Trafik

Fredag är årets farligaste trafikdag

Foto: Scanpix
Artikel Trafik När sportlovet (veckorna 7—10) är i gång rullar ett pärlband av trafikanter fram på vägarna på väg mot fjällsemester.
PREMIUM

När sportlovet (veckorna 7—10) är i gång rullar ett pärlband av trafikanter fram på vägarna på väg mot fjällsemester.– Under dessa veckor är många lediga och det är fler trafikanter i omlopp på ett helt annat sätt, säger Jonas Frid, chef för motorförsäkringar på Trygg-Hansa.

När försäkringsbolaget analyserade drygt 475 000 anmälda bilolyckor under 2008—2012 visade det sig att under vecka 7 sker 32 procent fler trafikolyckor än under en genomsnittsvecka. Och under fredagen den första sportlovsveckan ökar antalet olyckor med 43 procent.– Det viktigaste är att hålla avståndet — och rätta in sig i kön. Det finns ingen tid att vinna på att köra om, säger Claes Tingvall, Trafikverkets säkerhetsdirektör.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Våldsamt i Belarus efter Lukasjenkos ceremoni

Kravallpolis och demonstranter under protester i Belarus på onsdagskvällen.
Foto: Tut/AP/TT
Utrikes
Utrikes Aleksandr Lukasjenko har svurits in som Belarus president på nytt – trots de stora protesterna och under stort hemlighetsmakeri.
Protesterna mot ceremonin tog fart framåt kvällen och polisen svarade med vattenkanoner och tårgas. Omkring 140 personer uppges ha gripits.

Flera hundra människor närvarade vid ett evenemang i Självständighetspalatset i Minsk, rapporterar landets strängt styrda nyhetsbyrå Belta. Efter veckor av protester och efter att stora delar av omvärlden underkänt det senaste valet sker ceremonin utan föregående varsel.

Stora delar av centrala Minsk spärrades av och inga människor släpptes nära palatsområdet, enligt den oberoende nyhetssajten Tut.by. Inför ceremonin uppges en rad bussar med täckta fönsterrutor ha anlänt till palatset. Lukasjenko själv anlände i en kortege med kraftig polisbevakning som rullade fram längs tomma avenyer.

Vattenkanoner mot demonstranter

Under kvällen rapporterade Reuters att tusentals människor givit sig ut på gatorna i Minsk för att protestera mot Lukasjenko och ceremonin tidigare under dagen.

Kort därpå kom rapporter från ögonvittnen att polis skjutit med vattenkanoner och tårgas mot demonstranter. Enligt nyhetsbyrån AFP, som hänvisar till uppgifter från människorättsorganisationen Viasna, greps över 140 personer i Minsk och på några andra platser i landet under onsdagskvällen.

Tidigare hade oppositionen manat demonstranter att börja använda civil olydnad som verktyg vid protesterna. Oppositionen kräver också ett nytt presidentval så snart som möjligt.

Det som sker saknar motstycke, enligt Pavel Latusjko, som sitter i det övergångsråd som bildades för att få till ett maktskifte med fredliga medel.

– Den avgående presidenten, som påstår sig ha fått över 80 procent av rösterna, har genomfört en specialinsats för att svära in sig själv. Med Omons (särskilda insatspolisens) beskydd, under hemliga förhållanden och inför en liten krets av hastigt inkallade tjänstemän. Var är de firande medborgarna? Var är diplomatkåren?

– I dag är han inte längre president i Belarus. Han är bara ledare för Omon, som har en handfull personer i tjänst utan uniformer och gradbeteckningar på Belarus gator, säger Pavel Latusjko till Tut.by.

Slår ned protester

Diktatorn Lukasjenko utropade sig till valsegrare i augusti baserat på ett kraftigt ifrågasatt valresultat. Sedan dess har enorma protester skakat Belarus. Stats- och säkerhetsapparaten har svarat med att gripa tusentals människor och en lång rad oppositionella ledare hålls ännu fängslade. Flera har drivits i exil av säkerhetstjänsten.

Rapporterna och vittnesmålen om tortyr och övergrepp mot demonstranter är många och vid demonstrationerna har mängder av människor förts bort av maskerade män och körts iväg i anonyma bilar.

I sitt anförande vid ceremonin talade Aleksandr Lukasjenko om protestyttringarna i dåtid och beskrev det hela som en svår period för Belarus som slutat med att man trots allt "segrat".

– Jag kan inte och jag har ingen rätt att överge belarusierna, sade han, enligt ett officiellt referat.

Erkänns inte

EU och USA har aviserat sanktioner mot den belarusiska regimen. Lukasjenko får å andra sidan stort stöd från Ryssland, ekonomiskt och mer därtill, för att stå emot påtryckningarna.

Tyskland meddelar att man inte erkänner Lukasjenko som Belarus ledare och Litauens utrikesminister beskriver det hela som en fars.

USA:s utrikesdepartement förklarade kort därpå att Lukasjenko saknar legitimitet som Belarus president.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) anser att den plötsliga och ljusskygga ceremonin bara understryker att Aleksandr Lukasjenko saknar demokratiskt mandat. Hon skriver på Twitter att valet i augusti varken var fritt eller rättvist.

"Vi kommer att fortsätta hålla honom ansvarig för våldet och förtrycket mot oppositionella och fredliga demonstranter", skriver Linde.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Aleksandr Lukasjenko svor presidenteden i Självständighetspalatset på onsdagen.
Aleksandr Lukasjenko svor presidenteden i Självständighetspalatset på onsdagen.
Foto: Andrei Stasevich /AP/TT
Kravallpolis i Belarus huvudstad Minsk för bort en demonstrant som protesterar mot att Aleksandr Lukasjenko svurit presidenteden tidigare under dagen.
Kravallpolis i Belarus huvudstad Minsk för bort en demonstrant som protesterar mot att Aleksandr Lukasjenko svurit presidenteden tidigare under dagen.
Foto: Tut/AP/TT

FAKTA

Fakta: Protesterna i Belarus

Belarus 66-årige president Aleksandr Lukasjenko har suttit vid makten i den tidigare Sovjetrepubliken sedan 1994, och brukar kallas Europas sista diktator.

Efter presidentvalet den 9 augusti 2020 – då Lukasjenko utropade sig till segrare och hävdade att han vunnit 80 procent av rösterna – utbröt protester av en omfattning som inte skådats sedan Sovjetunionens upplösning.

Tusentals personer har sedan dess gripits och vittnesmålen om polismisshandel och tortyr är många.

Malmö

Motorcyklist förd till sjukhus efter krock med hästtransport

Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö En motorcykel har kolliderat i hög hastighet med en hästtransport på Jägersovägen i höjd med Jägershill. Motorcyklisten har förts till sjukhus med ambulans.

Larmet inkom 22.05. Räddningstjänst ryckte tillsammans med ambulans och polis ut till olycksplatsen.

– Motorcyklisten var till viss del fastklämd, men är loss nu och förd till sjukhus med ambulans, säger Mattias Sköld, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd.

Hur pass allvarliga skador motorcyklisten ådragit sig är i nuläget oklart.

Om det fanns djur i transporten vid olyckan är inte bekräftat.

– Jag har inte hört något om status på hästarna, vet inte ens om det är hästar i transporten, men vi kommer vara kvar på plats ett tag till tillsammans med polisen, säger Mattias Sköld vid 22:15-tiden.

Sport

Andra förlusten för Torns IF

Fundersam Torntränare i närbild
Sport
fotboll Torns IF åkte på säsongens andra förlust, 0-2, i onsdagens sena match borta mot Lindome.

– Det var på förhand en av säsongens svåraste bortamatcher och sedan hade de dessutom en riktigt bra dag, vilket inte gjorde det lättare för oss. En del här sa att det var deras bästa match för säsongen, konstaterade Torntränaren Rickard ”Kalle” Ringhov.

Han var förstås inte nöjd med att ha förlorat men kunde samtidigt inte vara besviken på lagets insats:

– Nej, vi var inte på något sätt utspelade eller så utan tvärtom var det egentligen en ganska jämn match i båda boxarna, med jämnt fördelade chanser, Killarna gjorde en bra prestation men vi föll mot ett för dagen lite bättre lag.

Det var målmässigt helt jämnt också fram till den 77:e minuten. Då gjorde hemmalaget ett riktigt snyggt mål.

– Ett fantastiskt mål, på halvvolley efter hörna, berättar Ringhov.

– Sedan försökte vi gå för en kvittering och lyfte spelet och då kunde de kontra in tvåan. Så är det ibland i fotboll, man är nöjd med prestationen men får ändå åka hem ända från Göteborg utan poäng.

Med tanke på att det var blott andra förlusten för säsongen och att det trots allt är elva omgångar kvar att fortsätta jaga topplagen i tabellen fanns ingen anledning för Torntränaren att misströsta.

– Jag är nöjd med killarna. Det är bara att åka hem och ta nya tag. Det är många matcher kvar.

Ekonomi

Billig Teslamodell om tre år – aktien rasar

Nya Teslabilar rullar i väg från elbilstillverkarens fabrik i Kalifornien, USA. Arkivbild.
Foto: Ben Margot/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Först om tre år kan priset på en bil från Tesla vara nere på 25 000 dollar. Beskedet har fått bolagets börsvärde att rasa 50 miljarder dollar.

En Tesla för 25 000 dollar, motsvarande drygt 223 000 svenska kronor, kan bli verklighet om tre år på den amerikanska marknaden.

Det meddelade elbilstillverkarens grundare och vd Elon Musk när företaget natten mot onsdag presenterade visioner om ny batteriteknik, som ska sänka batterikostnaden kraftigt. Över 270 000 tittare följde presentationen online.

Beskedet att den nya tekniken inte kommer att nå någon stor produktionsvolym förrän 2022 ses som en besvikelse av många bedömare.

Redan under tisdagen gick Musk ut och sänkte förväntningarna på presentationen, vilket fick aktien att sjunka och Teslas börsvärde rasade 50 miljarder dollar. Teslaaktien sjönk 5,6 procent under tisdagen – och ytterligare 10,3 procent under onsdagen.

Nya litiumjonbatterier

Investerare hade förväntat sig besked om ett nytt batteri som ska räcka i minst 10 år, samt att Tesla skulle presentera specificerade kostnadsminskningar på sina batterier, som skulle göra att elbilen på allvar skulle kunna utmana bilar med traditionella bränslen.

Inget av detta kunde Musk leverera. Tesla tar just nu fram ett nytt sätt att tillverka sina litiumjonbatterier på sin anläggning i Silicon Valley och förhoppningen är att det ska halvera kostnaden för batterierna de kommande åren.

– Vi är övertygade om att vi på lång sikt kan tillverka en gedigen elbil för 25 000 dollar, sade Elon Musk.

20 miljoner elbilar per år

Trots att Tesla länge har haft ett uttalat mål att tillverka elbilar som den stora massan ska ha råd att köpa kostar den billigaste modellen i dag drygt 550 000 kronor i Sverige, och därefter stiger priserna snabbt.

– Det är absolut nödvändigt att vi tillverkar bilar som människor faktiskt har råd med, sade Tesla-vd:n.

Tesla hoppas så småningom kunna bygga 20 miljoner elbilar per år.

Teslas grundare och vd Elon Musk. Arkivbild.
Teslas grundare och vd Elon Musk. Arkivbild.
Foto: Patrick Pleul

FAKTA

Fakta: Dyrare i Sverige

En Tesla som på den amerikanska marknaden kostar 25 000 dollar blir betydligt dyrare då den når den svenska marknaden. Frakt, skatter och avgifter gör att priset stiger. Det är därför oklart hur mycket det svenska priset skulle bli om Tesla verkligen kommer ned till 25 000 dollar i USA.

I dag kostar en Tesla i Sverige från drygt 550 000 kronor. I USA ligger priset för en Model 3 på från 35 000 dollar (cirka 313 000 kronor).

Ekonomi

Teknikbolagen tyngde USA-börserna

Finansgatan Wall Street i New York. Arkivbild.
Foto: Mary Altaffer/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

De stora teknikbolagen agerade sänke på de ledande USA-börserna, som samtliga pekade nedåt vid stängning på onsdagen.

Alla de så kallade FAANG-bolagens aktier minskade i värde: Facebook tappade 2,3 procent, Apple 4,2 procent, Amazon 4,1 procent, Netflix 4,2 procent och Googles moderbolag Alphabet 3,5 procent.

Storbolagsindex Dow Jones och det breda indexet S&P 500 sjönk 2,0 procent vardera medan tekniktunga Nasdaqs kompositindex tappade 2,6 procent.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Utrikes

500 barn till Frankrike efter Moria-branden

En familj flyttar sina ägodelar från området runt Moria-lägret efter att det brunnit ner. Arkivbild.
Foto: Petros Giannakouris/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Frankrike ska ta emot 500 minderåriga migranter från det eldhärjade lägret Moira på den grekiska ön Lesbos. Enligt landets regering är det 150 fler än vad som ursprungligen var tänkt.

– Frankrike har redan gjort ett tydligt åtagande om 350 minderåriga, nu gör vi ett åtagande för ytterligare 150 barn, säger Frankrikes EU-minister Clement Beaune till mediebolaget RTL.

Den förödande branden den 8 september lämnade över 12 000 människor, de flesta av dem flyktingar från Afghanistan, Syrien och afrikanska länder, utan tak över huvudet.

Officiellt hade Moira kapacitet att hysa 3 000 personer men omkring 20 000 uppges ha bott i och omkring lägret vid tiden för branden – som misstänks ha varit anlagd.

Lägret har i åratal fått kritik för undermåliga sanitära förhållanden.

Sverige har tidigare meddelat att det inte är aktuellt att ta emot några migranter från Moria-lägret.

Kultur och nöje

Storfilmspremiärer skjuts upp – igen

Premiären av 'Black Widow', med Scarlett Johansson i huvudrollen, skjuts upp till maj 2021.
Foto: AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Ännu ett kapitel i följetongen kring uppskjutna filmpremiärer i coronakrisens spår skrevs under onsdagen efter att mediekoncernen Disney meddelat att man skjuter på biografvisningarna av storfilmerna "Black Widow", "West Side Story" och "Döden på Nilen" i flera månader, skriver Variety.

Enligt det senaste beskedet kommer "Black Widow,” med Scarlett Johansson i huvudrollen, att ha premiär för biografpubliken först den 7 maj 2021 och inte den 6 november i år, som tidigare meddelats.

Steven Spielbergs första musikalfilm, "West Side Story”, skulle ha haft premiär den 18 december 2020, men skjuts nu upp till den 10 december 2022 – medan "Döden på Nilen" av Kenneth Branagh får sin premiär den 18 december i år.

Hittills har bara en av årets storfilmer haft premiär i form av Christopher Nolans "Tenet", som började visas på biografer i över 70 länder den 26 augusti, och hade sin USA-premiär den 3 september.

Sport

Beslut om Vasaloppet kommer i oktober

I oktober kommer ett beslut om Vasaloppet 2021. Arkivbild.
Foto: Ulf Palm/TT
Sport
Sport

För en vecka sedan kom beskedet att Vasaloppet varslar personal. Nu meddelar Johan Eriksson, Vasaloppets vd, att ett beslut om det klassiska skidloppet kommer i oktober.

– Vi sitter just nu och vrider på alla alternativ vi har. Vår målsättning är att Vasaloppet blir av i vinter som vanligt. Sedan återstår det att se på vilket sätt, säger Eriksson till Dagens Nyheter.

Det har varit en långt ifrån optimal uppladdning inför 2021 års upplaga. Snöbrist, pandemi och uppsägningar har präglat Vasaloppet, och nu behöver man ta ett beslut. Ett inställt Vasalopp skulle få stora konsekvenser.

– Om vi skulle behöva ställa in så skulle det få stora konsekvenser och inte bara påverka bygden som vi lever i, utan också hela skidsverige. Det skulle nog bli känslosamt för många om det inte blev av, säger Eriksson.

NÄSTA ARTIKEL