Peter Wahlbeck och Ebbot Lundberg fixar julshow i år. Foto: Martin Schönbeck

Psykedelisk julshow med Wahlbeck och Ebbot

Duon Peter Wahlbeck och Ebbot Lundberg mötte i går pressen på Slagthuset. Där avtäckte de julshowen Psychadelic Christmas. Men vad som var psykedeliskt var de inte riktigt överens om.

För Soundtrack of Our Lives sångaren Ebbot Lundberg är det musiken som gör showen. Band som Jefferson Airplane, Rolling Stones, The Beatles och The Doors nämns och även instrument som den indiska sitaren. Samtidigt säger han att det inte blir en retroshow som försöker återskapa en svunnen era.
– Jag kanske skriver en jultext till ”White Rabbit”. (Jefferson Airplan reds. anm.) Vi vet inte riktigt vad som kommer att hända. Det är ett experiment.

För Peter Wahlbeck däremot verkar det hela självklart.
– Det är en hippiejul. Flower power. Åren 67-68-69. Andra färger än den röda. Blommiga tyger. Men det är ingen protest.
– Ingen monstercirkus, mer gemyt och gemenskap, säger han.

De beskriver båda showen som mer psykedelisk än julig. Folk får sin beskärda del av julen ändå, de kan se showen som avkoppling, menar de.

Sex föreställningar är inbokade med premiär den 5 december. På scen blir det ett band med fyra-sex personer under ledning av gitarristen Anders ”Chico” Lindvall, ett par körsångare och ”tjejer som dansar”. Om de framför någon klassisk jullåt är ännu oklart.
– De som gillar vad vi gör blir inte besvikna. Vi är de vi är, säger Peter Wahlbeck.

Det blir heller inget vanligt julbord. Som engagerad vegetarian har Peter Wahlbeck mycket att säga om maten som ska serveras.
– Jag vill ha mer muslimska och etniska inslag. Mycket flower power. Det är så många som är vegetarianer i dag att det svenska julbordet måste förändras.

Gillar ni julen?

– Ja, naturligtvis. Det gör väl alla, säger Peter Wahlbeck.
– För mig … ,säger Ebbot Lundberg och avbryts av att Peter Wahlbeck berättar att han redan köpt julsaker på K-rauta.

Det är första gången de två arbetar ihop. De har länge varit vänner och nu när Ebbot Lundberg ska vara med i Tv4-programmet ”Så mycket bättre” såg Peter Wahlbeck en chans att nå 40-talisterna i tv-soffan. På grov skånska imiterar han sin tänkta publik:
– Vi kanske skulle gå och se något annat än samma jävla julshow vi ser varje år.

Sedan avslutar han intervjun.
– Nu får ni sluta med era dumma frågor. Uppta inte mer av vår tid.