sker i nära samarbete med Region Skåne.

Har ni idag konstaterad smitta bland anställda i andra verksamheter?

– Det råder ganska sträng sekretess när det kommer till det här. Vi kan inte gå in på om någon annan anställd på annan del av kommunen smittats av covid-19, så jag kan inte svara på den frågan. Däremot i ärendet med Solhällan så finns det ett allmänintresse att gå ut med information när flera brukare smittats.

Av de brukare som konstaterats smittade vårdas fortfarande två på lasarettet i Lund medan en tredje person vårdas på kohortavdelning i Eslöv. Samtliga anställda som smittats är isolerade i sina hem.

Två avdelningar på Solhällans äldreboende är isolerade, det handlar dels om den drabbade avdelningen och en avdelning i vilken smittad personal även vistats.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Utrikes

Så ser reglerna för folksamlingar ut i Europa

Match mellan Bologna och Torino inför tomma läktare i Italien.
Match mellan Bologna och Torino inför tomma läktare i Italien.
Foto: Massimo Paolone/AP/TT
Utrikes
Utrikes Coronaviruset har satt stopp för stora folksamlingar i många länder. Så här ser restriktionerna kring offentliga sammankomster ut i några länder i Europa.

Italien

I nuläget tillåts upp till 200 personer i konsertlokaler, biografer och teatrar inomhus och upp till 1 000 personer utomhus. Sedan i juni är vissa sportevenemang tillåtna, men utan åskådare.

Storbritannien

Idrottsevenemang tillåts, men utan publik. I övrigt skiljer sig reglerna åt i landet. I delar av norra England är det helt förbjudet att träffa medlemmar från andra hushåll i hemmet eller på barer och restauranger.

Spanien

Reglerna skiljer sig åt i landet. I Madrid är det förbjudet för över tio personer att träffas på barer och restauranger och lokalstyret uppmanar till förbud för alla sammankomster för över tio personer.

Frankrike

Folksamlingar på offentlig plats är begränsade till tio personer. Sammankomster med över 5 000 personer är förbjudna till åtminstone september.

Tyskland

Stora offentliga evenemang är förbjudna i hela Tyskland till slutet av oktober. I övrigt skiljer sig reglerna åt i landet. I Berlin får exempelvis 300 personer träffas inomhus och 1 000 utomhus.

Belgien

Från och med 29 juli och fyra veckor framåt har antalet personer som får träffas sänkts till 5 från 15. Offentliga evenemang har begränsats från 200 till 100 personer inomhus, och från 400 till 200 personer utomhus.

Sverige

Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 50 deltagare är förbjudna. Det handlar till exempel om demonstrationer, teater, idrottstävlingar, danstillställningar, marknader och mässor.

Norge

Från och med 15 juni är det tillåtet med evenemang på allmän plats för upp till 200 personer. Det kan handla om idrottstävlingar, konserter, utställningar, opera, bröllop och begravningar.

Finland

Från och med 1 augusti är det tillåtet med offentliga evenemang för över 500 personer, förutsatt att riktlinjer för hygien och säkerhetsavstånd efterföljs. Landet var först ut i Norden med att tillåta så stora sammankomster.

Danmark

Förbud mot folksamlingar på över 500 personer gäller åtminstone augusti ut. I nuläget får 100 personer samlas men i helgen höjs gränsen till 200 personer.

Island

I slutet av juli skärptes coronarestriktionerna som en försiktighetsåtgärd. Då sänktes den tillåtna gränsen för offentliga sammankomster från 500 till 100 personer. Det gäller till den 13 augusti.

Sofia Eriksson/TT

Lagfarter SkD

Nya ägare till fastighet i Ludvigsborg

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD David Peter Kattrup, 43, och Caroline Frostemark, 32, har köpt fastigheten på Norra Vägen 12 i Ludvigsborg av säljaren Eva Kristin Davidsson. Köpesumman blev 1 450 000 kronor och de nya ägarna tog över marken i juli 2020. Tomten är 1 199 kvadratmeter stor.

För ett par månader sedan såldes ett hus bara några hundra meter bort, på Gökhultsvägen 15. Där blev priset för det 150 kvadratmeter stora huset 1 500 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Svalöv

Flicka blev av med mobil och bankkort

Svalöv
LANDSKRONA

En tolvårig flicka blev bestulen på både telefon, mobilfodral och bankkort i samband med en stöld vid en snabbmatsrestaurang i Landskrona.

Stölden inträffade i tisdags och det var i samband med att en man kom fram och frågade om flickan kunde översätta en text på en lapp som han visade upp.

Texten ska ha varit på spanska och flickan kunde inte reda ut vad det stod och uppmanade mannen att googla för att kunna tyda texten.

Mannen lämnade därefter restaurangen och lite senare upptäcktes att värdesakerna försvunnit.

- Troligtvis har mannen lyckats stjäla när han avledde flickan, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson vid polisen.

Polisen uppmanar därmed allmänheten att se upp och varnar för att bedragare är på gång rejält i semestertider.

NÄSTA ARTIKEL