till krogen Store Thor den 14 september. När han öppnar uteserveringen igen nästa sommar hoppas han få fortsätta att servera gästerna där till klockan ett igen. Foto: Eva-Pia Wenger

Längre öppettider gav lugnare nätter

– Framför allt så har man sluppit att förklara för gästerna varje kväll varför de inte får sitta kvar ute när vi fortfarande har öppet inomhus, säger Jimmy Odéhn, ägare till Store Thor på Stortorget.
Han hoppas att han får ha sin uteservering öppen till klockan ett även nästa år. I somras provade kommunen att frångå sin policy om att bara tillåta utomhusservering fram till midnatt och lät hans och en handfull andra krogar i centrala Ystad ha sina uteserveringar öppna en timme längre.

Det visade sig inte alls leda till den ökning av våld och fylleri som polisen hade befarat, berättar Patrik Ahrlin, biträdande närpolischef i Polisområde södra Skåne.
– Visserligen ökade utomhusvåldet lite jämfört med sommaren innan, men det var inte kopplat till kroglivet och låg på samma nivå som året dessförinnan, säger han.
Tvärtom har Patrik Ahrlin intrycket att sommarnätterna var lugnare än vanligt på Hamngatan, dit många brukar dra sig när uteställena stänger. Någon som han tror kan bero på att folk har kunnat sitta kvar längre på uteserveringar.

Tidigare år har många gett sig ut på stan vid midnatt, trots att krogarna haft öppet inomhus en timme till, berättar han.
– Folk vill inte gå in när det är varmt och gott ute utan söker sig någon annanstans i stället.
Vackert väder brukar också leda till mer krogrelaterat utomhusvåld. Men farhågorna kom på skam trots att den gångna sommaren var den finaste på länge, konstaterar Patrik Ahrlin. Enligt honom har det inte heller kommit fler klagomål än vanligt från grannar som störs av ljud från uteserveringarna.

På onsdagen träffades krögarna, polisen och kommunen för att diskutera hur det har gått med de längre öppettiderna. Enligt Patrik Ahrlin var alla nöjda med utfallet och polisen har inget emot att krogarna får servera en timme längre utomhus även nästa sommar. För att få lov till det måste krögarna dock ansöka hos kommunen, precis som förra året.

Dagens fråga

Vill du ha ett extra val till riksdagen nästa år?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×