Malmö

Kvinna nekas bidrag till hemförlossning

Malmö
Malmö - Mina två äldsta barn är födda på sjukhus.
PREMIUM

- Mina två äldsta barn är födda på sjukhus. Men upplevelserna var oerhört traumatiska och ledde till att jag valde att föda mitt tredje barn hemma, berättar kvinnan i en skrivelse till Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Men kvinnan bodde då i Stockholm. Det innebar att den så kallade förlossningspengen användes för att betala den barnmorska som hjälpte henne i hemmet. Nu bor hon i Malmö, och har inte har rätt att förfoga över sin förlossningspeng. - För min del får detta enorma konsekvenser.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Digitalt samtal om Sluta skjut

Malmö
MALMÖ Sluta skjut är en metod som funnits i Malmö sedan 2018 och under tisdagen medverkar dess grundare i ett digitalt samtal med företrädare från Malmö stad och Malmöpolisen.

Det är kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) som bjudit in den amerikanske professorn David Kennedy. Han är grundare av GVI-metoden, gruppvåldsintervention.

Deltar i mötet gör även Stefan Sintéus som är områdespolischef i Malmö. Samtalet kommer bland annat att handla om hur det hela började, vilka effekter som det går att se och vad som blir nästa steg i projektet.

Sluta skjut innebär att det ska bli svårare att vara delaktig i skjutningar och lättare att få rätt stöd och hjälp för dem som vill bort från det kriminella livet.

Sluta skjut är ett samarbete mellan polisen, kriminalvården, Malmö stad och engagerade medborgare.

Malmö

Fängelse för militär truppmina på vind

Den militära truppminan var visserligen av äldre modell, men innehöll omkring 1,3 kilo trotyl som lätt kunde användas i andra sprängladdningar.
Foto: Polisens förundersökning
Malmö
Malmö Det kan vara kostsamt att uppträda narkotikapåverkad för den som vill dölja betydligt allvarligare brottslighet. Det har en 38-årig Malmöbo fått erfara. Efter att han greps påverkad utanför sin bostad gjorde polisen husrannsakan i hans hem.
På vinden hittades bland annat en militär truppmina. Nu döms både 38-åringen och en kamrat till långa fängelsestraff.

Det hela började när polisen kontrollerade en 38-årig man som var påtagligt påverkad av narkotika. Polisen grep mannen och genomförde en husrannsakan i hans bostad inte långt från platsen där han stoppades.

I bostaden och på vinden hittades en större vapengömma. Det rörde sig bland annat om en mindre pistol, en kraftfull revolver, runt 3 500 patroner och en militär truppmina. Den sistnämnda bedömdes ha ett skyddsavstånd på uppemot 500 meter och bestod av 1,3 kilo trotyl.

Kamrat greps

Mannen anhölls och häktades några dagar senare misstänkt för bland annat grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om explosiva och brandfarliga varor. Även hans mamma, som också bodde i lägenheten, misstänktes inledningsvis men avfördes senare från utredningen.

En stor mängd ammunition hittades också på vinden.

I början av oktober anhölls en kamrat till 38-åringen, en 35-årig mc-gängmedlem, i sin frånvaro. Detta skedde efter att 38-åringen i förhör avslöjat att mannen bett honom förvara några väskor på vinden. Vad de innehöll kände han inte till till en början, men vid ett tillfälle undersökte han väskorna och såg vad det fanns i dem.

DNA hittades

35-åringen å sin tur förnekade alla kännedom om vapnen och minan, detta trots att hans DNA hittats på väskorna. Det förklarade han med att han känt på ”grejor” som någon ville sälja till honom i Arlöv. Föremålen liknade de som hittades på 38-åringens vind.

Nu dömer Malmö tingsrätt lägenhetsinnehavaren till 2,5 års fängelse och hans kamrat till 3,5 års fängelse för vapenbrott och grovt brott mot lagen om explosiva och brandfarliga varor. Vapnen bedömdes visserligen vara obrukbara, men kunde repareras.

Totalförstöra lägenhet

Truppminan bedömdes gammal, men sprängkraften var oförminskad. Trotylen hade dessutom enkelt kunnat apteras i nya bomber. En sprängkapsel med 300 gram skulle kunna totalförstöra ett fordon eller en lägenhet, enligt en bombtekniker som anlitades till rättegången.

38-åringen har under hela utredningen hävdat att det var hans yngre kamrat som förvarade föremålen på vinden, vilket tingsrätten bedömer som trovärdigt. Därför döms 35-åringen till ett strängare straff.

Malmö

De flesta restauranger följer lagen

”Vi kommer följa upp och se till att de åtgärdar de brister vi påpekat.” säger Arvid Nordland, enhetschef på avdelningen för livsmedelskontroll på kommunen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö De flesta restauranger i Malmö följer lagen på ett bra sätt. Det visar förra veckans trängselkontroller. Men på några ställen behöver det förbättras.
– Man slarvar med bordsplacering och det blir trångt, säger Arvid Nordland, enhetschef på avdelningen för livsmedelskontroll på kommunen.

I förra veckan gjorde miljöförvaltningen ett 40-tal kontroller på restauranger i Malmö. De kontrollerar att lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen följs.

Och på de allra flesta ställen fungerar det bra, men vi konstaterade fyra avvikelser i samband med våra kontroller, berättar Arvid Nordland, enhetschef på avdelningen för livsmedelskontroll på kommunen.

– Vissa verksamheter behöver jobba med att plocka bort något bord och skapa lite mer luft, säger han.

Följa upp

Han berättar att vissa saker går att åtgärda direkt, medans på andra ställen kommer miljöförvaltningen återkomma och se till att lagen följs.

– Vi kommer följa upp och se till att de åtgärdar de brister vi påpekat, säger Arvid Nordland.

Om restaurangerna inte åtgärdar det som miljöförvaltningen uppmanat till kan sanktioner göras i form av vite eller omedelbar stängning.

– Än så länge har vi inte behövt stänga någon restaurang, säger Arvid Nordland.

Tips från allmänheten

Kontrollerna ser han som en viktig del i att minska smittspridningen. Och de ställen som får avvikelser får vägledning och hjälp med hur de kan ändra till exempel möbleringen för att bättre följa lagen.

– Vi försöker ha en konstruktiv dialog med verksamheterna, men en del tycker det är jobbigt att vi kommer, säger Arvid Nordland.

I arbetet med att hitta de restauranger som kanske inte följer lagen är det hjälpsamt med tips.

– Vi får stor hjälp av allmänheten med tips och klagomål. Man får gärna tipsa oss om man ser något som inte verkar gå rätt till, säger Arvid Nordland.

Malmö

Mopedist körde på polis - som skadades

org-84dd1ef9-08ca-4b1c-bbf4-b2275ba7ffb2.jpg
Malmö
Malmö Den 26-årige mopedföraren vägrade stanna på polisens uppmaning. Då försökte en polisaspirant att hjälpa kollegorna. Han klev ut i gatan och ropade polis och visade stopptecken.
Men mopedisten tog ingen notis utan ökade gasen och styrde rakt mot polismannen.

Mopedföraren trodde att han lyckats skaka av sig polisen när en ny patrull dök upp på gång- och cykelbanan framför honom. En av poliserna, färsk i yrket, gick ut och ställde sig mitt på cykelbanan för att stoppa mopedisten.

Men 26-åringen var inte intresserad av att bli gripen. I stället för att bromsa hukade han sig bakom styret, ökade gasen och styrde rakt emot polisaspiranten. Först när mopeden nästan var framme vid honom insåg han att mopedisten inte tänkte väja.

Polisaspiranten skadad

Polismannen han vrida kroppen lite, men blev påkörd med full kraft. Hans kollega som satt i polisbilen såg vad som skedde. Han vittnade om att aspiranten snurrade ett varv i luften efter kollisionen när han träffats av mopeden.

Polismannen ådrig sig bland annat en fraktur i ett finger, skrapsår och blödning som en följd av att han blev påkörd.

Hade narkotika

Mopedföraren greps strax därpå. Jakten på honom hade inletts när polisen skulle slå till mot honom i samband med att han langade narkotika. I en väska hade han drygt 50 gram cannabis och 150 narkotikaklassade tabletter.

26-åringen döms nu till sex månaders fängelse för misshandel och narkotikabrott. Han ska också betala 19 100 kronor i skadestånd till polismannen.

Malmö

Arlövsbo dömd efter infekterat grannbråk

Malmö
Malmö En längre tids konflikt mellan två grannar i Arlöv kulminerade när en av männen gav sig på den andre med knytnävarna.

Nu döms den 37-årige mannen till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst för misshandel, vilket motsvarar två månaders fängelse.

De båda männen hade under en tid varit i bråk med varandra kring olika fordon. Sommaren 2019 övergick verbala tillmälen i en regelrätt misshandel, där 37-åringen gav sig på sin tio år äldre granne med knytnävarna.

Delar av misshandeln filmades, vilket utgjorde en del av bevisningen mot 37-åringen. Förutom domen ska 37-åringen betala 500 kronor i skadestånd till sin antagonist.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Malmö

Planterar 250 nya träd för att möta vandaliseringen

Tekniska nämndens ordförande Andréas Schönström (S) och vice ordförande Håkan Linné (L) höll i spadarna när Folkets park fick sitt 405:e träd. Nu ska 250 nya träd planteras runtom i Malmö för att markera att man inte accepterar angreppen på staden.
Foto: Elisabeth Sandberg
Malmö
MALMÖ De 250 träd som skadats av okända trädvandaler ska ersättas av lika många nya. Det beskedet lämnades på måndagen då Folkets park fick sitt 405:e träd, en Himalayaceder.

I spadarna höll tekniska nämndens ordförande Andréas Schönström (S) och vice ordförande Håkan Linné (L). Sedan i november förra året har 250 träd runtom i Malmö vandaliserats av en eller flera personer. Ingen är ännu misstänkt för förstörelsen.

Nu har politikerna bestämt sig för hur trädvandaliseringen ska mötas. För varje träd som förstörs planteras ett nytt. Startskottet gick på måndagen när Folkets park fick ännu ett träd mot Norra Parkgatan. Här planterades en Himalayceder som är en helt ny trädsort för Malmö.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Man skadad i lägenhetsbråk

Malmö
Malmö En man i 40-årsåldern skadades efter ett lägenhetsbråk på Kronotorpsgatan i lördags kväll.

Polisen fick larm om ett pågående bråk i en lägenhet på Kronotorpsgatan vid 20-tiden på lördagen. När patruller kom till platsen fann man en skadad man.

Två personer, 40 och 43 år gamla, som befann sig i bostaden greps misstänkta för grov misshandel. De ska också ha uttalat grova hot mot den skadade mannen, som fördes till sjukhus med ambulans. Han fick inga livshotande skador.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Man misshandlad vid Caroli

Malmö
Malmö En man i 65-årsåldern överfölls i fredags kväll utanför Caroli köpcenter på Östergatan.

Mannen slogs till marken med ett kraftigt tillhygge av en okänd person. Sedan fick han liggande ta emot sparkar mot huvudet och kroppen.

Han fördes till sjukhus med bland annat sårskador och svullnader. Det finns ingen misstänkt för överfallet, som rubriceras som grov misshandel.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL