Nyheter

Sport

Övre raden från vänster: Ein Rubensson
Artikel Nyheter LDB FC Malmös Elin Rubensson har gjort stora framsteg under 2012.

Elin Rubensson, fotbollLDB FC Malmös Elin Rubensson har gjort stora framsteg under 2012. 19-åringen, ursprungligen från Marieholm, var bofast i klubblaget som slutade tvåa i damallsvenskan och hon var dessutom tongivande i F19-landslaget som tog guld i EM. Hon har gjort debut i seniorlands- laget och prisades som “årets genombrott” vid fotbollsgalan.

Maria Adler, handbollMaria Adler spelade en viktig roll i Lugi som tog ett historiskt SM-silver i maj i Malmö arena. I somras vann hon sedan guld i VM med U20-landslaget och tog även hand om positionen som vänsternia i turneringens all star team. 20-åringen har under året fått debutera i a-lands- laget, men hon stoppades från EM-deltagande av en skada.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, 119 kr/mån från den 1/12 2021. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Mer regn än snö när Arktis blir varmare

Den globala uppvärmningen går snabbt i Arktis – vilket påverkar nederbörden. Bilden är tagen i sydvästra Grönland och visar en droppe vatten som faller från ett isberg. Arkivbild.
Foto: David Goldman/AP/TT
Inrikes
Inrikes Arktis blir allt blötare. Övergången till ett klimat som under delar av året domineras av regn snarare än snö kan gå snabbare än vad man tidigare har trott, enligt en studie som har använt sig av den nya generationens klimatmodeller.

Högre temperaturer, mer nederbörd och krympande havsisar. Klimatförändringarna är påtagliga i Arktis – där uppvärmningen går minst två gånger snabbare än i resten av världen.

Att avdunstningen från allt större områden med öppet vatten kommer att bidra till ett blötare Arktis i framtiden är forskare generellt sett eniga om. Men uppskattningarna om med hur mycket nederbörden kommer att öka varierar från 30 procent till 60 procent år 2100.

Andelen regn i nederbörden väntas också öka – men det råder osäkerhet kring hur det kommer att se ut i olika delar av Arktis och när under säsongen som förändringarna kommer att inträffa. Tidigare studier har pekat mot mer regn på våren, hösten och vintern och i vissa arktiska regioner mer regn och snöfall under höst och vinter.

Nu har forskare vid University of Manitoba i Kanada använt sig av den nya generationens globala klimatmodeller, CMIP6, för att försöka skapa sig en fördjupad bild av nederbördsläget i Arktis i framtiden. De jämför sina resultat med den föregående generationens klimatmodeller (CMIP5).

Större andel regn

Klimatmodellernas senaste prognoser pekar mot en något starkare arktisk uppvärmning vid år 2100 än tidigare simuleringar, vilket skulle innebära större och snabbare förändringar i den hydrologiska cykeln. Det kan innebära att regn kommer att vara den dominerande nederbördsformen under sommaren och hösten i Arktis någon gång mellan 2060 och 2070 – ett eller två årtionden tidigare än vad tidigare resultat har visat på, enligt studien som har publicerats i tidskriften Nature Communications.

I augusti observerades regn för första gången någonsin på toppen av Grönland. Det kan bli vanligare framöver. Övergången till ett mer nederbördsdominerat Arktis kan i vissa regioner, som Grönland, enligt studien ske redan vid 1,5 graders uppvärmning, vilket är tidigare än vad tidigare modeller har pekat på. Trots nya mål i samband med klimatmötet i Glasgow är världen på väg mot en global uppvärmning på 2,4 grader vid seklets slut – om ländernas löften blir verklighet.

På vintern ser dock större delen av Arktis under 2100-talet ut att fortsatt domineras av snö, enligt de nya modellerna.

Studien förstärker bilden av det som tidigare klimatmodeller har visat när det gäller klimatförändringarna i Arktis, enligt Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI.

– De effekter som pekas ut, alltså något snabbare och starkare förändringar i den arktiska regionen, är viktiga att uppmärksamma, säger han till TT.

Hungriga renar

Ändrade nederbördsmönster och ändrad typ av nederbörd kan få många konsekvenser. Om det regnar på snötäcket bildas ofta islager som påverkar vegetationen och som till exempel kan göra det svårare för renar att hitta mat. Mer regn kan också påverka naturliga ekosystem som är anpassade till en viss typ av klimat, vilket kan få följder för exempelvis skadeinsekter och svampar.

– Den allmänna minskningen av snö och is förstärker hela klimatförändringssignalen, säger Kjellström.

– Den kraftigare uppvärmningen leder också till större risk att permafrosten tinar i områden där det finns mycket metan som om det kommer ut i atmosfären ytterligare kan förstärka uppvärmningen.

"Tryggare"

Kjellström är positiv till att resultaten från den nya och den föregående generationens klimatmodeller ställs mot varandra. Den nya samlingen klimatmodeller har utvecklats under fem-tio år och ligger bakom många av de studier som ingick i sommarens stora vetenskapliga rapport från FN:s klimatpanel IPCC.

– Tittar man på historiska simuleringar är de nya modellerna generellt bättre på att representera såväl global temperatur och nederbörd som snö och is jämfört med tidigare, säger Kjellström.

– Som klimatforskare kan man känna sig tryggare i att modellerna bättre representerar klimatet. Men de kan bli ännu bättre och då ingår ytterligare faktorer som är särskilt viktiga för den arktiska regionen.

Sofia Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Klimatmodeller

Med ett klimat som förändras räcker det inte med statistik över det som har varit för att kunna dra slutsatser kring vad som väntar. För att undersöka hur klimatet kommer att utvecklas i framtiden gör forskare beräkningar med hjälp av klimatmodeller.

Det finns globala klimatmodeller, som beskriver hela jorden och tillräckligt högt upp i atmosfären för att komma ovanför moln och vindar.

Om man vill studera en mindre del av jorden mer i detalj kan man använda regionala kli­mat­modeller.

Källa: SMHI

FAKTA

Fakta: Snabb uppvärmning

Arktis är polarområdet runt Nordpolen. Det finns olika sätt att bestämma vad som tillhör Arktis, bland annat genom temperaturen eller trädgränsen. Men ofta räknas den nordligaste delen av Norge, större delen av Island, hela Grönland, de norra kusterna i Alaska, Kanada och Ryssland samt Norra ishavet som Arktis.

Den globala uppvärmningen går enligt forskare ungefär dubbelt så snabbt i Arktis som i resten av världen.

Uppvärmningen av Arktis har stor påverkan både lokalt och för klimatet som helhet. Minskningen av havsisen är en av de mest slående konsekvenserna av den pågående globala uppvärmningen, enligt SMHI.

Inrikes

Tiotusentals hemlösa i Sverige: "Det är bråttom"

En person tigger på gatan i Stockholm. På en handskriven lapp vädjas om hjälp med pengar till mat.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Tiotusentals människor lever i hemlöshet i Sverige. Trots ökat politiskt intresse pekar stadsmissionerna på ett förvärrat läge – och kräver statliga krafttag.
– Regeringen kan inte gömma sig bakom kommunerna, säger Åsa Paborn, direktor på Stockholms stadsmission.

Över 33 000 personer i Sverige beräknas leva i hemlöshet enligt Socialstyrelsens senaste sammanställning. Landets stadsmissioner är övertygade om att det i själva verket rör sig om betydligt fler.

Statistiken inkluderar bara personer med förankring i Sverige som kommit i kontakt med en verksamhet som rapporterar i Socialstyrelsen. Varken EU-migranter, papperslösa eller personer som inte sökt hjälp ingår.

– Dessutom är statistiken nästan fem år gammal. Vi tror att det finns ett stort mörkertal, säger Åsa Paborn, direktor på Stockholms stadsmission.

Tillsammans med företrädare för Sveriges övriga stadsmissioner har hon varit med och granskat arbetet mot hemlöshet i 17 kommuner – från Malmö i söder till Luleå i norr.

Stora skillnader mellan kommuner

Slutsatserna, presenterade i rapporten "Hemlös 2021", är att arbetet mot hemlöshet brister – både på kommunal och statlig nivå. Åsa Paborn konstaterar att skillnaderna mellan kommunerna är stora och efterlyser en rikstäckande hemlöshetsstrategi.

– Det är bråttom att ta ett helhetsgrepp kring de här frågorna. Regeringen kan inte gömma sig bakom kommunerna i kampen mot hemlösheten. Titta på Finland och Norge, där finns politisk medvetenhet och långsiktiga och övergripande strategier – och de har båda lyckats minska antalet hemlösa.

Utöver en nationell strategi föreslås att modellen "bostad först" implementeras i hela landet. Modellen, som enligt rapportförfattarna används med framgång i ett 20-tal kommuner, har som utgångspunkt att personer i hemlöshet först behöver grundtryggheten av ett eget boende för att därefter kunna ta itu med social problematik som psykisk ohälsa och missbruk.

Fler barnfamiljer

Den gängse bilden av en hemlös människa är, konstaterar Åsa Paborn, en missbrukare som sover på en parkbänk. Men de senaste 15 åren har andelen hemlösa vars situation beror på ekonomiska, snarare än sociala, orsaker ökat.

Ett förslag som lyfts i rapporten går ut på att hitta modeller för att "sänka ribban" för uthyrning till låginkomsttagare som saknar möjlighet att möta krav på en disponibel inkomst på tre eller fyra gånger månadshyran för en hyresrätt.

– Den delen som växer består av barnfamiljer, ensamstående och andra som kanske har någonstans att sova, men som aldrig lyckas komma in på bostadsmarknaden eftersom de kanske saknar fasta jobb.

Simon Uggla/TT

FAKTA

Fakta: Hemlöshet

Socialstyrelsens definition av hemlöshet, som även stadsmissionerna använder sig av, inkluderar fyra olika boendesituationer:

• Akut hemlöshet: Personer i akut behov av tak över huvudet som är hänvisade till akutboenden, härbärgen, jourboenden eller sover på gatan.

• Boende på institution eller kategoriboende: Intagna på kriminalvårdsanstalt eller behandlingshem eller stödboende i kommunal, regional eller privat regi och som tre månader före utskrivning fortfarande saknar ordnad bostad.

• Långsiktiga boendelösningar: Personer som bor i en av kommunen ordnad försökslägenhet eller träningslägenhet eller har fått ett socialt eller kommunalt bostadskontrakt till följd av att de inte kan skaffa bostad på egen hand.

• Eget ordnat kortsiktigt boende: Personer som bor tillfälligt och kontraktslöst hos vänner, bekanta eller släkt, eller som har ett inneboende- eller andrahandskontrakt som är kortare än tre månader.

Källa: Socialstyrelsen, Sveriges stadsmissioner

Utrikes

Många ville vaccinera sig i Sydafrika

Många sydafrikaner har vaccinerat sig efter presidentens uppmaning. Arkivbild.
Foto: Themba Hadebe/AP/TT
Utrikes
Utrikes Drygt 110 000 människor fick sin första vaccindos i Sydafrika under måndagsdygnet, en rejäl ökning som kom efter det att president Cyril Ramaphosa uppmanat folket att vaccinera sig mot covid-19.
På sjukhusen i Pretoria är 80 procent av patienterna ovaccinerade, visar färsk statistik.

President Ramaphosa sade i sitt tal i söndags kväll att vaccinering är det mest kraftfulla verktyget mot covid-19.

– Sedan de första covid-19-vaccinerna blev tillgängliga i slutet av förra året har vi sett hur vacciner dramatiskt har minskat allvarlig sjukdom, sjukhusinläggningar och dödsfall i Sydafrika och i hela världen. Vacciner fungerar. Vacciner räddar liv, sade presidenten, rapporterar IOL News.

Över 30 000 av de drygt 110 000 doser som gavs under måndagen delades ut i provinsen Gauteng, där smittspridningen har varit som störst på sistone, främst i staden Pretoria.

Ökad smittspridning

Drygt 16,5 miljoner människor är fullvaccinerade i landet, som har över 59 miljoner invånare, och smittspridningen fortsätter att öka.

"Antalet covid-19-fall och andelen positiva provsvar fortsätter att öka, antagligen på grund av omikronvarianten", meddelar hälsomyndigheten NICD, som uppger att den största ökningen syns i åldrarna 10 till 29 år.

– Det mesta av ökningen i nuläget är i Gauteng, runt 81 procent. Det har varit en enorm ökning de senaste 10 till 14 dagarna, säger Michelle Groome vid hälsomyndigheten under en presskonferens.

Varning för stora evenemang

De som redan är fullvaccinerade uppmanas att motivera andra att vaccinera sig och att använda munskydd och tvätta händerna noga. Hälsomyndigheten utfärdar även en varning för evenemang med många deltagare:

"Det är ännu inte fastställt hur allvarlig omikron är men antalet fall ökar. På grund av detta bör man överväga att delta i evenemang som kan bli superspridarevenemang, som inomhusaktiviteter i dåligt ventilerade utrymmen eller stora folksamlingar", twittrar myndigheten.

WHO klassar omikron som en virusvariant av särskild betydelse (variant of concern) – den högsta klassificeringen på skalan.

FAKTA

Fakta: Detta vet vi om omikron

Virusvarianten av sars-cov-2 som först upptäcktes i södra Afrika har fått namnet omikron av Världshälsoorganisationen (WHO). Den benämns även B.1.1.529.

WHO klassar omikron som en virusvariant av särskild betydelse (variant of concern) – den högsta klassificeringen på skalan.

Varianten är nyupptäckt och det saknas fortfarande mycket kunskap om den. Omikron har dock många mutationer som potentiellt skulle kunna leda till att vacciner ger sämre skydd. Även tidigare genomgångna infektioner skulle kunna ge ett sämre skydd mot den, befarar experter.

Också effekten av vissa läkemedel, baserade på antikroppar, skulle potentiellt kunna påverkas.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Sport

LeBron James missade match – kan ha covid

Los Angeles Lakers LeBron James. Arkivbild.
Foto: Michael Dwyer/AP/TT
Sport
Sport

Los Angeles Lakers LeBron James missade tisdagsnattens möte med Sacramento Kings i NBA-basketen.

På grund av covidregler var stjärnan tvungen att hoppa över matchen. Det beror sannolikt på en av två orsaker – antingen har James, som säger sig vara fullvaccinerad, konstaterats smittad eller så har hans provsvar varit oklara.

– Självklart är det en enorm förlust. Det är en besvikelse. Vi vill bara det bästa för honom nu. Det är där våra tankar är, sade Lakers-tränaren Frank Vogel inför nattens match.

Enligt en källa till AP förbereder sig laget på att spela flera matcher utan sin storstjärna.

Ekonomi

Asienbörserna mest uppåt

Analytiker räknar med svängande kurser de kommande dagarna. Arkivbild.
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

De ledande börserna i Asien inledde onsdagshandeln mestadels på plus.

Men det var inte någon spikrak resa för Tokyobörsen under förmiddagshandeln, som både bjöd på rejäla uppgångar och nedgångar, innan handlarna vid lunchpausen tillfälligt kunde andas ut med både Nikkei 225 och Topix på plus 0,8 procent.

Analytiker tror att marknaderna kommer att fortsätta vara volatila så länge osäkerheten kring omikronvarianten kvarstår.

I Hongkong var det mest köpknappen som gällde, och sent på förmiddagen låg Hang Seng-indexet på drygt 1,3 procent plus.

Shanghaibörsen var likt Tokyobörsen mer rörlig med låg svagt på plus vid 11.30, lokal tid, medan Shenzhens kompositindex vid samma tidpunkt låg 0,3 procent minus.

Seoulbörsens Kospi är halvvägs in i börsdagen 1,6 procent upp, medan Taiwanbörsens viktade index är 0,4 procent upp.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Lån - Jämför och ansök om lån online

Privatlån.com

Numera är det lättare än någonsin tidigare att ansöka om och jämföra olika lån. Skälet till detta är att det går att göra online samtidigt som det numera finns ett stort antal låneförmedlare som erbjuder dessa tjänster. Just detta ska vi ta oss en närmare titt på i denna artikel.

Låt en låneförmedlare göra jobbet åt dig

När du ska ansöka om att låna pengar kan du numera göra det hos en låneförmedlare. Det finns flera fördelar med att använda sig av en sådan. För det första slipper du själv sitta och ansöka om lån hos flera olika aktörer när du använder dig av en sådan. I stället räcker det med att göra en ansökan, därefter sköter låneförmedlaren resten åt dig. De kollar då nämligen upp hur dina möjligheter att få lån hos olika aktörer ser ut, jämför de olika låneerbjudandena du får och listar sedan dessa för dig. Du kan då välja det låneerbjudande som stämmer så bra överens som möjligt med dig och dina önskemål.

En av de stora fördelarna med detta är att du själv slipper slösa tid på att sitta och ansöka om lån hos olika aktörer samt jämföra dessa. Som tidigare nämnt gör i stället den låneförmedlare som du väljer att använda dig av jobbet åt dig. Detta är något som du kan spara oerhört mycket tid på.

En annan fördel med att använda sig av en låneförmedlare är att det då inte behöver göras alltför många kreditupplysningar i ditt namn. När det gäller kreditupplysningar med Upplysningscentralen, eller UC som det är mer känt som, vilket är det vanligaste upplysningsföretaget här i Sverige så är dessa nämligen inte bra för din kreditvärdighet. För varje kreditupplysning som görs på ditt namn med UC försämras nämligen din kreditvärdighet. Att då sitta och ansöka om lån hos flera aktörer som använder sig av just UC är därför något som kan få mycket negativa konsekvenser för din kreditpoäng. Detta behöver du dock inte oroa dig för genom att använda dig av en låneförmedlare. När du använder dig av en sådan görs det nämligen bara en kreditupplysning på dig. Detta innebär därför att din kreditvärdighet inte påverkas alltför mycket, inte alls på samma sätt som det hade gjort om du satt och ansökte om flera olika lån. Att använda sig av en låneförmedlare är därför bra eftersom du kan spara tid på att göra det, det har inte någon alltför allvarlig påverkan på din kreditvärdighet, och det ger dig så bra chanser som möjligt att finna bästa möjliga lån.

Saker att tänka på när du ska jämföra lån

Vad är det då värt att tänka på när man ska jämföra olika lån? En sak som det är en självklarhet att ha i åtanke är räntan. För dig som ska låna pengar är det förstås bättre ju lägre ränta ett lån har. Ju lägre räntan är desto billigare kommer det nämligen bli för dig att låna pengar. Detsamma gäller andra typer av avgifter som kan tillkomma till ett lån. Detta kan bland annat röra sig om en uppläggningsavgift och en aviavgift. Försök helt enkelt att välja ett lån med så låg ränta och så få andra avgifter som möjligt. Gör du det blir det nämligen billigare för dig att låna pengar.

En annan viktig sak att ta hänsyn till är hur lång tid som du har på dig att betala tillbaka lånet. Här gäller det att hitta en återbetalningstid som innebär en månadskostnad som du har råd med. Dock är det inte någon bra idé att använda sig av en alltför lång återbetalningstid. Ju längre återbetalningstid du väljer desto högre ränta får du nämligen på ditt lån. Välj därför en återbetalningstid som inte sträcker sig över en alltför lång period samtidigt som det ger dig en månadskostnad som inte är alltför hög och som du kommer att ha råd med.

Det är också viktigt att bestämma sig för ifall man ska satsa på ett lån med eller utan säkerhet. Men vad är då skillnaden mellan dessa båda typer av lån? För att börja med lån med säkerhet så är detta lån där du lämnar något i säkerhet till banken. Detta betyder att banken kan ta det som du lämnar i säkerhet från dig om det är så att du inte klarar av att betala tillbaka lånet så som det är tänkt. I många fall använder man samma sak som man lånar pengar till som säkerhet. Det är till exempel vanligt att man lånar pengar till att köpa en bostad eller en bil. När du gör det kan du då lämna någon av dessa saker som säkerhet till banken. Banken kan då nämligen ta de ifrån dig om du inte klarar av att betala tillbaka så som det är tänkt. Varför ska man då utsätta sig för den risken kanske du undrar? Svaret på den frågan är att för det första finns det aktörer som endast erbjuder lån med säkerhet, åtminstone när det kommer till större summor pengar. För det andra brukar lån med säkerhet ha lägre ränta än vad lån utan säkerhet har. Det har de eftersom banken inte tar en lika stor ekonomisk risk när de ger dig ett lån med säkerhet som de gör när de ger dig ett utan. Detta kan de därför kompensera för genom att erbjuda dig en lägre ränta.

Motsatsen till ett lån med säkerhet är alltså ett utan säkerhet. Ett sådant lån innebär att du kan låna pengar utan att behöva lämna något i säkerhet till banken. Detta är förstås en stor fördel, men det finns också en stor nackdel med lån utan säkerhet. Denna handlar om att lån utan säkerhet brukar ha högre ränta än sådana med säkerhet. Banken tar nämligen en större ekonomisk risk när de ger dig ett lån utan säkerhet. När det gäller ett sådant lån har de nämligen inget som de kan ta ifrån dig om du inte betalar tillbaka lånet så som det är tänkt. Detta får du därför betala för genom att få en högre ränta.

Ekonomi

Inställd konsert – då får du pengarna tillbaka

Årets julklapp 2021 – evenemangsbiljetten. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Evenemangsbiljetten utsågs nyligen till Årets julklapp. Men vad händer om exempelvis en konsert ställs in – får man pengarna tillbaka då?
Konsumentverket reder ut frågan, manar till eftertanke och hänvisar till oklart rättsläge.

Konsumentverket uppmanar på sin hemsida den som är sugen på att köpa en evenemangsbiljett i julklapp att tänka efter först. Men pengarna ska man få tillbaka, oavsett anledning till att evenemanget inte genomförs eller flyttas.

Enligt myndigheten kan företagen inte hänvisa till "force majeure", alltså oförutsedda omständigheter som de inte råder över, för att slippa betala tillbaka även om det till exempel råder coronapandemi. Har du köpt biljetten av en privatperson är det däremot inte säkert att du får pengarna tillbaka.

Snårigare är det med vaccinationspass. Från och med den 1 december införs kravet på vaccinationspass för evenemang inomhus med fler än 100 deltagare. Vad händer om man saknar det?

Det vet man inte, skriver myndigheten. Rättsläget är oklart och frågan behöver prövas av domstol. Däremot bör det framgå tydligt om vad som gäller vid evenemanget, annars kan det potentiellt röra sig om vilseledande marknadsföring.

Utrikes

Castro segrar i Honduras

Xiomara Castro har kopplat greppet i rösträkningen i Honduras.
Foto: Moises Castillo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nasry Asfura, en av två huvudkandidater i presidentvalet i Honduras, erkänner sig besegrad. Han gratulerar vänsterkandidaten Xiomara Castro, som blir landets första kvinnliga president.

Nasry Asfura, borgmästare i Tegucigalpa och kandidat för det styrande partiet, säger i ett uttalande att han personligen har gratulerat vänsterkandidaten Xiomara Castro till segern.

Med 52 procent av rösterna räknade i söndagens val har 53 procent gått till Castro, medan Asfura har stöd av 34 procent av väljarna. Även om valmyndigheten har 30 dagar på sig från valet att utse en vinnare, ses det i och med Asfuras besked som formalia.

USA gratulerar

USA:s utrikesminister Antony Blinken gratulerar Castro:

"USA gratulerar Honduras folk i deras val och Xiomara Castro till hennes historiska seger som Honduras första kvinnliga president", säger han i ett uttalande, och tillägger att han ser fram emot att arbeta med landets nya regering.

Castro förklarade sig redan på valnatten som segrare. Hon är gift med Manuel Zelaya som avsattes i en kupp 2009. Hon har således tidigare varit Honduras första dam.

Stämningen i Tegucigalpa rapporteras på valnatten väsensskild jämfört med för fyra år sedan, då Juan Orlando Hernández valdes om för en andra mandatperiod. Då luftades anklagelser om valfusk och över 30 människor dödades i våldsamma protester som utbröt.

Flera utmaningar

Det fanns inför helgens val en oro för att liknande scener skulle utspelas. Många affärer hade täckt sina skyltfönster.

Castro saknar inte utmaningar att ta tag i. Honduras har en arbetslöshet på över 10 procent, problem med våldsamma gatugäng, korruption och knarkhandel. Våld och fattigdom har gjort att många lämnar landet i hopp om att ta sig till USA.

Utrikes

Soldat skjuten under övning i Norge

En norsk värnpliktig soldat har skottskadats. Arkivbild.
Foto: Lise Åserud/NTB/TT
Utrikes
Utrikes

En värnpliktig soldat har skottskadats under en övning på Mågerø, som är en halvö i Vestfold og Telemark fylke i Norge.

Norska försvaret vill inte kommentera vad som skett, mer än att olyckan inträffat under en skjutövning och att polisen utreder händelsen.

Soldaten vårdas på Ullevåls sjukhus i Oslo och har inte livshotande skador.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL