Keith Almgren på Sweden Songs med textförfattarna Ralph Charlie Al Fahel och John Ballard hejade på Azerbajdzjan i torsdagens final. Foto: Yvonne Erlandsson

Schlagerveteraner till final med Azerbajdzjan

John är en veteran inom svensk schlager och har medverkat i Melodifestivalen två gånger, 1983 och 1984.
– Jag valde de lättaste åren, skojar han.

När John Ballard och Ann-Louise Hanson 1983 sjöng Bara en enda gång vann Carola med främling. Året efter sjöng han solo i Rendez-Vous med då tog Herreys hem det hela med Diggi-Loo Diggi Ley. 1986 skrev Keith Almgren texten till ABC som sjöngs av Anna Book. Keith har numera musikförlaget Sweden Songs.
– Och det var via honom jag kom in i det här, säger John Ballard, när vi möts ute på Malmö arena.

Keith Almgren fick i vintras en förfrågan från den grekiske kompositören Dimitris Kontopoulos som hade en melodi och var på jakt efter bra textskrivare. Keith kopplade in John Ballard och en av de unga låtskrivarna från hans studio, Ralph Charlie Al Fahel. Låten Hold me, som tävlade för Azerbajdzjan i gårdagens delfinal blev resultatet.
– En bra låt, en duktig sångare och en bra show, säger en nöjd John Ballard. Vi har försökt att skriva en riktigt bra text och vi är stolta över låten oavsett placeringen.

Han tror ändå på en någorlunda bra placering i finalen, men det finns flera bra låtar i startfältet på lördag.
– Danmark, Ukraina, Norge. Jag tror utifrån låtarna så finns sju eller åtta kandidater till bästa låt. Vilken som helst av dem kan vinna.

Emmelie de Forest med Only teardrops sticker dock ut lite extra.
– Jag är skotte ursprungligen och den danska sången påminner så mycket om skotsk folkmusik att jag kunde den innan jag hört den färdigt.
Även om Danmark tar hem kalaset på lördag får de först kämpa mot flera låtar med svensk anknytning.

Vad beror det på att svenska låtskrivare håller sig så bra framme?
– Min teori har att göra med det svenska arvet av bildningsförbund. TBV, Studiefrämjandet, Medborgarskolan gör väldigt mycket, säger John Ballard.

Stödet i början av musikkarriären är viktigt och det finns i Sverige.
– Jag minns själv när jag satt med Leif Pagrotsky på Midem-mässan och vi pratade om att Ace of Base drog in mer än Volvo, säger John Ballard, som själv har arbetat mycket med Ace of Base. Då plingade det till och man insåg att det var lönt att fortsätta satsa på musiken.

Utbildningen i kombination med datoriseringen av musikvärlden gör att det nu finns massor av människor som producerar musik på hobbynivå. Var och en kan sin bit.
– Man kan bestämma klockan fyra att man om två timmar ska ha en låt färdig. ”Du är bra på gitarr, så du gör melodin, du är bra på rytmer så du gör det”. Att sätta ihop låtar så är vi duktigast på i världen, säger John Ballard.

Men att hitta det nya inom musiken kräver lite mer.
– Musik är en industri och när man går utanför det förväntade blir man antingen geniförklarad eller ses som en idiot. De första 100 bolagen som fick höra Ace of Base tackade nej. Man ska hålla sig inom ramarna, säger John Ballard.

Dagens fråga

Har du drabbats av inbrott eller stöld?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev