Hobbit plockar upp ett föremål. I bakgrunden Märta Olsson som medverkar i robottesterna. Foto: Erik Andersson

Hemmarobot på gång

Forskare vid Lunds tekniska högskola, LTH, medverkar i det EU-finansierade projektet och arbetar främst med hur roboten ska utformas för att passa användarnas önskemål.

Genom intervjuer, enkäter och workshops bland äldre har ett underlag tagits fram, och provanvändning med en första prototyp har sedan genomförts i ett testlabb på LTH.
– Det har uttryckts oro för att robotar ska innebära att hemtjänsten minskas, och det ska betonas att de bara kan bli komplement och aldrig ersätta mänskliga kontakter, säger Susanne Frennert, doktorand i rehabiliteringsteknik.

Syftet är bland annat att robotarna ska bidra till att minska risken för fall-olyckor och rent allmänt öka tryggheten.
– En fördel är att roboten finns tillgänglig dygnet runt, påpekar Susanne Frennert.
Lundaforskarna har bland annat sett till att roboten fått mänskliga drag, något som visat sig viktigt för den som pratar med den.

– Roboten ska vara glad och trevlig, och samtidigt lätt att använda, säger Susanne Frennert. Den skepsis som en del av användarna känt i början har för det mesta försvunnit efter hand.
Roboten kan alltså ”läras upp” utifrån de individuella kraven så att den till exempel kan känna igen viktiga föremål, som läkemedel och glasögon, för att sedan hitta dem.

Instruktioner kan ges genom att tilltala den men även via en pekskärm. Nästa år inleds tester av prototyp nummer två i människors hem, varav sex-åtta i Sverige och lika många i vardera Österrike och på Kreta där de andra forskningsinstitutionerna inom projektet finns.
– Några av deltagarna är med från projektets start medan andra börjar med testanvändningen i hemmet som kommer att pågå i en månad, berättar Susanne Frennert.

Roboten som går under namnet Hobbit är cirka 1,3 meter hög och förflyttar sig på hjul. Tekniken har tagits fram vid Wiens tekniska universitet som även är projektsamordnare.
– En landvinning är en griparm till rimlig kostnad, säger Susanne Frennert.
Prislappen för en Hobbit förväntas hamna på omkring 100 000 kronor, och forskarna tror att roboten ska finnas ute för allmän användning om fyra-sex år.

Men utvecklingen styrs även av vilka företag som vill vara med vid färdigställandet av produkten.
– Dagens robotar med griparm kostar omkring en miljon kronor så skillnaden är stor, säger Susanne Frennert.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Är du nöjd med Tre Kronors insats i VM?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev