Opinion

Etnicitet avgör inte din åsikt

Artikel Opinion Selimovics försök att nyansera den polariserade bilden av rasismens Sverige är ett välkommet inslag i en debatt som alltför länge omgärdats av osynlig taggtråd.
PREMIUM

Selimovics försök att nyansera den polariserade bilden av rasismens Sverige är ett välkommet inslag i en debatt som alltför länge omgärdats av osynlig taggtråd.

Men det är varken Khemiris eller Selimovics texter som berör mig mest. Snarare är det reaktionerna på inläggen som skrämmer. Khemiris berättelse betraktas som den sanna, Selimovics som den uppdiktade. Khemiri skildrar offret och hyllas för att den bekräftar bilden av den invandrade som den utsatte, den underordnade i en hierarki vars premisser skiftar beroende på vem som för stunden innehar problemformuleringen. Selimovics å andra sidan förnekar inte problemen men gör en ansats till problematisering av ekvationen individ, kollektiv, struktur. Ansvar. Det borde han avhållit sig ifrån.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Statens hantering av läkemedel ska granskas

Ekonomi
Ekonomi

Effektiviteten och styrningen av statens tillsyn av öppenvårdsapotek, partihandel med läkemedel och försäljning av receptfria läkemedel utanför apotek ska granskas av Riksrevisionen.

"Omregleringen av apoteksmarknaden ägde rum för drygt tio år sedan. Fler aktörer på marknaden innebär nya utmaningar för den statliga tillsynen", säger riksrevisor Helena Lindberg enligt ett pressmeddelande.

Riksrevisionen påpekar att tre myndigheter i dag delar på ansvaret för tillsynen, och att ytterligare en myndighet svarar för viktiga register som ger tillsynsunderlag.

Läkemedelshandel och -hantering innebär risker för patienter och konsumenter, skriver Riksrevisionen också.

Vidare påpekas att apoteksmarknaden omsätter stora summor och att risker finns för ekonomiska oegentligheter eller felanvändning av läkemedelssubventionen.

Utrikes

Tyskland till val – 60 miljoner har rösträtt

Utrikes
Utrikes

Klockan åtta på söndagsmorgonen öppnar vallokalerna i Tyskland, där drygt 60 miljoner röstberättigade ska säga sitt om vem som ska styra landet när förbundskansler Angela Merkel går i pension.

För Merkels kristdemokrater (CDU/CSU) har valrörelsen kantats av motgångar, och att döma av opinionsmätningarna kan i stället Socialdemokaterna (SPD) bli största parti. Men frågan är i högsta grad öppen, då en mätning så sent som i fredags visade att Kristdemokraterna har knappat in och nu ligger bara en procentenhet bakom Socialdemokraterna, vilket är inom felmarginalen. Andra mätningar visar ett större försprång.

Valmyndigheten uppskattar att omkring fyra av tio tyskar har förtidsröstat per post i år. Det är fler än någonsin tidigare, och ett faktum som gör att de vanligtvis träffsäkra vallokalsundersökningarna bör tas med något större försiktighet.

Vallokalerna stänger klockan 18.

Pontus Ahlkvist/TT

FAKTA

Fakta: Så går valet till

Söndagen den 26 september håller Tyskland val till förbundsdagen.

Omkring 60,4 miljoner av Tysklands 83 miljoner invånare är röstberättigade i valet till det tyska parlamentet. Varje väljare har två röster: en förstaröst (Erststimme) och en andraröst (Zweitstimme).

Förstarösten läggs på en kandidat i någon av Tysklands 299 valkretsar, som alla får skicka en representant till förbundsdagen. Detta val är ett så kallat majoritetsval i enmansvalkretsar, vilket innebär att bara en person per valkrets – den som får flest röster – skickas till Berlin, på ett så kallat direktmandat.

Andrarösten läggs på ett parti, närmare bestämt på en lista som tagits fram av partierna på delstatsnivå. Det här valet är proportionellt, och styr också hur många mandat i förbundsdagen ett parti sammanlagt får.

Om ett parti vinner fler direktmandat än det är berättigat till i förhållande till andelen andraröster får partiet så kallade tilläggsmandat. För att inte proportionaliteten ska gå förlorad får även andra de andra partier fler mandat, så kallade utjämningsmandat, för att fördelningen bättre ska återspeglar resultatet av listvalet, alltså andrarösterna.

Systemet gör att antalet platser i förbundsdagen kan variera. Det lägsta antalet är dock 598. Spärren för att komma in i förbundsdagen är fem procent.

Kultur och nöje

Världsomfattande konsert i gång

Jennifer Lopez bjöd på en ny låt vid 'Global Citizen Live' i New York.
Foto: Evan Agostini/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Billie Eilish, BTS och Elton John – det är bara några av världsstjärnorna som deltar i den stora globala klimatkonserten som pågår under ett dygn.

Evenemanget, som heter "Global citizen live", ska öka medvetenheten om klimathotet, jämlik vaccinering och svält. Evenemanget ska också pusha för åtgärder inför G20-mötet nästa månad, samt klimatmötet COP26 i november.

Föreställningen sänds bland annat på FN:s Youtubekanal och först ut var ett förinspelat framträdande av k-popgiganterna BTS i Seoul i Sydkorea, innan det var dags för Elton John att kliva på scenen i Paris.

I Central Park i New York fanns prins Harry och hans fru Meghan Markle.

– Hur du föds bör inte bestämma din förmåga att överleva, sade prinsen till den jublande publiken, enligt AFP.

Senare under natten framträdde bland annat Coldplay, tillsammans med ett annat av dragplåsten – Billie Eilish och hennes bror Finneas O'Connell – som framförde "Fix you" tillsammans. På scenen i New York uppträdde även Jennifer Lopez, Camila Cabello och Shawn Mendes.

Förutom New York och Paris görs framträdanden i Lagos, Rio de Janeiro, Sydney och Bombay.

Ed Sheeran uppträdde på lördagskvällen i Paris tillsammans med Doja Cat och Black Eyed Peas. I London stod Duran Duran och Kylie Minogue för underhållningen.

Sydney står värd vid 13-tiden, svensk tid, med artisten Delta Goodrem. Men till skillnad från många andra håll sker det utan publik utanför Operahuset till följd av stadens nedstängning till följd av pandemin.

Evenemanget ska fokusera på de mest brådskande hoten som drabbar fattiga – klimathotet, utebliven vaccinering och svält.

En relativt stor publik samlades i Central Park.
En relativt stor publik samlades i Central Park.
Foto: Evan Agostini/AP/TT

Inrikes

Många fordon förstörda i garagebrand i Umeå

Många bilar förstördes i en brand i Umeå. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Minst femton bilar totalförstördes och åtta skadades vid en brand i en garagelänga på Marieberg i Umeå, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Larmet kom vid halv fyra-tiden på natten mot söndagen och det fanns enligt tidningen viss spridningsrisk till en bostadsfastighet.

Ingen människa ska ha kommit till skada och polisens tekniker ska undersöka hur branden uppstått.

Sjöbo

Fallskärmsavtal återremitteras – kräver mer tydlighet

Kommunstyrelsens ordförande Magnus Weberg (M) framför en skylt: Sjöbo kommun, kommunhus.
Foto: Arkivbild
Sjöbo
Sjöbo Vid kommunstyrelsens senaste möte återremitterades ärendet om vad som ska gälla vid utköp av förvaltningschefer. Ordförande Magnus Weberg (M) menar att det krävs politisk enighet innan man fattar ett beslut.

Sjöbo kommunstyrelse är i färd med att undersöka ett antal punkter som ska finnas med på de anställningsavtal som ska gälla vid nyrekrytering av förvaltningschefer.

Vid förra veckans möte beslutade man att ärendet skulle återremitteras då man inte kunde komma överens om vad som skulle gälla.

– Vi har inte bråttom. Det här är en fråga där det behövs politisk enighet, säger kommunstyrelsens ordförande Magnus Weberg (M).

Punkterna som man diskuterade rör avgångsvederlaget då en förvaltningschef blir uppsagd av kommunen. Samtalet ska enligt Magnus Weberg förts ganska brett över partierna under mötet.

Ett av förslaget, det från förvaltningen, innebär att en förvaltningschef som blir uppsagd efter ett års anställning ska ha rätt till tolv månadslöner. Därefter ska ytterligare en månadslön läggas på för varje anställningsår. Taket nås vid sju år som anställd och då ska den uppsagde ha rätt till 18 månadslöner.

Vid anställning under ett år ska avgångsvederlaget motsvara sex månadslöner.

Cecilia Olsson Carlsson, Socialdemokraterna i Sjöbo.
Foto: Caroline Stenbäck

Under mötet yrkade Socialdemokraterna för att ärendet skulle återremitteras. Detta för att man skulle kunna titta närmare och inarbeta deras utspel i ärendet.

– Eftersom det blev återremiss vill man se vad HR-avdelningen kan göra, säger Cecilia Olsson Carlsson (S).

Hon menar att det är viktigt att formuleringarna är tydliga så att man från tjänstemannahål med säkerhet vet hur man ska leda enheter.

– Vi har ett tydligt uppdrag som politiker att visa vilken mål och indikationer det är som gäller, säger Cecilia Olsson Carlsson.

Utspelet från Socialdemokraterna ville bland annat att man skulle titta närmare på ifall starten istället borde ligga på sex månader efter ett år som anställd och nå maxgränsen vid tolv månader. Man ville även undersöka hur man hanterar en uppsägning efter att tjänsten tillsats genom internt sökande.

– Kan de då ha möjlighet att till exempel återgå till en vanlig tjänst, säger Cecilia Olsson Carlsson.

Magnus Weberg och Cecilia Olsson Carlsson delar båda uppfattningen att det är viktigt att ärendet diskuteras och undersöks ordentligt då det handlar om att ta bort arbetsrättsliga bestämmelser från avtalen.

– Det handlar om att förhandla bort LAS-funktionerna och det hade inte jag heller gjort gratis, säger Magnus Weberg.

Kritiserat utköp bakom ärendet

Bakgrunden till att man vill arbeta fram ett avtal för utköp av förvaltningschefer är bland annat det kritiserade utköpet av Richard Löfgren, den tidigare chefen för skola, förskola och socialtjänst, för 1,6 miljoner kronor.

Man menade då att det funnits samarbetsproblem mellan Richard Löfgren och familjenämndens presidium.

Många politiker kritiserade efter händelsen ledningen och kallade den bland annat för toppstyrd. Detta då utköpet planerats utan att berörda nämnder varit delaktiga i diskussionen.

I samband med händelsen ville inte Magnus Hammarskjöld representera Moderaterna utan valde att vara politisk vilde. I augusti i år valde han att lämna sina uppdrag och i början av september meddelade han att han gått med i Sverigedemokraterna i Sjöbo.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Skurup

Han cyklade 400 mil för Cancerfonden

Skurup
Skurup Johan Fröderberg, cykelkungen från Skurup, motbevisade nejsägarna och trampade sig inte bara hela vägen till Haparanda, utan också tillbaka. 400 mil och 43 000 kronor till cancerfonden senare är han otroligt nöjd över sin prestation.

– De flesta trodde att jag kanske skulle klara av att cykla till Haparanda men inte hem igen. Men jag lyckades och det känns så himla bra, säger Johan Fröderberg.

Hans cykelresa började den första augusti, dagen då han, tillsammans med tung packning, hoppade upp på sin oväxlade damcykel med siktet inställd på finska gränsen och Haparanda. Tillbaka i Skurup var han 12 september efter en omväg ner till Ystad.

Inspirationen bakom resan är historien om Stålfarfar, eller Gustaf Håkansson som han egentligen hette. Under 1951 bestämde sig Gustaf Håkansson för att delta i Sverigeloppet som gick mellan Haparanda och Ystad.

Problemet var bara att Gustaf ansågs vara för gammal för att tävla. Arrangörerna hade satt 40 år som maxålder, Stålfarfar var 66 år. Men det struntade krutgubben helt i. En minut efter att den sista tävlande börjat trampa hoppade han upp på sin egen cykel och inledde den långa resan ner till Skåne.

– Jag diggar verkligen att han inte följde reglerna och körde sitt eget race, säger Johan Fröderberg.

Samlade samtidigt in pengar till Cancerfonden

I samband med resan samlade han även in pengar till Cancerfonden. Totalt 43 000 kronor blev det i Johans bössa.

– Vi började med 6 000 och sen helt plötsligt var det 43 000. Jag blev så chockad och tänkt bara är det här sant? Efter det blev jag så glad.

Trots att han beskriver resan från söder till norr och tillbaka som otrolig och var hård och vädret ibland väldigt oförlåtande.

– Det absolut värsta var motvinden och trafiken. Jag hade riktigt tung packning och ibland när det blåste som värst var jag tvungen att hoppa av och leda cykeln.

Naturnära upplevelser längs de svenska vägarna

Längs resan spenderade Johan många av sina nätter i sitt tält, antingen ute i skogarna eller på campingplatser.

– Jag tältade ofta i skogen och fick då ibland frågan från folk ifall jag inte var rädd för vildsvin.

Djuren skrämde inte bort Johan från att campa men när han kommit en bit upp i landet började han allt oftare sova i stugor eller på vandrarhem.

– Det var främst på grund av att risken för att träffa på björnar ute i skogen ökade när man kom upp mellan Åre och Piteå. Det behöver jag inte riskera, tänkte jag då.

Mötena med djur och natur är annars något som Johan Fröderberg pratar väldigt varmt om.

– En gång var jag vid en jättefin och stor sjö i en skog. När solen gick upp tänkte jag bara, här vill jag verkligen bo. En annan gång var det en älg som passerade precis framför mig på landsvägen. Det var något av det coolaste jag varit med om.

Bäst att släppa ut frustrationerna direkt

Totalt cyklade Johan Fröderberg drygt 400 mil under sin tur och retur resa. På frågan hur man på bästa sätt hanterar motgångar under ett sådant mastodontprojekt är hans svar att helt enkelt släppa ut frustrationerna när de kommer.

– Jag svor otroligt mycket under den här resan. Kom det en femte backe som jag behövde cykla upp för så svor jag åt den och blåste det för mycket så svor jag åt vinden. Det är skönare att bara släppa ut det direkt, säger han.

För att klara av den fysiska ansträngningen menar han också att det är viktigt att förbereda kroppen inför varje steg på resan.

– Varje morgon när jag vaknar gör jag alltid mina träningsövningar. Gör man inte det kan man skada sig rätt rejält när man anstränger sig så mycket.

Under tidigare cykelresor har Johan Fröderberg tagit sig från Skurup till Stockholm men Haparandaresan var den längsta han hittills åtagit sig.

Var kommer du cykla nästa gång?

– Om två år hoppas jag kunna cykla hela vägen upp till Treriksröset, förhoppningsvis med en mountainbike. Nästa år behöver jag i alla fall vila upp mig, säger han.

Höör

Villkorligt frigiven rånare döms till fängelse igen

27-åringen sålde containrar som han inte hade.
Höör
HÖÖR En 27-åring som tidigare suttit av ett fängelsestraff för grovt rån döms nu till fängelse på nytt efter att ha begått en lång rad nya brott, däribland bedrägerier med containerförsäljning.

Lunds tingsrätt dömer honom för fyra bedrägerier, sex olovliga körningar, tre rattfyllor och sex ringa narkotikabrott, mestadels cannabisbruk. Han har erkänt allt utom ett av narkotikabrotten.

Straffet blir fem månaders fängelse. Rätten väger in att han är tidigare dömd för 18 brott, däribland grovt rån och häleri som han dömdes till fem års fängelse för 2017 men släpptes villkorligt fri från 2020.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Polis döms för flera fall av dataintrång

Polismannen döms till dagsböter för fyra fall av dataintrång. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes

En polisman i Västerbotten sökte vid fyra tillfällen information om en person gällande en privat angelägenhet. Nu döms han för dataintrång i samtliga fall, rapporterar SVT Nyheter.

Polismannen ansåg sig varit utsatt för bedrägeri vilket han också polisanmält. Enligt egen utsago gjorde han sökningarna i polisens it-system för att hjälpa sina kollegor med fallet.

Eftersom det inte är tillåtet för poliser att utreda brott i vilka de själva är inblandade slår tingsrätten fast att sökningarna varit olovliga.

Polismannen ska betala dagsböter om 18 000 kronor som påföljd.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL