Johan har tränat grundligt inför tävlingen. Foto:Privat

25 mil genom Sahara

Johan Reberg förlorade sin 14-åriga dotter i en olycka 2009. För att bearbeta sorgen började han springa. Loppen har med åren blivit längre och nu har han anmält sig till världens längsta maratonlopp. De hålls i Saharaöknen och kallas Marathon Des Sables. Under sex dagar ska deltagarna springa 25 mil i 50 gradig hetta samtidigt som de bär på egen packning.
Hur känns det att ha en så krävande uppgift framför sig?
-Jag är sugen på att komma i väg. Men det är med en skräckblandad förtjusning som jag ser fram mot loppet. Jag längtar verkligen till 7 april då startskottet går.
Vad tror du kommer att bli den största utmaningen?
-Jag tror den mentala biten blir tyngst, det hamnar där till slut. Jag har jobbat mycket med målbilden under ett maratonlopp. Till slut tror jag att målbilden i öknen kommer att handla om ett steg i taget.
Hur förbereder man sig inför att springa 25 mil i Saharaöknen?
-När loppet startar kommer jag att ha 300 mil i benen. Det har jag sprungit för att förbereda kroppen. Jag har också badat bastu, för att vänja mig vid extrema temperaturer. Däremot kommer jag inte att äta för att samla energi, jag vill inte ha några extra kilo att bära på.
Vad fick dig att välja just den här tävlingen?
-2011 tittade jag på Marathon Des sables på Discovery. Då fanns det en svensk deltagare som genomförde loppet. På tredje dagen gick det tungt för honom. Jag skickade ett mail och skrev att min dotter skulle blåsa vind i ryggen på honom. (Jag ser min dotter som en ängel). Några dagar senare skrev han tillbaka och hälsade att mitt mail hade hjälpt honom att fullfölja loppet. 2012 genomförde jag Stockholm Maraton. Där bland 16000 löpare såg jag en kille framför mig som hade en keps med märket från ökenloppet. Jag frågade honom ifall han kände den löparen jag skrivit till. Det visade sig att den personen stod bara tio meter från mig. Det sammanträffandet fick mig att fatta beslutet att delta i Marathon Des Sables.


Dagens fråga

Vill du ha ett extra val till riksdagen nästa år?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×