-Jag får låna på huset för att klara min ekonomi

A-kassan drogs in

– Min arbetsförmedlare påstår att jag inte varit tillräckligt aktiv att söka jobb och därmed inte har stått till arbetsmarknadens förfogande. En gåta för mig, eftersom jag har dammsugit alla jobb som går att söka, säger Ingvar Svensson.
Han har jobbat som byggnadssnickare och servicetekniker sedan 1970.
– På 90-talet sköt jag ytterväggar med tryckluft och drabbades av vibrationsskador. Ovanpå det har jag svår artros.
1998 tvingades han lämna jobbet på Peab, eftersom han inte klarade att jobba utomhus längre. Han hade nästan ingen kraft kvar i kroppen.

Ingvar Svensson fick möjlighet att starta eget genom Göran Perssons krispaket 1998.
– I 14 år tog jag uppdrag som snickare och kakelsättare. Eftersom jag har mina fysiska hinder kunde jag inte dra in tillräckligt med inkomster för att klara mig.
Han anmälde sig hos arbetsförmedlingen i Sjöbo och hänvisades till jobbträning på Galaxen och tilldelades en jobbcoach som skulle hjälpa honom att hitta ett passande jobb.
– Jag sökte det ena jobbet efter det andra, men fick bara ett tack för visat intresse tillbaka. Jag svarade på 30 jobb på 14 månader. Utöver det har jag kontaktat och lagt ut krokar till massor av företag, berättar Ingvar Svensson.

Trots de dåliga oddsen och stukad självkänsla fortsatte Ingvar Svensson att söka jobb.
– Mina möten med arbetsförmedlaren varade i tio minuter. Jag bad om att få gå en datakurs, men fick nobben. Man får ingen hjälp med att hitta jobb, det får man ordna själv. Helst vill jag jobba med fastighetsskötsel, eller en vaktmästartjänst. Men ingen anställer en man i min ålder med min sjukdomsbild.
Ingvar Svensson har varit arbetssökande sedan våren 2012. Första mötet med träningsgruppen Galaxen var för exat ett år sedan. Då hade han med sig ett läkarutlåtande.
I mars i år fick han det oväntade beskedet att hans arbetsförmedlare underättat Ingvar Svenssons a-kassa om att han inte sökte jobb tillräckligt mycket.
”Det hjälper inte att arbetsförmedlingen har resurser till sitt förfogande om den egna sökaktiviteten är god”, skriver arbetsförmedlaren till Småföretagarnas a-kassa, SmåA.

SmåA drog in a-kassan och krävde att Ingvar Svensson ska betala tillbaka 96 295 kronor som utbetalats för 250 dagar. Motiveringen är att han inte sökt tillräckligt många jobb.
–Jag tog hjälp av en advokat i Malmö, men det hjälpte inte. SmåA slog fast beslutet att dra in min ersättning och att återbetala pengarna jag hade fått, säger Ingvar Svensson.
Nu måste han sälja sitt dragspel och låna på huset för att få pengar. En livränta på 4 700 kronor i månaden är enda inkomsten.
– Jag har hamnat mellan stolarna i ett krasst system. I 42 år har jag jobbat och betalat skatt. Jag är arg. Det får inte gå till på det här sättet.

Dagens fråga

Brukar du låna böcker på bibliotek?

Loading ... Loading ...