är nöjd över hur man lyckas rikta uppmärksamhet mot den skånska matkulturen
både på mässan och till vardags. Foto: Dag Ankersen
Två flaskor skånskproducerad öl och en flaska rött vin
även det från Skåne så klart.

Lyfter fram det skånska

Mässan öppnade på fredagen och håller på hela helgen. Slagthuset i Malmö är fullt med skånska matproducenter och mässan har blivit en stor reklamplats för det skånska köket. Därför är det naturligt att föreningen Smaka på Skåne också är representerade.
– Vi arbetar på uppdrag av Landsbygdsprogrammet och vårt mål är att främja skånsk mat och dryck, säger Helene Reintjes som är projektledare.
Det är tredje året som Smaka på Skåne ställer ut på mässan och i år riktar man särskild uppmärksamhet mot skånska drycker.
– Vi nätverkar och jobbar med synlighet och i år har vi en bar där besökarna kan komma och provsmaka, titta och lära sig mer om mikrobryggerier och vinodlare i Skåne, säger Reintjes.
Totalt finns det runt 800 mindre livsmedelsproducenter i Skåne och enligt Reinjtes står man sig starkt i konkurrensen med andra landskap när det kommer till matkultur.
– Det har mycket av sin förklaring i det geografiska läget, närheten till vatten och bördig jord ger goda förutsättningar. Till exempel känns det rätt fräckt att det finns skånska vinodlare, det är det inte många som vet om, säger hon.
Förra årets mässa lockade 7 000 besökare över tre dagar. Ronnie Goveby var där då och har återigen kommit tillbaka, denna gång med vännen Lage Engebo.
– Det är kul att se hur det hela tiden lockas hit bättre och bättre utställare och ett bredare sortiment. Man får mycket idéer och inspiration av att bara gå omkring här, säger Ronnie.
Är det något speciellt ni är intresserade av?
– Eftersom vi är från Österlen så är det kul att se vad som händer på andra sidan Skåne. Närproducerat är ju också alltid intressant, säger Lage.
Mat och dryck har nästan blivit en folksport de senaste åren med kokböcker, tv-program och kurser. Det är något som Ronnie och Lage också noterat.
– Men det finns ju så mycket gott man kan göra, jag tycker bara det är positivt att vi har blivit mer medvetna om vad vi äter och hur man lagar till det, säger Ronnie.

Dagens fråga

Påsk och deckare hör ihop tycker norrmännen. Ska du läsa någon krimroman i helgen?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev