Omid Mahmoudi
18-årig författare som flydde från Afghanistan för drygt två år sedan

Omid Mahmoudi får pris för gripande bok

Göran Tunhammar, med ett förflutet som landshövding i Skåne samt vd för SAF och Svenskt Näringsliv, kommer själv att överräcka priset.
Utdelningen sker under torsdagens galakväll på Medborgarhuset i Eslöv, som utgör avslutning på den årliga näringslivsdagen.

Det var i februari 2011 som Omid Mahmoudi kom till Sverige efter en lång och dramatisk flykt, där allt han ägde förvarades i ett cigarettpaket.
Hans bok skildrar hans eget och andra flyende ungdomars livsöden.
18-åringen tillhör den förtryckta minoritetsgruppen hazarer och båda hans föräldrar har mist livet i våldsamheter.
Omid Mahmoudi berättar i boken, som han skrev för hand på sitt modersmål dari, på ett naket och utlämnade sätt om hur han utan packning flydde genom nio länder, sov i soptunnor och utsattes för övergrepp.
Från början hade han tänkt ta sig till Norge, men färden slutade istället på Centralstationen i Malmö, där vänliga människor visade honom vägen till polishuset vid kanalen.

Där häpnade han över att polisen genast ordnade en kontakt med ett flyktingboende, som 20 minuter senare erbjöd mat och en säng att sova i.
– Jag har aldrig varit i ett land där jag har blivit lika bra behandlad som i Sverige. I Afghanistan sågs jag som en andra- eller tredjeklassens medborgare, berättar Omid Mahmoudi.
– Här får jag samma chans som alla andra människor.

Just nu läser Omid Mahmoudi in gymnasiet i Malmö. Han håller även på att färdigställa sin nästa bok.
– Den handlar om Afghanistans kvinnor. Jag har skrivit 225 sidor och den ska nog bli runt 300 sidor lång, berättar 18-åringen.
Han befann sig i Pakistan och träffade släktingar när han nyligen fick besked om Tunhammarpriset.
– Jag blev så glad. Jag känner en så stor tacksamhet för all uppskattning och all uppmuntran jag har fått i Sverige, säger Omid Mahmoudi.

Eslövs kommunalråd Cecilia Lind (S) är ordförande för Herbert Felixinstitutet, som förvaltar Tunhammars fond och utser pristagare.
– Frågan om hur vi ska hjälpa de barn som kommer utan sina föräldrar till vårt land har debatterats flitigt under lång tid. Nödvändigheten att hjälpa människor i nöd är inte alltid en självklarhet, säger kommunalrådet Cecilia Lind i en kommentar.
– Alla borde ta sig tid att läsa denna bok. För om man gör det kommer många övertygas om att vi gemensamt måste agera för att ge dessa barn en trygg och mänsklig framtid.

Dagens fråga

Ska du se matchen Chelsea-MFF?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev