Fem flyttlådor med originalböcker från den första studiecirkeln anno 1902 har nu tagit plats på Oscar Olsson museet. Nu ska böckerna katalogiseras och en idé som Monica Boklund på NVB har är att starta cirkeln från förr i nutid. Foto: Claes Hall

Alla böcker på rätt plats

Carl-Jonas Love Almquists Skällnora Kvarn, Victoria Benedictssons Berättelser från Skåne tillsammans med flera verk av Strindberg finns med i den samling av böcker som Lunds stadsbibliotek nu skänkt till det för många okända museet Oscar Olsson museet i Malmö.
Vad är det då som gör just de här böckerna så unika? Jo, de har lästs och diskuteras i landets första studiecirkel som hölls i 1902-års Lund på Café Edelweiss, ett nykterhetscafé. Initiativet togs av den Helsingborgsfödde studenten Oscar Olsson som var engagerad i så väl arbetarrörelsen som nykterhetsrörelsen.

– Man brukar kalla Oscar Olsson för studiecirkelns fader som den föregångare han var. Han ansåg att den tidens studiekurser som hälls var mer som skolan och startade då upp cirklarna där alla deltagare gavs möjlighet att utbyta kunskaper med varandra.
Det berättar Monica Bokenstrand, Oscar Olsson museet i Malmö som drivs av studieförbundet NVB, Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet. Det sjätte största studieförbundet i Sverige som bland annat har medlemsorganisationer som IOGT-NTO och flera av Malmös invandrarföreningar som i cirklar utövar allt från knyppling och sömnad till foto och film.
– Det här är grunden i studiecirkelns historia och det är jättekul att böckerna får liv igen efter att ha varit nedpackade, säger Monica Bokenstrand.


Oscar Olssons första studiecirkel fick namnet A-cirkeln och pågick i hela 60 år. Deltagarna varierade under åren men den som var med längst deltog i fyrtio år.
Litteraturen som lästes i cirklarna tillsammans med skåpet som böckerna förvarades ingick tidigare i den så kallade ”Lundasamlingen” som var inhyst i Ekska huset. Nu blir böckerna i stället centrala i det lilla museet en trappa ner på Ehrensvärdsgatan vid Värnhem där NVB även har en studielokal som kan bokas.
En stylist har utformat det nya museet som ska stå invigningsklart i januari. Först ska rummet få tidsenliga tapeter, en vägg klädd av böcker, en tv där en informationsfilm ska visas tillsammans med andra inredningsdetaljer som på ett nutida sätt kan berätta Oscar Olssons och folkbildningens historia.
– Vi vill skapa mer känsla när man stiger in här. Bland annat har vi fått låna en porträttmålning av släktingar till Oscar Olsson som kommer att hänga bredvid bokskåpet, berättar Monica Bokenstrand som tillsammans med kollegorna på NVB, visar museet efter överenskommelse.


I nytändningen för museet, som förra veckan delade ut sitt första Oscarspris i svensk folkbildning, ingår även en idé om att starta en studiecirkel där A-cirkelns litteratur ska läsas igen.
– Vi har pratat om att vi skulle kunna göra en distanscirkel för hela landet. Som en dåtidens cirkel i nutid, berättar Monica Bokenstrand.
Vem ser ni som besökare på museet?
– Dels vänder vi oss till alla som har och deltar i studiecirklar. Det här är ju allas vår gemensamma historia. Men även folk som passerar hoppas vi ska bli nyfikna och vilja komma in och ta del av vår svenska folkbildningshistoria.

Dagens fråga

Brukar du lyssna på Melodikrysset?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev