Nynazisterna vill sprida skräck

Jag har bott i Malmö sedan slutet av 70-talet och upplevt min beskärda del av gatuvåld. Det hör till livet i en krogtät storstad att det kan uppstå handgemäng. Under årens lopp har det dessutom förekommit olika grupperingar som bidragit till att göra gatorna osäkra. Men det har då huvudsakligen rört sig om subkulturella gäng utan någon specifik politisk agenda. En tid fanns det ett skinheadgäng, men det är mycket länge sedan. Under senare år har Malmös gator i stort sett, om vi bortser från seriemördaren Mangs, varit förskonade från våldsutövande högerextremister. Åtminstone är det så jag har upplevt det.
Jag bor inte långt från Möllevångstorget och visst kan det vara stökigt ibland, men under senare år har det varit förhållandevis lugnt där under kvällstid. Blotta tanken att någon skulle våga skylta med fascistattribut i Möllevångsområdet har dessutom framstått som aningen verklighetsfrämmande.
I lördags, natten till söndagen inträffade något som de flesta av oss skulle betrakta som osannolikt. En halvtimme efter att en feministisk demonstration avslutats angreps några av deltagarna av högerextremister. Enligt en poliskälla är minst två av de tre anhållna medlemmar i Svenskarnas parti. Även om det i skrivande stund är finns vissa oklarheter beträffande själva händelseförloppet så är i alla fall en sak tydlig. Det rör sig om en politiskt motiverad våldshandling. Det var en smula illavarslande att det till att börja med förekom så oklara beskrivningar av händelsen i medierapporteringen. Ungefär som att de drabbade hade sig själva att skylla. Till att börja med användes från polishåll ett förvirrande uttryck som ”bunkaslagsmål”. Men nu har alltså polisen fastställt att brottet hade politiska motiv.
Det framstår onekligen som en symbolhandling när nynazister plötsligt den 8 mars, dyker upp i ett område som blivit riksbekant som en kulturell smältdegel och en samlingspunkt för allehanda alternativa livsstilar. Detta sker dessutom vid en tidpunkt då händelserna i Kärrtorp fortfarande finns i det allmänna medvetandet.
Det finns exempel på en ökad högerextrem aktivitet. Lokalt i Malmö har det bland annat förekommit en anlagd brand mot Kvarnby folkhögskola, vidare har vänsterlokaler utsatts för såväl vandalisering och en SSU-medlem attackerats. Det ser alltså inte ut som en slump att den allvarligast skadade efter helgens attack är en ung man som varit aktiv inom en av Malmö FF:s supportergrupper och blivit känd för sin kamp mot homofobi i fotbollsvärlden. Det går alltså att se ett slags mönster i detta, en upptrappning från nynazistiskt håll.
Nynazisterna vill uppenbarligen sprida skräck och skrämma sina meningsmotståndare till tystnad. Därför var det glädjande att se vilken stor uppslutning det blev runt söndagens spontana manifestation på Möllevångstorget. Dessutom arrangerades demonstrationer i protest mot attacken på andra håll i landet. Nu måste även myndigheterna få upp ögonen för det nynazistiska hotet mot demokratin.

Dagens fråga

Vad ska du ha för julgran i jul?

Visa resultat

Loading ... Loading ...