Sport

Nords snitsiga seger i grässlalom-SM

Edvard Nord gled in i mål på ett ben och kammade hem guldmedaljen. Foto: Christer Thorell
Sport
Sport Det var en engagerad och varm publik som letat sig fram genom äppelodlingarna, till Ornahögsbacken i Brösarp.
PREMIUM

Det var en engagerad och varm publik som letat sig fram genom äppelodlingarna, till Ornahögsbacken i Brösarp. Två och två for de 16 finalisterna nedför backen i en rafflande utslagningsomgång. Först ned vann och gick vidare till nästa omgång, tills det bara fanns en lycklig vinnare kvar. Det var paralellslalom som man kanske inte skådat det tidigare. Vann gjorde tillslut den oslagbara Edvard Nord, 18 år från Linköpings Alpina Skidklubb, som redan från början visat hur skidorna skulle rulla.– Det känns riktigt kul att ta hem segern i år igen, säger han med ett stort leende på läpparna.

Edvard Nord är en van skidåkare som går på skidgymnasium och har tävlat mycket i slalom, men då på snö. Även om det redan från början syntes att han hade loppet hemma, så var det ingen självklarhet att han vann enligt honom själv.–Nej, vad som helst kan hända. Det är lätt hänt att man trillar eller att bindningen lossnar och då är man ute ur spelet direkt, säger han.Det var ett jämt sista åk, när ett av Nords fästen trillade av på grässkidorna.– Det var riktigt nära att jag trillade där. När jag skulle svänga så gick det inte, men jag lyckades rädda det som tur var.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Karlin presenterad av Modo

Mattias Karlin lämnar Västervik och blir ny tränare i moderklubben Modo. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport Nu är det klart. Hockeyallsvenska Modos nye tränare blir Mattias Karlin som lämnar skrällaget Västervik och flyttar hemåt.
Karlin, 41 år, har skrivit treårskontrakt.

"Det är en väldigt härlig känsla att komma hem till Modo, det är klubben man representerat en stor del av sitt liv och Modohjärtat är stort", säger Karlin till Modos webbplats.

Efter Modos misslyckade säsong, där klubben avverkat tre tränare, stod det tidigt klart att Karlin var högst upp på önskelistan. Västervik kommunicerade också tidigt att Karlin kunde bryta kontraktet för en flytt till Modo.

När Västervik tidigare i veckan åkte ut det hockeyallsvenska slutspelet mot Timrå offentliggörs nu flytten.

"Jag har varit tio år i Västervik, en fjärdedel av mitt liv, men allting har sin tid och nu är det Modo som jag ser fram emot att få vara en del av. Vi ska jobba med att hela tiden bli bättre och det ska synas på planen. Vi ska sikta på slutspel och där kan allting hända", säger Karlin.

Förutom sina många år i Västervik gjorde Karlin också en kort sejour i Mora i SHL 2017-18, men sparkades efter halva säsongen och återvände till Småland.

Modo åkte ur SHL 2016 och har fem säsonger i rad misslyckats med att ta sig tillbaka.

Efter säsongen, där Modo först efter en framgångsrik slutspurt undvek kvalspel nedåt, lämnade också sportchefen Fredrik Glader och ersattes av Henrik Gradin.

Sport

Allsvensk målvakt skräll i Tre Kronor-trupp

Tre Kronor börjar VM-förberedelserna med ett träningsläger i Södertälje. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport

Spelare från lag som åkt ur SM-slutspelet, KHL och schweiziska ligan finns med i förbundskapten Johan Garpenlövs trupp när Tre Kronor börjar VM-förberedelserna med ett träningsläger i Södertälje.

Men också en allsvensk spelare – 23-årige målvakten Daniel Marmenlind från skrällaget Västervik, som pressade Timrå i sex semifinalmatcher i det hockeyallsvenska slutspelet. Marmenlind har högst räddningsprocent, 93,53, av de målvakter i slutspelet som spelat mer än två matcher.

Han har tidigare spelat i alla landslag på pojk- och juniorsidan från U16 och upp till J20.

Träningslägret i Södertälje nästa vecka, 19-23 april, innehåller inga matcher. De första landskamperna inför VM blir i Malmö i månadsskiftet april/maj mot Danmark och Norge.

VM i lettiska Riga spelas 21 maj-6 juni.

Totalt innehåller truppen till Södertälje 26 spelare.

FAKTA

Fakta: Tre Kronors trupp

Målvakter: Daniel Marmenlind, Västervik, Niklas Rubin, Frölunda, Arvid Holm, Färjestad.

Backar: Albert Johansson, Färjestad, Viktor Lööv, Jokerit, Mattias Norlinder, Frölunda, Magnus Nygren, Davos, Adam Ollas Mattsson, Malmö, Lawrence Pilut, Traktor Tjeljabinsk, Jesper Pettersson, Djurgården, Jonathan Pudas, Jokerit, Jesper Sellgren, Frölunda.

Forwards: William Eklund, Djurgården, Max Friberg, Frölunda, Oscar Lindberg, Dynamo Moskva, Michael Lindqvist, Färjestad, Markus Ljungh, Linköping, Fredrik Olofsson, Oskarshamn, Jacob Peterson, Färjestad, Dennis Rasmussen, Magnitogorsk, Gustav Rydahl, Färjestad, Sebastian Strandberg, Djurgården, Malte Strömwall, SKA St Petersburg, Emil Sylvegård, Malmö, Daniel Viksten, Färjestad, Manuel Ågren, Djurgården.

Sport

Bislettgalan hamnar samma vecka som Stockholm

Diamond League-säsongen inleds den 23 maj. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Med drygt en månad till premiären görs ett par ändringar i friidrottens Diamond League-kalender. Bland annat flyttas tävlingen i Oslo till den 1 juli, tre dagar före galan i Stockholm.

Att klassiska Bislett Games i Oslo skulle flyttas från den 10 juni var väntat eftersom planen för öppningen av det norska samhället inte möjliggör en gala redan då.

Nu hamnar tävlingarna på Bislett på torsdagen samma vecka som Stockholms stadion håller sin gala på söndagen.

Noterbart är också att den tänkta premiären i Marockos huvudstad Rabat inte blir av den 23 maj. Engelska Gateshead ersätter och får arrangera premiärgalan.

FAKTA

Fakta: DL-programmet

23 maj: Gateshead, 28 maj: Doha, 10 juni: Rom/Florens, 1 juli: Oslo, 4 juli: Stockholm, 9 juli: Monaco, 13 juli: London, 14 augusti: Shanghai, 21 augusti: Eugene, 22 augusti: Kina (ort oklar), 26 augusti: Lausanne, 28 augusti: Paris, 3 september: Bryssel, 8–9 september: Zürich.

Sport

Lugidamerna värvar ännu en danska

Cecilie Bjerre från Sönderjyske är klar för Lugi i SHE.
Foto: Lugi
Sport
Lund
handboll Lugidamerna fortsätter sitt lagbygge. Nu står det klart att klubben rekryterat vänsternian Cecilie Bjerre från Sönderjyske.

Cecilie Bjerre är 20 år och med sin längd, 186 centimeter, beskrivs hon av Lugi som en klassisk skytt på vänsternio som gör sina flesta mål från distans.

Hon kommer ursprungligen från GOG men har den senaste säsongen representerat Sönderjyske. Hon har spelat både U- och J landskamper för Danmark och även deltagit i ungdomsmästerskap.

– Cecilie har varit vårt huvudspår ett bra tag så dialogen med henne har pågått under vintern och våren. Det känns jättebra att hon väljer att ta steget hit nu. Vi får en duktig skytt som verkligen är ett hot från distans och det är ju självklart att vi kommer ha nytta av det, förklarar Lugis sportchef och damlagstränare Kenneth Andersson.

Han fortsätter:

– Cecilie vill gärna utveckla andra kompetenser i sitt spel och det ska vi hjälpa henne med i Lugi. Cecilie är verkligen en stor talang och väldigt ambitiös. Vi har stora förhoppningar på henne över tid.

Cecilie Bjerre har skrivit på för två år i Lugi och ansluter till truppen den 1 juli.

När det gäller den isländska talangen Asdis Agustsdottir som skadade sig innan hon hann ansluta till Lugi så kommer Lugi inte att se sig om externt efter en ersättare medan man väntar på att hon ska bli spelklar igen.

– Vi kommer att ersätta henne tills vidare genom intern uppflyttning, förklarar Kenneth Andersson.

Sport

Mån

Tränaren Oscar Carlén (till höger) är glad över att kunna hälsa mittsexan Anton Månsson välkommen till Ystads IF.
Foto: YIF
Sport
HANDBOLL Ystads IF har gjort klart med en ny mittsexa. Från OV Helsinborg ansluter rutinerade linjebjässen Anton Månsson på ett treårskontrakt.

– Jag ser oerhört fram emot att få representera Ystads IF. Jag vill vara med och bidra till framgång och vara en del i ett framgångsrikt lag i jakten på ett kommande SM-guld, säger Anton Månsson i ett pressmeddelande från YIF.

I YIF kommer Månsson att ersätta kulturbäraren Herman Hugsson, som ju bestämt sig för att sätta skorna på hyllan efter den här säsongen. Kvar på Hugossons schema står matcherna i EHF European Cup, där YIF på lördagen spelar semifinal på Cypern.

– När Herman slutar tappar vi en stor portion attityd och försvarsegenskaper. I Anton tycker jag vi har hittat en ersättare som besitter dessa egenskaper. Jag är väldigt nöjd att vi lyckats knyta till oss Anton och är säker på att han kommer hjälpa oss att fortsätta bygga vinnarkultur i Ystads IF, säger tränaren Oscar Carlén.

Det är en rutinerad mittsexa som YIF gjort klart med.

Handbollskarriären inledde han i Kävlinge HK. Bara 14 år gammal tog han klivet över till Lugi, som han lämnade som junior 2006 för nabon H43 Lund, där kusinen Ola Månsson, numera hyllad damtränare i H65 Höör, då var tränare.

Efter fyra år i H43 gick Anton Månsson bar karriären vidare till Bundesliga och MT Melsungen. Efter fyra år i Tyskland flyttade han till schweiziska Kadetten Schaffhausen, där han fick nöjet att ta hem ligatiteln 2015.

Året efter var han tillbaka i Bundesliga, först i TBV Lemgo och sedan i GWD Minden.

Inför 2019 års säsongsstart gjorde den 196 centimeter långe och 100 kilo tunge linjebjässen klart med OV Helsingborg.

Nu byter han klubb igen. Den tiofaldige A-landslagsspelaren spelar de tre kommande säsongerna i Ystads IF.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker på företagsfinanser.se för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Sport

"Derbyrivaliteten ökar så mycket"

Hammarbys klack under en match i Elitettan 2019. Frågan är om fansen får komma tillbaka till läktarna den här säsongen? Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Sport
Sport För första gången på tolv år kommer AIK, Djurgården och Hammarby att slåss mot varandra i damallsvenskan.
Det kan både höja intresset för ligan – och bidra till en ökad rivalitet.
– Jag tror inte att folk kommer att kunna byta mellan klubbarna längre, säger Djurgårdens Fanny Lång.

För andra säsongen på raken tvingades Djurgården spela med kniven mot strupen för att inte ramla ur den högsta serien. Efter segern mot Uppsala i den sista omgången i fjol lyckades man behålla sin plats.

– Man lägger ju ner hela sitt liv i den här fotbollen så man mår inte så bra när det går dåligt. Glädjen försvinner lite, men förhoppningsvis vänder det nu, säger Fanny Lång.

Samtidigt dansade Hammarby och AIK genom elitettan och tog sig tillbaka till damallsvenskan efter frånvaro i två respektive fem år.

"Tusen gånger värre i herrfotbollen"

Det är första gången på över ett decennium som de tre Stockholmsklubbarna nu ställs mot varandra i den högsta serien – och Fanny Lång tror att stadsrivalernas uppflyttning kommer att märkas av på flera plan.

– Jag tror att det kommer att öka derbyrivaliteten så mycket mer. Jag gick från AIK till Djurgården (2019) och det var inte ens en grej. Sedan är jag från Borlänge och spelade bara en säsong i AIK, men det är tusen gånger värre i herrfotbollen. Jag tror inte att folk kommer att kunna byta mellan klubbarna längre, säger hon.

Kampen om Stockholmsfotbollen hårdnar, men kan också föra mycket gott med sig.

– Det vi pratat om mycket, både vi, AIK och "Bajen", är att vi kan bidra tillsammans till att höja damfotbollen i både Stockholm och Sverige. Det blir ett jättebra fönster och många matcher som betyder något. Supportrar som kanske annars inte bryr sig så mycket om damfotboll kommer att lockas nu, säger Lång.

"Våra fans är sjuka i huvudet"

Hammarby som förening är erkänt skickliga när det kommer till att mobilisera supportrar och damlaget är inget undantag.

Rekordet på 600 sålda säsongskort är slaget sedan länge. Klubben har bekräftat att man nu passerat 1 000 stycken – och att man närmar sig taket på 1 600.

Och då är det inte ens säkert om det blir någon publik på läktarna.

– Det är helt fantastiskt. Jag tror det var Emma Jansson (lagkamrat) som sade att våra fans är helt sjuka i huvudet, men på ett bra sätt. Vi har känt det här stödet i nästan två år och det här är ytterligare ett bevis på att de står nära och pushar oss. Lite sjuka i huvudet är de väl, säger Hammarbys målspruta Emilia Larsson.

TT: Vad skulle det betyda att få ha publiken på plats?

– Jättemycket. Det är ju ett år sedan vi spelade för publik så man har glömt bort lite hur det är, men det är en extra boost så klart. Jag kommer ihåg 2019 när vi mötte AIK i derbyt. Det är nog bland det sjukaste jag varit med om, det är få förunnat.

Ökat intresse

AIK:s anfallsstjärna Adelisa Grabus, som med sina 25 mål var en stor anledning bakom klubbens avancemang, upplever också ett ökat intresse bland supportrar. AIK har som mål att sälja 1 000 säsongskort innan lördagens premiär och var på torsdagskvällen uppe i nästan 950 sålda.

– Vi kände av redan förra säsongen att det var ett ökat tryck runt oss på sociala medier med våra fans. Det ska bli superkul med derbyn. Det är alltid en kamp eftersom alla tre lag tycker att man är bäst i stan, säger hon.

– Det blir en extra morot att visa att man är bäst. Det här är absolut något som kommer göra att intresset ökar i andra delar av Sverige också.

Emil Forsberg/TT

FAKTA

Fakta: Damallsvenskan 2021

Premiäromgången:

Lördag 17 april: Växjö-AIK (13.00), Djurgården-Örebro (15.00).

Söndag 18 april: Vittsjö-Piteå, Hammarby-Häcken (båda 14.00),Eskilstuna-Kristianstad (15.00), Linköping-Rosengård (17.00).

Säsongen blir den sista med tolv lag då ligan från och med 2022 utökas till 14 lag. Därmed blir det bara ett lag som åker ur den högsta serien i år samtidigt som de tre främsta i Elitettan flyttas upp.

Regerande mästare: Göteborg FC (Numera BK Häcken).

Nykomlingar: AIK och Hammarby.

Champions League: Häcken, Rosengård och Kristianstad kvalificerade sig för turneringen den gångna säsongen. Det blir första gången som Kristianstad ska slåss ute i Europa.

Aftonbladet har sändningsrättigheterna och visar alla matcher på Sportbladet Play.

Sport

Stina Nilsson får ordinarie A-landslagsplats

Stina Nilsson under världscupdebuten. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Under debutsäsongen som skidskytt var Stina Nilsson med i A-landslaget på en utvecklingsplats, men inför nästa säsong har hon fått en av de ordinarie platserna.

Efter en stundtals tuff säsong i IBU-cupen stod Stina Nilsson för ett par riktiga succéinsatser i världscupdebuten i Östersund i mars. Det bidrog säkerligen till att Nilsson nu är uttagen som en av sju ordinarie damåkare i landslagstruppen inför nästa säsong.

Totalt består A-landslaget av 14 åkare, varav trion Tilda Johansson, Malte Stefansson och Oskar Brandt är uttagna på utvecklingsplatser.

"Vi går in i ett spännande år med OS som höjdpunkt. Inom A-laget sker det inte så stora förändringar förutom att vi utökat truppen med två aktiva. Vi kommer bygga vidare på verksamheten likt förra året med mycket träning i Östersund, men målet är också att genomföra läger på höghöjd som förberedelser inför OS", säger Anna-Maria Uustialo, sportchef på Svenska skidskytteförbundet.

FAKTA

Fakta: Svenska A-landslaget 2021/22

Damer: Hanna Öberg, Piteå Skidskytteklubb, Linn Persson, SK Bore, Elvira Öberg, Piteå Skidskytteklubb, Mona Brorsson, Finnskoga IF, Johanna Skottheim, Lima SKG, Anna Magnusson, Piteå Skidskytteklubb, Stina Nilsson, Lima SKG

Herrar: Sebastian Samuelsson, I21 IF, Jesper Nelin, Piteå Skidskytteklubb, Martin Ponsiluoma, Tullus SG, Peppe Femling, Piteå Skidskytteklubb.

Utvecklingsplatser: Malte Stefansson, Oxbergs IF, Tilda Johansson, Anundsjö SKF, Oskar Brandt, I2 IF.

Sport

Herthas coronapaus stökar till det i Bundesliga

Blåvitrandiga Hertha Berlin och färska stjärnvärvningen Sami Khedira kan inte spela fotboll den närmaste tiden. Arkivbild.
Foto: Soeren Stache/AP/TT
Sport
Sport Hertha Berlin tvingas till två veckors karantän och måste skjuta upp tre Bundesligamatcher. Det stökar till kalendern i den tyska toppfotbollen.

Flera fall av coronasmitta i Hertha Berlin gör att huvudstadsklubben inte kan spela sina närmaste matcher – mot Mainz, Freiburg och Schalke – som planerat.

Backen Marvin Plattenhardt blev sent på torsdagen den fjärde spelaren eller ledaren i Hertha som testade positivt på en och samma dag, vilket nu föranleder en längre paus för den nedflyttningshotade klubben.

"Vi måste gå in i 14 dagars hemkarantän", säger sportchefen Arne Friedrich.

Hertha Berlins coronapaus innebär också huvudvärk för Bundesligas kalendermakare, eftersom säsongen måste vara färdigspelad i slutet av maj innan spelare lämnar för att ladda inför fotbolls-EM.

Sex omgångar återstår att spela.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL