Vimplar och vintagebrudklänningar är säkra kort på studenten

Fixa studentfesten

Okej, jag säger vintage och studentfest, vad säger du då?
– Det lättaste när man ska skapa en fest är att utgå från ett tema. Det behöver inte vara komplicerat. Kanske ett intesse, ska personen ut och resa efter studenten? Ja då kan man ta in lite detaljer därifrån som jordglobar, vimplar av gamla kartböcker – och så kan man äntligen ställa fram alla de där souvenirerna man samlat på sig från resor och gömmer i ett skåp bara, haha.

Dukningen då?
– I stället för att köpa nya och dyra tyger eller pappersdukar kan man hitta fina linnedukar billigt, eller ett fint gammalt lakan och lägga på bordet. Jag gillar också att duka med udda porslin. Blanda olika färger och former, på det sättet kan man skapa något unikt och personligt samtidigt. Dessutom har man valt allting själv. Den finaste koppen. Fatet med den där perfekta gröna färgen …

Dukningen är klar, hur dekorerar du i övrigt?
– Mycket vimplar som sagt, men jag tycker väldigt mycket om pompomps också, de ger en festlig känsla och är lite lekfulla. Även vaser kan man hitta billigt eller köp enkla glasflaskor och stick ner några blommor bara. Det behöver verkligen inte vara några överdådiga buketter utan det räcker med några få blommor. Det är detaljerna som det.

Och om vi fortsätter till maten?
– Nu när det är försommar kan man tänka lite extra på vad som finns i butikerna. Vi har ju ett tema i boken som heter ”vårvimmel” där vi har gjort mycket med sparris, matigare pajer och omeletter. Buffé är att föredra tycker jag och just att göra ett fint buffébord med udda porslin, bygga lite på höjden genom att ställa fram lite gamla böcker, blommor … ja det finns hur mycket som helst. Till dessert är det fint med en pavlova. Man kan göra både stora och små. Och vill man inte göra det från grunden kan man göra det jättelätt genom att köpa färdiga marängbottnar och bre på färdig lemoncurd och grädde och toppa med bär.

När det gäller kläder då, vad gäller för tjejer och killar?
– Vitt är ju traditionellt och det finns många fina, gamla brudklänningar som är väldigt enkla och inte alls stora bakelser. Dessa brukar man kunna hitta för en hundring eller två. Annars kan man kolla in blommiga klänningar i någon ljusare modell. Men det gäller att prova och prova. Ofta står det ingen storlek i kläderna, men man tränar upp sitt öga och till slut får man nästan skräddarsydda kläder! Skor är svårare. De är ofta ingångna, men även där – det är bara att prova sig fram. Jag rekommenderar att gå in skon ett par dagar innan festen så att den anpassas efter en ny fot. Man vill ju dansa mycket på en fest!
– Till killar finns det jättemånga fina kavajer och skjortor, så det är bara att prova sig fram tills man hittar något som passar. Men byxor ska man nog skippa. Det är ofta i ull och har väldigt hög midja, kanske inte det roligaste? Skor finns det dock mycket av, men det är samma som för tjejer där, gå in dem i tid. Det bästa tricket till killar är att köpa en vanlig snygg scarfs och sedan klippa till den så har man en näsduk att stoppa i fickan på kavajen.

Vad ska man satsa på för accessoarer om man är tjej då?
– Det finns många härliga broscher och halsband som man kan kränga på sig och skapa något alldeles eget och kul med. Du kan ha broschen i håret också och bara fästa med hårnålar. Eller kanske en fjäder i håret? Eller en blomma?

Och för att följa temat fullt ut – hur ska man bli upphämtad då?
– Åh, haha. En cool veteranbil?

Lastbilsflak går rätt mycket bort va?
– Haha, nej, jag säger bara vimplar! Och allt blir bra med pompoms.