Kultur

Rebecca – ännu ett lyckokast av operan

Ida Högberg
Artikel Kultur och Nöje Sluttonen hade inte förklingat när applådåskorna tog fart och ovationerna verkade inte ha någon ände efter premiären på Rebecca i fredags.
PREMIUM

Sluttonen hade inte förklingat när applådåskorna tog fart och ovationerna verkade inte ha någon ände efter premiären på Rebecca i fredags. Jublet var otvivelaktigt befogat: med Rebecca lägger Malmö Opera ytterligare en succé till raden av gedigna musikaluppsättningar.Rent parentetiskt:  Rebecca är tydligen ingen vanlig musikal – det är en dramamusikal, en genre uppfunnen av styckets textförfattare Michael Kunze, som dock föredrar benämningen ”Musiktheater”. Skillnaden är att dramamusikalen sätter berättelsen i centrum och att den har en specifik struktur och dramaturgisk grund.

Nog om detta. Intrigen från Daphne de Mauriers roman som Hitchcock filmatiserade torde vara känd av de flesta och den fungerar tvivelsutan perfekt som ramhandling. Men det som stannar i minnet är föreställningens utförande. Allt klaffar perfekt: den scenografiska lösningen, kostymerna, koreografin och inte minst de medverkandes prestationer. Om musiken är inte mycket att orda. Den domineras av ett ledande tema som används och varieras nästan in absurdum. Detta bryts stundtals av kuplettliknande stycken och ett och annat mer dramatiskt sångligt utbrott. Det hela präglas av gott hantverk, det är lättlyssnat och synnerligen begripligt. Och dirigenten Anders Eljas handskas elegant med orkestern, klangen är bra och beatet tydligt. Dessutom håller han hela föreställningen i ett välmodererat effektivt tempo.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Hyresstödet förlängs igen

Det statliga lokalhyresstödet kan komma att förlängas. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Det statliga lokalhyresstödet har redan förlängts en gång. Nu föreslås att det sker igen, den här gången gällande tredje kvartalet.

I vårändringsbudgeten meddelade regeringen att förlängningen skulle gälla även för andra kvartalet. Nu undersöks möjligheterna även beträffande kvartal tre.

Enligt Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson är åtgärden nödvändig, trots stark ekonomisk återhämtning och samtidigt som samhället kan vara på väg att öppna ytterligare från restriktioner.

– Ja, därför ett antal branscher och företag har det brutalt tufft just nu. Stor del av svensk ekonomi går bra just nu men det finns vissa branscher, som hotell och restaurang, som har det svårt nu. Då behövs de här stöden innan vaccinationen är färdig, säger han till TT.

Hyresstödet innebär att en fastighetsvärd som väljer att sänka den fasta lokalhyran för hyresgäster kan söka kompensationsstöd för en del av lokalhyresnedsättningen. Den statliga kompensation är 50 procent av den nedsatta fasta hyran.

– Det finns inget tak för det här utan kostnaden täcker staten om det finns ett behov och stödet används, säger Mats Persson om stödet som uppgår i miljardklassen.

Hyresstödet måste dock först godkännas av EU-kommissionen.

Tidigare har det framkommit en hel del kritik, bland annat från Svensk Handel som anser att systemet inte fungerat fullt ut.

– Jag har full förståelse för den kritiken. Det här är ett av flera stöd som vi har på plats för att rädda jobben och för att stötta svenska företag. Vi gör det vi kan.

Tobias Österberg/TT

Inrikes

Ingen panik med dos nummer två

Att skjuta upp den andra dosen kan i vissa fall bara vara bra, visar forskning.
Foto: Erik Mårtensson/TT
Inrikes
Inrikes Många känner oro för att hinna ta den andra vaccindosen i tid. Inte minst i Stockholm där tekniken strular. Men att skjuta upp den andra dosen kan i vissa fall bara vara bra, visar forskning.

Vaccindos ett och ... två.

Alla de vacciner mot covid-19 som används i Sverige ska tas i två omgångar, med ett visst intervall emellan.

Detta har på sina håll orsakat problem. Framför allt i Stockholm, där den andra dosen ska bokas efter en sms-påminnelse, men där invånarna vittnar om uteblivna sms och problem att boka via appen när sms:et väl kommit, något som orsakar stress och oro.

– Man blir ju nervös över att inte få tid innan intervallet går ut. Vi har varit isolerade i över ett års tid, ska vi behandlas så här? frågar sig Björn Sundström, 74 år, när Aftonbladet pratar med honom.

I Sverige används vaccin från företagen Moderna, Pfizer-Biontech och Astra Zeneca.

De två första är så kallade mRNA-vaccin och för dem gäller ett rekommenderat intervall på sex veckor mellan den första och andra dosen, medan man kan vänta nio till tolv veckor innan man tar den andra dosen av Astra Zenecas vaccin, som är ett så kallat virusvektor-vaccin.

"Inte hugget i sten"

Men. Enligt Elda Sparrelid, chefsläkare i Region Stockholm, är det ingen fara på taket med att skjuta upp den andra dosen något.

Den första dosen, säger hon, är den viktigaste. Det är den som skyddar mot svår sjukdom och sjukhusvistelse, medan den andra dosen hjälper till att befästa immunsvaret, så att det håller över tid.

– De här tiderna är dock inte huggna i sten och det är inte farligt att vänta längre tid, säger hon.

TT: Men hur länge kan man vänta? I ett pressutskick pratar ni om att det inte är farligt att vänta en vecka extra, men vad händer om det blir två eller tre?

– Vårt mål är att hålla tiderna. Det har inte gjorts några studier för längre tidsintervall för Pfizers eller Modernas vacciner innan de godkändes, så egentligen vill jag inte uttala mig om dem, men för alla andra vacciner spelar det inte någon roll om man väntar längre med den andra dosen. Rent immunologiskt vore det konstigt om inte samma sak även gäller för Pfizers och Modernas vacciner.

Starkare svar

En ny studie visar att det till och med kan vara en fördel att skjuta upp dos två något. Åtminstone när det kommer till Pfizer-Biontechs vaccin. I så fall blir immunsvaret ännu bättre.

I den ännu inte publicerade studien, utförd av Public Helath England, analyserades immunsvaret hos 175 personer 80 år eller äldre som fick sin andra dos av Pfizer-Biontechs vaccin 11–12 tolv veckor efter sin första dos. Det visade sig att dessa personer i genomsnitt fick ett 3,5 gånger bättre immunsvar, jämfört med en grupp som fick sin andra dos redan efter tre veckor.

Elda Sparrelid är inte förvånad.

– Jag har inte läst just den här studien, men rent generellt är det bra att vänta så att kroppen hinner svara på den första dosen ordentligt innan man ger dos nummer två. Då brukar svaret bli bättre. Självklart vet jag att människor vill bli färdigvaccinerade, men att vänta något är inte farligt, säger hon.

Johan Nilsson/TT

Sport

Simprofilens nya plan: kampen mot rasism

Simon Sjödin. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Hans medverkan i SVT-serien "Blågula hjältar" skapade rubriker och har öppnat dörrar för framtiden.
Simprofilen Simon Sjödin, 34, gör sitt sista stora mästerskap i EM och tar sedan gärna en roll för kampen mot rasism.
– Absolut, varje individ har ett ansvar, säger han.
PREMIUM

På onsdagsmorgonen tar Simon Sjödin klivet in i karriärens sista mästerskap.

15 år efter debuten på EM i Budapest sluter han cirkeln i Ungerns huvudstad.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Bibliotekens e-lån fortsätter att öka

Enstaka besökare och en coronasäkrad informationsdisk på Malmö stadsbibliotek i november i fjol. Pandemin märktes även i bibliotekens utlåningsstatistik.
Foto: Johan Nilsson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Under pandemiåret 2020 fortsatte trenden mot allt fler digitala utlåningar på de svenska biblioteken.
På folkbiblioteken ökade e-lånen med nästan en tredjedel och stod under året för var tionde bokutlåning, visar Sveriges biblioteksstatistik för 2020, sammanställd av Kungliga biblioteket.

Pandemin stängde tidvis de svenska biblioteken, och när de var öppna rådde nya rutiner där social distans stod i fokus.

Därför är det inte konstigt att de fysiska besöken till landets folkbibliotek minskade med en dryg tredjedel under 2020 och att utlåningen av fysiska böcker minskade. Omlån oräknat gjordes drygt 28,4 miljoner fysiska lån under fjolåret.

Det är en minskning med 4,8 miljoner lån på folkbiblioteken, vilket procentuellt är klart mindre än minskningen av besökare. Däremot ökade antal omlån, vilket sammantaget tyder på att besökarna lånade fler böcker vid sina besök. Samtidigt ökade e-böckerna i utlåning, totalt 3,2 miljoner e-böcker, ljudböcker och talböcker lånades under året.

Då de flesta bibliotek tillfälligt stängdes på grund av pandemin stängde andra för att aldrig mer öppnas. I Sverige fanns det vid årsskiftet 2 201 offentligt finansierade bibliotek, 35 färre än ett år tidigare. Elva av dem var folkbibliotek.

Det innebär även att antalet integrerade skolbibliotek, där verksamheten bedrivs via ett lokalt folkbibliotek, har minskat. Sammantaget har nu runt 45 procent av landets elever i grundskola och gymnasium tillgång till ett skolbibliotek med minst halvtidsbemanning.

Martin Yngve/TT

FAKTA

Fakta: Biblioteksstatistik för 2020

Sveriges biblioteksstatistik sammanställs av Kungliga biblioteket och gäller offentligt finansierade bibliotek.

Under 2020 gjordes 52,3 miljoner besök på svenska bibliotek jämfört med 81 miljoner året före. Nedgången av antal besök har varit stadig de senaste fem åren, men minskningen för 2020 påverkades kraftigt av pandemin och går enligt rapporten inte att användas som slutsats över besökare över längre tid.

Antalet aktiva låntagare minskade från 3,6 miljoner till 3,4 miljoner.

Totalt lånades 70 miljoner böcker ut, varav 50 miljoner på folkbiblioteken. E-böcker stod för 12,9 respektive 3,2 miljoner av dessa lån.

Ekonomi

Tokyobörsen backar

Tokyobörsen inleder onsdagen med nedgångar. Arkivbild.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Tokyobörsen backar i förmiddagshandeln. Strax innan lunchpausen hade Nikkei 225 gått ned 1,2 procent, medan Topixindex tappat 0,6 procent.

Även i Shanghai är det nedgångar, när kompositindexet dragits ned 0,3 procent efter ungefär en timmes handel. Motsvarigheten i Shenzhen hade däremot stigit 0,4 procent vid samma tidpunkt, efter att ha inlett morgonen på minus.

Taiwans viktade index är ned en dryg halvprocent.

Börserna i Hongkong och Seoul håller stängt till följd av helgdag.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Inrikes

Medelålders man som våldtog flickor dömd

En man i 50-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit två flickor. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 50-årsåldern döms till fängelse för en rad våldtäkter av barn, efter att han haft sexuellt umgänge med en flicka flera gånger över en längre tid, rapporterar Göteborgs-Posten. Vid ett tillfälle våldtog han även hennes yngre vän.

Mannen fick kontakt med flickan via forum på nätet när hon var 13 år, vilket också framgick av hennes profilsidor. Hon har berättat inför rätten att hon hade för avsikt att sälja sex.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Franskt resolutionsförslag framlagt

Israeliskt artilleri avfyras mot Gazaremsan.
Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT
Utrikes
Utrikes Frankrike har föreslaget en resolution gällande eldupphör i konflikten mellan Israel och Hamas i FN:s säkerhetsråd.

Det franska förslaget har tagits fram i samarbete med Egypten och Jordanien.

Pekings FN-ambassadör Zhang Jun säger till journalister att hans grupp har hört förslaget som är ett försök att få stopp på krisen och säkra fred i Mellanöstern.

"För Kinas del så stödjer vi det definitivt", säger ambassadören.

Förslaget lades fram efter ytterligare ett möte i säkerhetsrådet där man inte kunnat enas om ett gemensamt uttalande.

Under tisdagskvällen syntes raketer avfyras mot Israel från Gaza. Och onsdagsdygnet inleddes med sporadiska attacker över Gazaremsan, och lågt flygande israeliska stridsflygplan som höll befolkningen vaken.

Sjubarnsmamman Randa Abu Sultan säger att hennes familj knappt vet vad sömn är längre.

– Vi är alla skräckslagna över ljuden av explosioner, robotar och stridsflygplan. Vi sitter alla tillsammans i samma rum. Min fyraåring säger att han är rädd att om han somnar så kommer han att vakna upp och hitta oss andra döda, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

Utrikes

Coronaviruset på framfart i Argentina

Vårdarbetare tar hand om en covidpatient vid ett sjukhus i Lomas de Zamora i Argentina tidigare i maj.
Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En andra våg av coronaviruset slår hårt mot Argentina. På tisdagen rapporterades 745 nya dödsfall till följd av covid-19, den högsta siffran i landet hittills, och 35 500 nya fall av smittade.

Enligt data som nyhetsbyrån Reuters sammanställt innebär den senaste tidens siffror att Argentina för närvarande är ett av världens fem värst drabbade länder i absoluta tal av coronaviruset.

– De här ökade talen av fall är en konsekvens av att människor beter sig som om inget händer, säger president Alberto Fernández i en radiointervju, och uppmanar människor att hålla avstånd och bära munskydd.

Totalt har 3,3 miljoner smittats i Argentina och 71 771 personer har avlidit med covid-19.

Även när det gäller i förhållande till befolkningsmängd så är Argentina ett av de länder där spridningen av coronaviruset är som störst den senaste veckan, enligt The New York Times. 51 personer per 100 000 invånare har bekräftats smittats dagligen den senaste veckan. Siffran för Sverige är som jämförelse 41.

Gustav Sjöholm/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL