Marius Strands och Hamilton Christensen på jakt efter småkryp och annat spännande.

Spännande exkursion vid Segeå

Efter att ha stigit av bussen vid fel hållplats och fått gå flera kilometer extra var humöret ändå bra när eleverna anlände till dammen som igger vid grusterminalen strax utanför Oxie.

På plats vid dammen fanns biolog Ingegerd Ljungblom från Natur i Fokus och Jenny Ahlqvist som arbetar som miljöinspektör hos Svedala kommun och administratör åt Segeåns vattendragsförbund.
Segeåns vattendragsförbund och vattenråd försöker få ut flera skolklasser till dammarna. En ny hemsida har tagits fram i samarbete med Region Skåne och Rååns vattendragsförbund. Längs ån finns mer än 40 dammar.

– Vi vill ge barnen en intressant naturupplevelse. Vi hoppas också att de ska värna om vatten- och djurlivet när de hamnat på olika positioner i samhället, berättar Ingegerd Ljungblom som gudiar vid både Saxån-Braån och Råån
– Vid en exploatering ställs olika intressen mot varandra. Vi värnar om våtmarken och att den ska sparas istället för att bygga en väg. Om man upplevt djur- och vattenlivet kanske man tänker till litet extra innan ett beslut, tillägger Jenny Ahlqvist.

Femteklassarna vill gärna undersöka djurlivet i ån närmare.
– Hjälp en spindel, Den är jättestor, utropar en flicka.
Det verkar dock inte som om den kom från själva ån.
– Det här är jätteroligt, tycker Marius Strands och Hamilton Christensen som precis börjat håva.
Alla fynd måste läggas tillbaka igen. Att fiska i ån är inte tillåtet.

Dagens fråga

Har du tagit in trädgårdsmöblerna?

Loading ... Loading ...