Jenny och Cecilia Vaz utgör tillsammans duon Vaz. I kväll spelar de på Gustavscenen på Malmöfestivalen. Foto: Pressbild

”Har alltid varit orädda”

Det krävs ingen svår matematik för att räkna ut att syskonen Jenny och Cecilia Vaz är två av årets mest spännande musikaliska nykomlingar. Med endast två släppta singlar har duon fått branschens korpögon på sig och fått spelningar som invigningen av Abba-museet, P3-guldgalan, Way out west och Stockholms modevecka. Dessutom blev deras singel ”Miss frost” framröstad till årets sommarlåt av musiksajten PSL förra året. Själv tar systrarna Vaz det hela med ro och säger att de inte känner någon press trots all hajp.
– Det är kul att folk verkar gilla det vi gör, även om de nog i bland undrar vilka vi är, haha. Vi har fått extremt bra respons hittills och hoppas såklart att det fortsätter i den riktningen när vi släpper skiva, säger Jenny som är storasystern i bandet.

Systrarna växte upp i Lilla Edet, ungefär fem mil norr om Göteborg, med musiken som ett naturligt inslag i uppväxten. Med en mamma som spelade gitarr och morfar som spelade dragspel fick de den svenska musik- och vistraditionen och från pappan som är från Kap Verde fick de den afrikanska.
Föga anade föräldrarna då att döttrarna drygt tjugo år senare skulle göra egen musik som inspirerades av just de två elementen.
– Men vi har gjort den lite modernare, vi är ju ändå barn av vår tid, säger Jenny.

Ni har gjort musik under lång tid, men när tog ni steget att faktiskt släppa något?
-Vi har alltid skrivit texter och komponerat musik, men insåg ganska tidigt att vi var tvungna att lära oss studioteknik för att verkligen kunna få ner allt vi skapade på pränt. Vi gick en producentutbildning, skaffade oss en studio och började jobbat hårt. Det var också då vi tog in mer elektroniskt i våra låtar och kände att nu, nu var vi faktiskt redo att släppa något.

Hur mycket gillar ni trummor på en skala? Det känns ju väldigt mycket Vaz …
-Vi älskar trummor! Bryter man ner Vaz musik så är det trummor och stämsång, och mycket bas. Det har satt grunden. Vi älskar att dansa till basig musik och vi gillar den där råa känslan som man får med trummor och slagverk. Förhoppningsvis känner folk lite så när de lyssnar på vår musik också.

Men ni har även mycket olika ljudeffekter. Kan man göra musik av alla ljud?
– Man kan göra väldigt mycket med ljud som inte är klassiska instrument om vi säger så. Vi har hiphopen och samplingsskolan i ryggen, vi gör om och klipper ihop. Det är bara att testa sig fram.

Vilket är det mest udda ljud ni har klippt in?
– De kanske inte är så jättekonstiga, men vi har använt oss av hundskall, motorljud, trafik och liknande. Vi har båda pluggat experimentell musik och ljudkonst där vi experimenterat en del med klassiskt okonventionella ljud. Jag hoppas att vi kan dyka ner ännu mer i det framöver till vår platta.

Ja, när kommer den egentligen?
– Vi jobbar med den just nu. Men eftersom vi gör allt själv så tar det tid, och det vill vi att det ska få göra också. Allt ska kännas rätt och låtarna ska bli så som vi tänkt oss.

Har ni alltid haft det modet att bara göra saker? Ni har ju även gjort era musikvideos själva.
– Jag tror det. Vi har fått det hemifrån. Man ska inte tro att man inte klarar saker. Man kan heller inte förvänta sig att andra ska göra det åt en, så då får man ta sakerna i egna händer. Vi har alltid haft starka visioner av hur saker och ting ska vara. Även det visuella. Jag är fotograf och Cici jobbar mycket med kläder. Och vi har alltid varit väldigt orädda.

Hur är det att jobba ihop som syskon?
– Det är fantastiskt. Vi har samma mål och ambitioner, och känner oss enade i det vi gör. Men ofta skriver vi låtarna var för sig och jobbar klart dem tillsammans.

Vad händer om Cecilia har gjort något som du tycker är riktigt, riktigt dåligt, säger du det då?
– Jag säger väl att ”den här delen gillar jag, men vad tror du om en annan refräng?”, haha. Nej, vi är inte så jättekänsliga med det faktiskt.

Jag såg att er musiklärare från grundskolan kommenterat under en av era låtar på Youtube, hur bra ni har blivit …
– Vad kul! Ja, vår musiklärare hjälpte oss att spela in vår första demo, på kassettband! Haha! Cici gick i fyran och jag i sjuan, vilket minne …

Har ni lyssnat på den demon på sistone?
– Ja, faktiskt! Det låter väldigt roligt, vi var ju så otroligt små. Cici har en jättegullig smurfröst och hon var så extremt duktig redan då. Så det är kul att höra. Och det känns bara så självklart att det ska vara vi två som gör det här ihop.

Vaz spelar på Gustavscenen klockan 20.00 i kväll.