Slutspelat. Efter säsongen lägger H65 Höör landslagsmeriterade målvakt

Landslagsmålvakt i H65 Höör slutar

Resan från division 2-nötare i H65 till SM- och europacupsemifinalist i samma förening har varit mäktig för Jannike Wiberg. Hennes målvaktsspel förde henne hela vägen till landslaget där hon gjorde ett par insatser i det senaste EM-kvalet. Höörtjejen har varit en del av föreningens ryggrad.
Men nu får det vara nog, meddelar hon för Skånska Dagbladet. På den senaste träningen informerade hon sina lagkamrater att det inte blir någon fortsättning. Varken i H65 eller i någon annan klubb.
Varför?
– Jag är 27 år gammal nu och har sedan femte klass varit ifrån handbollen i en månad som längst. Jag, och alla andra, identifierar mig enbart som Jannike handbollsspelaren. Men nu känner jag att jag inte kan motivera mig till 100 procent och då är det dags att prova på att leva ett ”normalt” liv.

Fem-sex dagar i veckan är det elithandboll som gäller nu, med mycket låg ekonomisk ersättning, kombinerat med ett heltidsjobb i Lund som ekonomiassistent och dessutom är hon nygift och har en egen liten familj.
– Jag är inte med barn heller, om någon undrar. Och det är en del av helheten, jag vill inte gå direkt från handbollen till barnvagnen, om den dagen kommer.
Att du varit och testat i landslaget nyligen, har inte det varit en extra morot?
– Jo, men senast blev jag inte ens tredjehandsvalet. Hade jag blivit uttagen i senaste truppen så kanske det gjort skillnad, säger Wiberg, som ju dessutom inte vet vem som kommer att ta över efter den sparkade Torbjörn Klingvall.
Kan det bli comeback en dag?
– Det är möjligt. Det kanske går två månader och så blir jag galen, haha. Jag kommer naturligtvis att följa H65 ändå, många av mina närmsta vänner spelar ju kvar. Och skulle det krisa finns jag som en back up.

Wibergs ersättare är redan klar. Det är den tidigare H43/Lundagård- och Lugi-keepern Tove Kronkvist som tillsammans med Jessica Ryde kommer att vakta stolparna nästa säsong.
Det senaste året har Tove, med meriter i både U- och J-landslag, spelat i Fredrikstads BK i Norge. Hon flyttade dit när H43/Lundagård kollapsade.
– När Jannike meddelade H65 om sitt beslut nästan samtidigt som vi fick reda på att Tove ville hem till Sverige igen så såg vi till att agera snabbt. Det blir en mycket bra lösning för oss, säger Niklas Harris.