Hästpedagogen Ann Lindberg kan kommunicera med hästen Snoddas så att han känner sig trygg.
Varje dag är Ann Lindberg ute och pratar med hästarna på gården Hjortholmen.
Ann Lindberg och Monika Flygare vill använda hästterapi på utbrända.
Hästen Snoddas har en flytbeteende när Ann Lindberg närmar sig likte ett rovdjur.
När hästen har accepterat sin situation låser han ena örat
slickar sig om munnen och sänker huvudet.
Hästpedagogen Ann Lindberg med hästen Snoddas.

Hon lär dig kommunicera med hästar

– Det är en antivåldsmetod och en process, då man på ett gemensamt språk, skapar tillitsfulla band till varandra genom frivilligt deltagande och utan ilska och rädsla. När det gäller våra barn använder vi samtal istället för slag och lär oss om deras utveckling men för uppfostra våra hästar är det få som utbildar sig, säger Ann Lindberg.
Hon menar att i dagens stressade samhälle ska också ridningen gå snabbt. Barnen skjutsas till ridklubben, får en häst tilldelad och sen ska de rida och hoppa en timme tillsammans utan att egentligen känna varandra. Då är det en del hästar som sätter sig på tvären.

– Under 1970-talet, när jag började rida, skedde en explosition av ridklubbar och den kunskap om hästar som tidigare fanns försvann när många eldsjälar slutade. I dag är attiraljerna nästan viktigare än hästen. Många ryttare hör av sig om sina ”omöjliga” hästar.

I många år sysslade Ann med hästar på ett traditionellt sätt, som barn på Malmö ridklubb, med turistridning på Mallorca, på tävlingar på en fullblodsvalack i Las Vegas och med vilda mustanger på en ranch, där man använde metoden ”break horses”, alltså bryta ner dem.
– Jag har reagerat på den disciplin och det våld som en del använder sig av mot sina hästar. De är en levande varelse men väldigt få har en kunskap om hur hästarna fungerar och hur de agerar tillsammans med andra hästar och med människor, menar Ann Lindberg.
Därför sökte hon överallt efter ett annat sätt att möta hästarna på. I samband med att hon uppträdde med The Royal Lippizzaner hästshow i Usa träffade hon Gaylord Maynard som lärde henne klicker-träning, med positiv förstärkning och showmanship i frihetsdressyr.

– Sen fick jag boken Mannen som lyssnar till hästar av min syster och kände att jag hade hittat rätt. Samtidigt skaffade jag en varmblodig travare med namnet CD, min partner på hoppbanorna i tio år, och ville prova metoden på honom. Därför anmälde jag mig till en kurs hos Monty Roberts. Efter sex år blev jag instruktör.

När Monty Roberts som pojke på 1940-talet följde vilda mustanger i spåren i Nevada, la han märke till en icke-verbal kommunikation mellan hästarna, ett tyst språk han senare kallade ”Equus”. Han var uppfostrad av en far som var militär och behandlade hästarna hårt.
– Men Monty valde en annan väg och provade ett nytt sätt att bemöta vildhästarna där man anpassar sig efter hästens flockbeteende. Genom att ha ett passivt istället för dominant kroppspråk väcker man hästens nyfikenhet och kan få hästen att acceptera vårt ledarskap.

Ann Lindberg menar att det metoden är ett bra verktyg för att rida in en unghäst eller få nycklar till större förståelse för sin tävlingshäst eller ”skogsmulle”. Det är inte bara är hästar som har problem med att anpassa sig till träningen som kan ha nytta av att behandlas med metoden. Även hästägare och ridskoleelever kan få ut något av att lära sig kommunicera med sin häst.

– Du behöver bara göra övningarna två tre gånger och sen fungerar samarbetet om ni har uppnått en kommunikation. Flera personer som kommer hit upplever en enorm glädje över att de blir utvalda av sin häst när de går in i hagen och båda parter kan kommunicera.
I 13 års tid har hon arbetat med metodiken och hon har många exempel på hur häst och ryttare lär att komma överens. Monika Flygare som är på besök denna dagen berättar vilken glädje som finns mellan henne och hennes häst Aske, 23 årig fjordvalack, när de träffas på gården nuförtiden.

På Hjortholmen arrangerar Ann Lindberg privata sessioner och kurser i Join Up och den som vill använda sig av metoden mer professionellt kan gå en certifieringskurs. Hon åker också runt i landet och håller kurser och clinics, bland annat på ridskolor och jordbruksgymnasier.

– Mitt mål är att vi ska utbilda fler certifierade instruktörer i Sverige i framtiden. Till hösten blir sex av mina elever färdigutbildade. Tillsammans med Monika har jag också planer på att starta terapi och rehabilitering med häst för människor som är utbrända och lider av posttraumatisk stress, berättar Ann Lindberg.

Fakta om Join-Up
Träningsmetoden Join-Up är är baserat på hästens språk Equus och kommunikations system genom kroppskontroll.

Hästens har ett förutbestämt, tydligt, lättavläst kommunikationsmönster till både artsfränder och rovdjur/skrämmande objekt. Metoden är
vetenskapligt bevisad med publicerade resultat och den engelska drottningen Elisabeth II har fått alla sina hästar tränade med Join-Up metoden.

Metoden går ut på att tränaren utan användning av smärta eller kraft övertalar en otränad eller ängslig häst att acceptera en sadel, träns och ryttare. Utgångspunkten är att hästen uppfattar människan som en rovdjur som jagar sitt byte.

1. Tränaren arbetar som i en halvcirkel och börjar med att göra stora rörelser och buller som ett rovdjur skulle och skickar iväg hästen genom direkt ögonkontakt utsträckta armar och att kasta linan efter hästen, som då får möjlighet att fly.

2. När hästen är cirka 10 meter bort frågar tränaren genom sitt kroppspråk, man slutar gå mot hästen, sänker armarna och ta ner linan: Ska ni betala mig den respekt som en flockledare och komma tillbaka och följa mig?.

3. Hästen svarar då oftast med ett förutsägbart flockbeteende: genom att låsa ett öra, slicka och tugga och tappa huvudet. Utbytet avslutas med att tränaren antar ett passivt kroppsspråk: vänder ryggen åt hästen och utan ögonkontakt inbjuder honom att komma nära.
4. Join-Up uppstår när djuret villigt väljer att vara med människan och går mot henne för att acceptera hennes ledarskap och skydd. Denna process av kommunikation via beteende och kroppsspråk och respekt, kan vara ett värdefullt verktyg i arbetet med hästar.


Läs På landet

Webb-tv