Siw Malmkvist vann den svenska uttagningen 1961 med April
april. Men då hon kommit av sig i texten blev hon utsatt för kritik - och Lill-Babs skickades till Cannes. Foto: Scanpix
Siws roligaste schlagerminne är från i år när hon tillsammans med Towa Carson och Ann-Louise Hanson stod för pausunderhållningen. Foto: Scanpix
Lill-Babs och Siw Malmkvist var båda heta artister i början på 60-talet. På torsdag står de på scen tillsammans i tältet på Gustav Adolfs torg i Malmö

Siws schlagerresa

När Sverige tog sina första stapplande steg i schlagerland var Siw i början av sin karriär och fick uppleva sångtävlingens barnsjukdomar på nära håll.

Den europeiska sångkampen startade 1956 i Lugano i Schweiz. Sverige kom med 1958, då Alice Babs framförde Lilla Stjärna, som kom på en fjärde plats. Året efter gjorde Siw Malmkvist entré i den svenska uttagningen med låten Augustin.
– Jag minns att jag övade mycket och satte ihop min egen koreografi, berättar hon.

Augustin vann stort, den fick 105 poäng av 120 möjliga. Men Sveriges Television bestämde sig ändå för att skicka Brita Borg till den internationella tävlingen i Cannes. Hon hade större erfarenhet, hette det.
– Jag stod där som ett frågetecken. Jag tyckte att det skulle ha varit fantastiskt kul att åka till Cannes och så skickade de Brita! Jag tyckte inte att hon gjorde sången så bra och dessutom sjöng hon fel text, säger Siw Malmkvist och småskrattar åt minnet. För trots allt fick hon sin första stora hit med Augustin.

Mer schlageräventyr av det udda slaget väntade. 1960 vann låten Alla andra får varandra med Östen Warnerbring den svenska uttagningen. Kanske hade SVT fått dåligt samvete för att man snuvat fröken Malmkvist på segern året före – för nu bestämde man sig för att skicka henne till London.
– Vilket påhitt! säger Siw.
– Men jag tyckte förstås det var kul att åka till London, lägger hon till.

Londontävlingen har Siw Malmkvist många minnen av.
– Låten hade ett långt stycke med bara musik och bilden var på mig. Jag fick stå där och knäppa med fingrarna. Jag hade en ballongkjol som inte var så snygg, men som jag förmodligen tyckte var fin då.

Nora Brockstedt representerade Norge, minns Siw, och Jacqueline Boyer som vann med Tom Pillibi är hon vän med än i dag.
– Det roligaste var när de började med poängutdelningen och det första som hördes var: ?Sweden, two points!? Jag tänkte: ?Här ska ni få se, jag kan vinna!? Jag fick hybris!

Det slutade med en tiondeplats för Sverige och Siw bland de totalt 13 tävlande.

1961 ställde Siw Malmkvist upp med April, april. Sången framfördes i två versioner, Gunnar Wiklund gjorde den andra. April, april vann tävlingen och skulle skickas till Cannes. Men Siw hade kommit av sig i sitt framträdande och fick tuff kritik. Sveriges Television beslöt sig för att skicka Lill-Babs. Gunnar Wiklund fick inte ens en förfrågan.
– Och Lill-Babs, som inte ens kunde vissla! säger Siw, som fick utstå ganska vassa skriverier efter sin blackout.

Att sångare tappat texten har hänt både förr och senare i schlagersammanhang. Mest känt är Björn Skifs påhittade text i Det blir alltid värre framåt natten.
– Men om honom skrev de inte något dumt, konstaterar Siw Malmkvist. Tänkt dej hur jag fick leta i skallen, men till sist hittade jag rätt. Jag klarade upp alltihop, trots allt.

Om den svenska pressen var elak efter Siws minneslucka gick det desto bättre för Landskronatösen lite längre söderut. Siw hade redan 1959 påbörjat en karriär i Västtyskland, där hon i mitten av 60-talet hade blivit enormt populär. 1969 fick hon representera landet i Madrid med Prima Ballerina.
– Texten var lite knepig. Det var svårt att komma ihåg hur många Prima Ballerina, Prima Ballerina … man skulle sjunga varje gång. En gång för mycket så hade det gått åt helsike…

Siw Malmkvist kom på nionde plats tillsammans med Sveriges Tommy Körberg som sjöng Judy min vän. Etta blev Spanien. Och Storbritannien. Och Nederländerna. Och Frankrike.
– Ja, haha, det var det året när fyra länder vann och de hade inget sätt att välja ut en vinnare… Så vilken plats kom vi på egentligen?

1988 var det Melodifestival på Malmö stadsteater och Siw Malmkvist var med igen. Det är kärlek hette låten. Producenten Kåge Gimtell stack in huvudet i Siws loge och sade att det skulle gå bra för henne. Om hon inte vann skulle hon i alla fall få en hög placering.
– Men jag åkte ut bland de fem första. Hur kunde jag åka ut med en så bra låt? Jag fick verkligen lång näsa…

Sitt senaste försök i Melodifestivalen gjorde Siw 2004, då hon tillsammans med Ann-Louise Hanson och Towa Carson sjöng C’est la vie. Låten gick direkt till final och framträdandet är ett glatt minne.

Allra roligast på schlagerscenen hade Siw ändå i år när hon åter stod på scen tillsammans med Ann-Louise och Towa. De stod för pausunderhållningen med Pensionär, en ny text på Eric Saades Popular.
– Det var en rolig grej, pensionär är ju precis det vi är. Allra bäst var det efter tävlingen när ungarna utanför undrade om vår låt fanns på platta, de ville ha den. Ja, det och London, det är höjdpunkterna, summerar Siw Malmkvist.

Dagens fråga

Rockar du sockarna idag?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev