Klas Andersson

MFF-legendar i bok

– Egentligen är det otroligt att det inte tidigare funnits en bok om Eric. Men tanke på allt han gjorde, det han stod för och hans betydelse borde det ju ha skrivits om honom för länge, länge sedan, konstaterade förre Malmö FF-spelaren Staffan Tapper.
Han står som en av författarna till boken. De övriga är Micke Sjöblom och Klas Andersson.
Tapper kom med idén och bidrar med berättelserna, Sjöblom är skribenten och Andersson har sett till att bilderna blivit en vital del av boken.

– Vi var snabbt inne på att det inte skulle bli en kronologisk berättelse utan en friare med kapitel om olika teman, säger Micke Sjöblom.
Hur har arbetet med boken förändrat din syn på Eric Persson?
– Vi har ju döpt boken till ”Stolt och stark” med undertiteln ”Om Eric Persson som byggde Europas näst bästa fotbollslag”.
– Det är sant. Men det jag förstått nu är att det lika gärna också kunde stått ”som byggde världens näst bästa landslag”. Hans insatser för svensk landslagsfotboll har kommit i skymundan.
En av de många på plats var nuvarande MFF-ordföranden Håkan Jeppsson som berättade att han växt upp med Eric som fotbollsknatte och hyllade föregångarens visionära sätt att leda och bygga MFF.

– Vi har lätt att tycka att idag går allt så väldigt fort och att idag så förändras allting och att det därför numera är mycket, mycket svårare att vara ordförande och ledare. Det tror jag inte ett skit på.
– Jag tror att varje tid har sina snabba förändringar och att klara av att leda en förening i så stark utveckling under så lång tid tyder på en fantastisk visionär syn, plus en stark ledarförmåga och en otroligt bred kunskapsbas. Det är den vi byggt Malmö FF på och som fortfarande präglar klubben, sa Håkan Jeppsson och sammanfattade vad man framförallt borde föra vidare av Eric Perssons arv till klubben.
– Att känna kontinuiteten i vad MFF står för och samtidigt bringa förnyelse. Under Erics tid fanns klubben alltid i framkant och tillhörde de stora förnyarna av den svenska fotbollen. Det arbetssättet måste vi föra vidare, att alltid förnya sig, förändra sig och förbättra sig.
Eric Perssons äldsta dotter Birgit Olsson har hjälpt till i arbetet med boken och plockat fram unika bilder och urklipp från familjens privata album.