Lydiagårdens anhängare uppvaktade politiker

Politiker på väg in till ett möte stoppades för att svara på frågor om Lydiagården.
– Hur kan man vinna en upphandling om man inte har något att erbjuda? sade Carin Lökken, en av initiativtagarna bakom gruppen ”Cancerrehabilitering i Skåne tack”.
Anledningen till sammankomsten var att hälso- och sjukvårdsnämnden hade möte och gruppen ville passa på att visa sitt missnöje. Som Skånska Dagbladet tidigare har skrivit om så förkastades Lydiagårdens ansökan vid Region Skånes upphandling, efter att man missat att ange en siffra i rutan avseende kostnaden för anhöriga. Verksamheten har nu gått i konkurs och går mot nedläggning i slutet av april om inte pengar kommer fram.
En av politikerna som stoppades på väg in i mötesrummet var Carl-Johan Sonesson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnnden. Gruppen framförde bland annat önskemål om att få upp Lydiagården som en övrig fråga under fredagens möte.
– Vi har en dagordning att följa, blev svaret från Carl-Johan Sonesson.
En annan fråga som ställdes var varför inte Lydiagården kunde ha uppmärksammats på att de missat att fylla i en ruta.
– Fanns det ingen tjänsteman med ett sunt förnuft? undrade man.
Carl-Johan Sonesson svarade i sin tur att det är avtalsutskottet som har behandlat ansökan och att han inte hade tillträtt som ordförande när ansökan behandlades.
– Det är aldrig någon person som är ansvarig, det är alltid någon annans fel, tyckte Britt-Elise Björnhov om svaret.

Men gruppen fick också stöd i sina frågor, kanske inte helt oväntat från oppositionen.
– Denna fråga är oerhört angelägen och det är upprörande hur det har skötts. Vi är öppna för lösningar i detta fall, även om vi generellt är emot vårdval, sade Saima Jönsson Fahoum (V).
Efter att gruppen hade framfört sina åsikter ställde de sig utanför den sal som mötet hölls i och blåste såpbubblor. Dock var gardinerna fördragna så det var tveksamt om mötesdeltagarna uppfattade vad som pågick.
– Det är många bubblor som har spruckit, sade Carin Lökken om symboliken bakom.
Gruppen kommer att fortsätta sin kamp för Lydiagården och på söndag manifesterar de på Möllevångstorget och en insamling har påbörjats.

Dagens fråga

Vill du ha ett extra val till riksdagen nästa år?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×