Nyheter

Bilddokument över Ceausescus hiv-barn

Ken Klich med några av de barn som han har fotograferat. FOTO: LUDVIG THUNMAN
Artikel Nyheter Bland barnen hittar vi lilla hiv-smittade Claudia som hade hittats övergiven på en soptipp och levde sin sista år på ett hospis.

Bland barnen hittar vi lilla hiv-smittade Claudia som hade hittats övergiven på en soptipp och levde sin sista år på ett hospis. I början var hon rädd och tillbakadragen men efter hand blev hon en solstråle bland barn och personalen. Hon dog 2003, bara åtta år gammal.– Utställningen är högaktuell som ett inslag i debatten om hur man med politiken och myndighetsutövning kan påverka människor i deras vardag. Här är det barn som utsätts och i dagarna har vi fått rapporter om hur romer har registrerats och pekats ut, säger utställningschef Josefine Flodberg. Kent Klich är ursprungligen socialarbetare och psykolog men började använda kameran för att skildra samhällets utsatta, som hemlösa och barn med problem.– När Ceausescuregimen föll riktades blicken mot de mest vidriga yttringarna, nämligen alla de barn som lämnades kvar i familjepolitikens efterdyningar. – Samtidigt som diktatorn krävde att familjerna skulle ha fem barn lämnades många bort på de ökända barnhemmen, berättar Kent Klich..Projektet Ceausescus barn, som genomfördes 1994-1998, handlar om Aidsepidemin bland barn i Rumänien. I brist på mat fick tusentals sjuka och undernärda barn på barnhem hiv-smittade blodtransfusioner som spred sjukdomen snabbt. Sjukdomen förnekades dock av myndigheterna.Kent Klichs utställning och bok, ”Ceausescus barn”, har skett i samarbete med den rumänska författaren Herta Müller, var ursprungligen klar 2001.Sen dess har han besökt landet en gång och följt upp några av barnen.– En del av barnen av dem betecknades som dödssjuka och bodde på hospis och barnhem blev bättre när de fick mat, vitaminer, mediciner och omtanke. Men alla har inte återförenats med sina föräldrar. En del finns fortfarande kvar som barnhemmen, berättar Kent Klich.Besöket 2003 och intervjuer med några av barnen och tonåringar filmades av Brita Landoff och filmen visas på utställningen.Utställningen har bland annat tidigare nåt publiken via Världsmuseet i Göteborg, på Louisiana i Danmark och i Paris. I Malmö visas den 28 september-17 november.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Bara 25 skånska banker erbjuder betalning över disk

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Skåne
Skåne Totalt har de ställen där det går att betala räkningar med kontanter minskat med 80 procent, det framgår i en rapport från Länsstyrelsen.

Bankernas kontanttjänster har minskat med 70 procent och i dagsläget finns 25 skånska banker kvar där det går att betala räkningar över disk. Det är att jämföra med 86 bankontor som erbjöd tjänsten 2016.

–Sårbara målgrupper får en svårare situation med allt färre bankkontor och betaltjänstombud och större svårigheter att nå bank via telefon, säger Catharina Hellström Engström, processledare för bevakning av grundläggande betaltjänster på Länsstyrelsen Skåne.

Även butiker som erbjuder tjänsten har minskat. År 2016 fans 128 butiker där det gick att betala räkningar över disk. Idag finns bara 25 stycken kvar. Detta menar hon leder till att sårbarheten och rättsosäkerheten i samhället ökar.

–Idag är det många som förlitar sig på andra vid betaltjänstsituationer vilket inte blir rättssäkert.

Enligt rapporten vill de butiker som erbjuder tjänsten fortsätta göra det.

–Vi har frågat småskaliga handlare och serviceutövare runt om i Skåne. En majoritet av dem som svarat vill fortsätta att hantera kontanter. De menar att det inte enbart är utsatta målgrupper som använder kontanter. Även om användandet minskar och kostnaderna ökar, är inställningen att servicen ska finnas kvar.

Hon menar dock att de får ta ett alldeles för stort samhällsansvar. Enligt henne är det viktigt att både den kontanta och den digitala infrastrukturen fungerar i hela länet

Inrikes

Fängelse för ligan bakom högskoleprovsfusk

Så gick fusket till, enligt polisens utredning.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Inrikes
Inrikes Via företaget HP-hjälpen sålde de fuskpaket som skulle hjälpa blivande studenter till toppresultat på högskoleprovet.
Nu dömer även Göta hovrätt de tre utpekade huvudpersonerna bakom fuskverksamheten till fängelse.

Våren 2018, mitt under pågående högskoleprov, gjorde polisen ett stort tillslag. Det kom efter några intensiva veckor av utredning och spaning på de misstänkta, sedan man fått in en anmälan om att det pågick ett omfattande och organiserat fusk med proven med hjälp av avancerad teknisk utrustning.

Nu döms de tre utpekade huvudpersonerna bakom verksamheten till fängelse i mellan tre och ett halvt år och ett år och två månader av Göta hovrätt för medhjälp till osann försäkran, grovt brott. Tillsammans har de drivit firman "HP-hjälpen" som sålde fuskpaket till provdeltagare.

"Stora intäkter"

"De döms för att ha hjälpt 76 personer att fuska på högskoleprovet i en professionellt uppbyggd verksamhet som genererat mycket stora intäkter och som involverat ett flertal personer med olika uppgifter", säger hovrättens ordförande Ann Ganelind om domen mot de tre männen i ett pressmeddelande.

Domen innebär att straffet fastställs för den utpekade huvudmannen, en 29-åring som hela tiden nekat till brott.

– Jag har läst domen övergripande i dag och kan konstatera att hovrätten dömer min klient på ett liknande sätt som tingsrätten gjorde. Jag tror att min klient vill klaga på det här till Högsta domstolen, men jag har inte haft något möte med min klient ännu, säger advokat Edward Lundqvist som företräder 29-åringen.

De två andra, 26 respektive 24 år får sänkta straff jämfört med i tingsrätten, då de frikänns för skattebrott och bokföringsbrott. Till skillnad från huvudmannen bedöms de inte ha varit ansvariga för verksamheten.

Ingen dubbelbestraffning

Hovrätten fastställer även domen mot andra personer som på andra sätt hjälpt till med fuskverksamheten.

I tingsrätten dömdes även 23 provskrivare som köpt fuskpaketen, för brottet osann försäkran. Detta då de lögnaktigt försäkrat att de inte fuskat på provet. Ett tiotal av dessa hade överklagat då de ansåg att de dubbelbestraffades då de både fick sina provresultat återkallade och stängdes av från att göra provet och samtidigt dömdes i domstol. Hovrätten konstaterar dock att det inte är fråga om dubbelbestraffning och fastställer alla fällande domar utom en.

Bild från förundersökningen, som visar hur ett stort antal telefoner kopplats upp för att möjliggöra fusket. Arkivbild.
Bild från förundersökningen, som visar hur ett stort antal telefoner kopplats upp för att möjliggöra fusket. Arkivbild.
Foto: Polisen

FAKTA

Bakgrund: Högskoleprovsmålet

Medan högskoleprovet pågick som bäst den 14 april 2018 gjorde polisen tillsammans med Ekobrottsmyndigheten ett tillslag. Flera personer greps, som misstänktes ingå i ett nätverk som med hjälp av avancerad teknisk utrustning hade möjliggjort provfusk.

I oktober samma år åtalades tre män, som tillsammans drivit firman "HP-hjälpen" som sålt fuskpaket till provdeltagare runt om i landet. Två andra män och tre kvinnor åtalades också för olika brott med koppling till verksamheten, liksom 23 personer som köpt fuskpaket av ligan.

I januari 2019 dömdes de tre huvudåtalade till fängelsestraff för bland annat grovt bokföringsbrott, skattebrott och medhjälp till osann försäkran, grovt brott. De 23 som köpt fuskpaket dömdes alla för osann försäkran, grovt brott. Efter att juristdomaren bedömts som jävig fick dock hela huvudförhandlingen tas om.

I april 2020 meddelade Norrköpings tingsrätt sin dom i det omtagna målet. De tre huvudåtalade dömdes då till fängelse mellan två och tre och ett halvt år, för bland annat grovt bokföringsbrott, medhjälp till osann försäkran (grovt brott) och grovt skattebrott.

Hovrätten har fastställt domen mot en av de huvudåtalade, medan de två andra får sänkta fängelsestraff då de frias från bokförings- och skattebrotten.

Lokal debatt SkD

Granarna har uppgraderats

Susanne Löfström svarar på en insändare gällande utsmyckningen av julgranar.
Foto: Tobias Lagerholm
Lokal debatt SkD
Höör
Höör/Tjörnarp En Höörsbo klagade under tisdagen på den klena utsmyckningen av granen på Lilla torg. Nu svarar Höörs kommuns gatu- och parkchef Susanne Löfström i ett inlägg.

Detta är en debattartikel som uttrycker en personlig åsikt. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Julgranen på Lilla torg har väckt debatt. I dag svarar kommunens gatu- och parkchef i en insändare.

Trevligt att du tycker att granen på Nya torg är vacker. Det är helt korrekt att vi har kommunens största och mest påkostade gran på Nya torg, det torg där flest människor rör sig och därmed har glädje av den. På andra platser har vi mindre granar med mer konventionell ljusklädnad eller annan typ av dekorationsbelysning.

I år har vi kompletterat granarna på Lilla torg och i Tjörnarp med varsin toppstjärna, en liten uppgradering är alltså gjord. Precis som du har noterat så var granen på Lilla torg släckt under gårdagen. Vi har haft en del elrelaterade problem i år vilket har påverkat och påverkar granbelysningen på Lilla torg såväl som trädbelysningen på Gamla torg. Vi arbetar med att komma tillrätta med problemen och hoppas att allt snart ska lysa som det är tänkt.

Susanne Löfström

gatu- och parkchef Höörs kommun

Ekonomi

Regeringen stramar upp arbetskraftsinvandring

Statsminister Magdalena Andersson håller tal på LO:s pågående kongress i Folkets Hus i Stockholm.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Ekonomi
Ekonomi Magdalena Andersson vill se tuffare krav för arbetskraftsinvandring. Ett nytt lagförslag ska presenteras innan årsskiftet.

– Det får vara slut på arbetsgivare som lockar hit utländska löntagare och sedan låter dem arbeta under slavliknande villkor, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Under ett tal på den pågående LO-kongressen meddelar Andersson att regeringen vill skärpa reglerna. Syftet är att komma åt problemet med att oseriösa arbetsgivare lockar folk till Sverige och sedan inte ger dem det arbete de utlovat.

– Det är skamligt och det ska självklart inte vara lagligt, säger Andersson.

TT: Räcker det här?

– Nej, men det är ett steg på vägen. Det är ingen hemlighet att vi vill ha en arbetsmarknadsprövning, det har vi kongressbeslut på, säger Andersson på en efterföljande pressträff.

Konkurrerar ut andra grupper

Det nya förslaget innebär att den som söker arbetstillstånd måste ha ett bindande anställningsavtal när de söker arbetstillstånd.

I dagens system räcker det med att den som vill söka arbetstillstånd i Sverige har fått ett erbjudande om arbete. Villkoren för anställningen kan sedan ändras när arbetstagaren kommit till Sverige.

Enligt Anders Ygeman (S), som så sent som i går blev integrations-, migrations- och idrottsminister, gör de nuvarande reglerna att andra grupper konkurreras ut.

– Vi har en ganska stor arbetskraftsinvandring till okvalificerade arbeten där vi har en stor kö av människor som har kommit till Sverige med flyktingskäl, som då konkurreras ut av arbetskraftsinvandring.

Ygeman lyfter att arbetskraftsinvandring till okvalificerade arbeten försvårar för integrationen.

Gav känga

Andersson passade på att ge en känga till Moderaterna på LO-kongressen.

– När Moderaterna styrde kunde de inte säga rakt ut att de ville sänka facket, i stället införde man kryphål för oseriösa arbetsgivare, inte minst när det kommer till arbetskraftsinvandringen.

LO mottog beskedet med glädje.

– Det är ett oerhört välkommet besked, säger LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Exakt hur förslaget ser ut har hon ingen koll på än.

– Men jag tolkar det som att det måste finnas något straff om man bryter mot det här, säger hon på en pressträff.

Tea Oscarsson/TT

Olle Lindström/TT

FAKTA

Fakta: Dagens krav för arbetstillstånd

Regeringen ska presentera en lagrådsremiss med förslag på nya regler för arbetskraftsinvandring.

Enligt dagens regler måste man uppfylla följande krav för att få arbetstillstånd:

– Ha ett giltigt pass.

– Ha erbjudits ett arbete med arbetsvillkor som är på minst samma nivå som svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen.

– Ha erbjudits lön som är på minst samma nivå som svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen.

– Erbjudas en anställning som gör det möjligt att försörja sig. För att uppnå kravet på försörjning måste man arbeta i den omfattningen att lönen kommer upp till minst 13 000 kronor i månaden före skatt.

– Arbetsgivaren ska ha för avsikt att teckna sjukförsäkring, livförsäkring, trygghetsförsäkring och tjänstepensionsförsäkring för dig när du påbörjar anställningen.

Källa: Migrationsverket

Utrikes

Omikron får fler att återinföra restriktioner

Japans transportdepartement vill strypa flygtrafiken till landet. Arkivbild från Hanedaflygplatsen.
Foto: Shinji Kita/AP/TT
Utrikes
Utrikes Japan och Frankrike inför flygrestriktioner med anledning av ökad spridning av omikron på olika platser i världen.

– Vi har bett flygbolagen att inte ta emot bokningar en månad med start den 1 december, säger en representant för Japans transportdepartement till AFP och tillägger att befintliga bokningar inte kommer att beröras.

Beskedet kommer sedan ett andra fall av varianten i landet konstaterats hos en resenär från Peru. Det första fallet upptäcktes på tisdagen hos en man som rest från Namibia.

Flyger vidare

Från SAS innebär beskedet inga ändringar, inte nu i alla fall.

– I nuläget flyger vi vidare enligt plan, säger flygbolagets presschef Freja Annamatz.

SAS har bara en flygning i veckan till Tokyo. I övrigt följer SAS utvecklingen löpande, och ser hur efterfrågan påverkas.

– Fraktdelen är också en viktig komponent i det hela, säger Annamatz.

Japans regering har redan skärpt inresereglerna och stoppat inresor för ickejapanska medborgare från tio länder i södra Afrika.

Man har också skärpt karantänreglerna för medborgare och utrikesfödda invånare från ett stort antal länder med hänvisning till viruset.

Landet började på onsdagen erbjuda extradoser vaccin till vårdpersonal sedan den oroväckande virusvarianten upptäckts.

Frankrike tillåter landning

Frankrike å sin sida kommer från och med lördag att tillåta flyg från Sydafrika att landa, om än med hårda restriktioner. Enbart franska och EU-medborgare tillåts gå av, samt diplomater och flygpersonal.

Resenärerna måste kunna uppvisa ett negativt covidtest vid ankomst men ändå sitta i karantän i sju dagar. Ett positivt test kommer att leda till tio dagars karantän, säger regeringstalesmannen Gabriel Attal.

Nigeria har som första västafrikanska land rapporterat fall av omikronvarianten.

Genom helgenomsekvensering av positiva tester från internationella resenärer har landet spårat ett fall av varianten i ett prov som togs i oktober – långt innan Sydafrika slog larm förra veckan, meddelar landets folkhälsomyndighet.

Nigeria har också två konstaterade fall hos personer som anlänt från Sydafrika förra veckan.

Portugal höjer beredskapen

I Portugal råder "kaostillstånd" (estado de calamidade) från och med onsdagen – en av de högsta nivåerna på landets skala över undantagstillstånd. Åtgärden har utlysts för andra gången i år för att platta ut en stigande smittokurva. Landets vaccinationsgrad är en av de högsta i världen, men sjukhusinläggningarna har stigit sedan september.

Nu förstärks passagerarkontrollerna på flygplatser, vid hamnar och gränsövergångar, och negativa testsvar krävs av de flesta resenärer som kommer till landet. Krav på munskydd återinförs och covidpass krävs för att få besöka restauranger, gym, biografer och hotell.

Amerikanska åtgärder

Även USA kan inom kort införa strängare krav på testning för internationella resenärer, både vaccinerade och ovaccinerade, med anledning av omikronvarianten, som befaras göra det lättare för viruset sars-cov-2 att sprida sig.

Den federala smittskyddsmyndigheten CDC meddelade på tisdagen att man arbetar för ett krav på att alla flygresenärer som kommer till USA ska testas högst 24 timmar innan resan. För närvarande ska fullvaccinerade testas högst tre dagar före avresa.

– CDC utvärderar hur man kan göra internationella resor så säkra som möjligt, bland annat genom tester tätare inpå avresa och övervägningar kring ytterligare tester efter ankomst och självisolering, säger myndighetens chef Rochelle Walensky, enligt nyhetsbyrån AP.

USA öppnade sina gränser för fullvaccinerade från de flesta länder den 8 november.

Boel Holm/TT

FAKTA

Fakta: Detta vet vi om omikron

Virusvarianten av sars-cov-2 som först upptäcktes i södra Afrika har fått namnet omikron av Världshälsoorganisationen (WHO). Den benämns även B.1.1.529.

WHO klassar omikron som en virusvariant av särskild betydelse (variant of concern) – den högsta klassificeringen på skalan.

Varianten är nyupptäckt och det saknas fortfarande mycket kunskap om den. Omikron har dock många mutationer som potentiellt skulle kunna leda till att vacciner ger sämre skydd. Även tidigare genomgångna infektioner skulle kunna ge ett sämre skydd mot den, befarar experter.

Också effekten av vissa läkemedel, baserade på antikroppar, skulle potentiellt kunna påverkas.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Online casino

Tips för att bli kvitt med ditt spelmissbruk

Online casino Under de senaste åren har det skett en ökning bland personer som hamnar i ett spelmissbruk. Denna ökning står i tät korrelation med ökningen av online casinon och dess tillgänglighet. Online casinon ger spelare en unik möjlighet att på kort tid kunna göra stora insatser på flera olika spel vilket ökar risken för ett osunt spelande.

Sverige har på många sätt varit ett föredöme när det gäller att bemöta spelmissbruk i olika former. Folkhälsomyndigheten har gjort undersökningar som visar på att ungefär 2% av Sveriges befolkning lider av någon typ av spelmissbruk. Denna siffran ser dock ut att stiga till följd av online casinons framåt marsch.

”Folkhälsomyndigheten anser att spel om pengar nu är en folkhälsofråga i Sverige. Kriterierna för att något ska klassas som en folksjukdom är att det ska drabba många och kan ha allvarliga konsekvenser. Man har därför numera ett antal stödlinjer samt information och hjälp att tillgå den som utvecklar ett problem med spel om pengar.”

Spelmissbruk är precis som med andra missbruk en sjukdom som inte bara drabbar personen som har missbruket utan även anhöriga. På stodlinjen.se kan man få professionell hjälp både som person som lider av ett missbruk och anhörig till personen. Det är viktigt att komma ihåg att spelmissbruk även kan bero på någon annan psykisk sjukdom. Spelmissbruk kan även bidra till att man utvecklar psykisk ohälsa. Det är vanligt att personer som utvecklar ett spelmissbruk parapellet hamnar i en depression eller drabbas av stark ångest.

Hur definieras ett spelberoende

I Sverige definieras ett spelberoende som ett sjukdomstillstånd. Man kan enkelt definiera spelberoende som när en person inte klarar av att hantera sitt spelande om pengar. Man kan helt enkelt inte sluta spela fast än att man borde och fast än att pengarna tar slut.

Personer som utvecklar ett spelberoende är oftast själva inte medvetna om sitt beroende förs än spelandet redan har gått över styr. Det brukar innebära att personer som har ett spelberoende ofta har levt med problematiken under en längre period innan de får ordentlig hjälp och behandling. Det kan ske i faser och spelmissbruk är oftast något som smyger sig på utan förvarning.

Symptom

Det finns några olika symptom man bör vara vaksam på när det gäller ens casinospelande. Symptomen kommer troligtvis inte över en natt utan utvecklas långsamt under en längre period.

- Man ökar ständigt sin omsättning för att öka spänningen i sitt spelande.

- Man ljuger om sitt spelande. Man ljuger då ofta om hur mycket man spelar för och om hur mycket tid man spenderar på sitt spelande.

- Man blir på dåligt humör och stressad om man inte kan spela den mängd man vill.

- När man förlorar pengar försöker man direkt vinna tillbaka dem.

I flera fall är det personens närstående som uppmärksammar om den ohållbara situationen och ber personen skaffa hjälp. Detta kan verkligen fungera som en väckarklocka och vara vändpunkten till ett mer sunt liv.

Lyckas undvika spelmissbruk

Har du redan ett fullt utvecklat spelmissbruk så är dessa tips inte något du bör ta till. Om du har ett spelmissbruk är det viktigt att ordentlig hjälp av utbildade och professionella personer.

Spelpaus.se

Spelpaus.se är ett verktyg som ägs av Svenska Spelinspektionen som ska hjälpa personer att kunna kontrollera sitt spelande. Spelpaus innebär att du stänger av dig från alla online casinon med svensk spellicens. Man väljer om man vill stänga av sig 1, 3, 6 månader eller tillsvidare. Under denna period kan man inte avbryta sin avstängning utan måste vänta ut hela perioden.

Spelgräns

Svenska Spelinspektionen och regeringen har nu bestämt att alla online casinon med svensk spellicens måste se till att alla spelare sätter en spelgräns för sitt spelande. Här bör du som spelare tänka efter och sätta en lägre gräns än vad du först tänkt sätta.

Skifta fokus

Detta kanske är det svåraste med det kan vara en bra idé att verkligen försöka skifta fokus. Kan du lägga all den tid och energi du lägger på online casinon på något annat? Försök hitta ett sunt substitut för spelandet. Kanske finns det en träningsform du aldrig testat men kan pröva nu? Matlagning eller bakning? Det finns massor av härliga alternativ.

Ekonomiska påföljder

Utöver psykiska efterföljder av ett spelmissbruk leder det även ofta till ekonomiska svårigheter. Det är vanligt att spelare tar flera olika lån från olika långivare för att kunna finansiera sitt spelande. Mobillån med hög ränta är lätt att få men desto svårare att betala tillbaka.

Om man som spelare samlat på sig höga och dyra skulder är det viktigt att vara ärlig mot sin omgivning för att kunna få ordentlig hjälp. Kontakta din bank och förklara ditt läge. Det är väldigt ofta en bra idé att samla alla lån till ett stort lån för att slippa höga räntor och dåliga avtal.

Malmö

Pris till gamla polishuset

Riksbyggens projektchef Emil Nilsson på balkongen till en av de översta lägenheterna.
Foto: Stefan Persson
Malmö
MALMÖ Gamla polishuset vid Davidshallstorg som byggts om till bostäder har utsetts till Årets miljöbyggnad.

Ombyggnaden tog hem titeln i Sweden green building awards och går till Riksbyggen som ansvarat för denna. Lägenheter har byggts både i själva huvudbyggnaden från 1934 och i tre nya huskroppar.

– Det känns både otroligt roligt och hedrande att Brf Neo Davidshall vinner titeln Årets Miljöbyggnad. Det är ett unikt projekt med många utmaningar och där Riksbyggen lagt ner enormt mycket arbete för att med en varsam hand skapa de nya bostäderna på ett mer hållbart sätt. Vi är så glada och stolta, säger Emil Nilsson, projektchef på Riksbyggen i ett pressmeddelande.

Bostadsrättsföreningen består av 122 lägenheter. Stor vikt har lagts vid att bevara husets själ. Byggnadsmaterial har också återanvänts när de nya bostäderna har byggts.

Sport

Eslövs VM-hjälte välkomnades på Kastrup

Truls Möregård med bordern Malte på Katsrup.
Foto: Per Hällström
Sport
bordtennis Ett stort uppbåd tog emot Eslövs VM-hjälte Truls Möregårdh när han landade på Kastrup under onsdagen. Familj, klubbkompisar och vänner mötte upp med blommor och kramar.

– Det känns jättebra just nu, speciellt efter att ha fått ett så varmt välkomnande, sa Truls Möregårdh när han hunnit hämta sig lite.

På plats fanns bland andra brodern Malte, bästa vännen David Andersson, Eslövs AI:s Peter Andersson och klubbkompisen Filippa Bergand från damlaget.

– Jag hade verkligen inte alls väntat mig att så många skulle komma, trodde bara att jag skulle bli hämtat av brorsan och få skjuts hem av honom. Det här var en jättetrevlig och härlig överraskning, log Truls.

Ett glatt gäng från Eslöv välkomnade Truls Möregårdh på Kastrup.
Foto: privat
Kompisen David Andersson, klubbkompisen Filippa Bergand och brorsan Malte gav Truls Möregårdh ett varmt välkomnande.
Foto: Per Hällström
Truls väntar på bagaget på Kastrup tillsammans med Mikael Andersson, sportchef på bordtennisförbundet, Jörgen Persson och dubbelvärldsmästaren Mattias Falck som var med på samma plan..
Foto: Per Hällström

Efter det överraskande bragdsilvret i VM i Houston, USA, har Eslövs nya superidol knappt hunnit bearbeta det som hänt.

– Det går långsamt att smälta alltihop, men det kommer mer och mer. Det känns fantastiskt att det gick så bra. Att det inte blev guld, ja det känns fortfarande som jag sa direkt efter matchen som att jag vann ett silver. Min motståndare var helt enkelt för bra, så det var bara att gratulera honom till segern.

Flyget hem tog tio timmar, men Truls Möregårdh kände sig inte särskilt sliten efter landningen:

– Jag sov sex av de tio timmarna så just nu känner jag mig ganska pigg och utvilad. Men det är klart att det kommer att ta lite tid att samla ihop sig igen efter det här äventyret.

De närmaste dagarna lär det bli hektiskt med en hel del aktiviteter, inte minst med media av olika slag. Det var till och med preliminärt inplanerat ett besök i Skavlans TV-soffa, men just den grejen smög sig till slut:

– Jag är inte helt säker, men jag tror att han valde att ha med statsministern i stället till slut. Känns som en dålig prioritering, skrattar Truls.

I stället för att åka till Stockholm får han då ta igen sig lite på hemmaplan mellan de åtaganden som väntar. På fredag vankas dock festligheter hemma i Eslöv:

– Det blir en liten fest med klubben, i hallen. Ska bli kul att träffa alla igen.

Träning blir det förmodligen inte den här veckan:

– Nej, jag tror nog att det får vänta till måndag. Sedan är det ju ett par seriematcher med Eslövs AI som väntar framöver. Och i januari drar det igång igen på allvar, då blir det full rulle igen.

Truls Möregårdh lever sin dröm och ser fram emot att fortsätta sin redan så framgångsrika karriär. Men det gäller att hinna med att njuta lite också:

– Absolut, det gör jag. Extra mycket efter det här välkomnandet!

Eslöv

Polisutryckning efter larm om misshandel

Polis och ambulans ryckte ut till en hyresfastighet i centrala Eslöv strax efter kl 14 på onsdagen efter ett larm om misshandel.
Foto: Henrik Lindahl
Eslöv
ESLÖV

Polisen har ryckt ut till ett hyresbostadshus i centrala Eslöv. Enligt polisens kommunikatörer har man fått in en anmälan om misshandel.

Vid cirka 14.20 sattes ett avspärrningsband upp vid fastigheten. Även en ambulans finns på plats.

Texten uppdateras.

Blodspår i snön utanför fastigheten.
Foto: Noah O'Rourke Drevfjäll
En piketbil har också kommit till platsen.
Foto: Henrik Lindahl
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL