Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bilddokument över Ceausescus hiv-barn

Nyheter Bland barnen hittar vi lilla hiv-smittade Claudia som hade hittats övergiven på en soptipp och levde sin sista år på ett hospis.

Bland barnen hittar vi lilla hiv-smittade Claudia som hade hittats övergiven på en soptipp och levde sin sista år på ett hospis. I början var hon rädd och tillbakadragen men efter hand blev hon en solstråle bland barn och personalen. Hon dog 2003, bara åtta år gammal.– Utställningen är högaktuell som ett inslag i debatten om hur man med politiken och myndighetsutövning kan påverka människor i deras vardag. Här är det barn som utsätts och i dagarna har vi fått rapporter om hur romer har registrerats och pekats ut, säger utställningschef Josefine Flodberg. Kent Klich är ursprungligen socialarbetare och psykolog men började använda kameran för att skildra samhällets utsatta, som hemlösa och barn med problem.– När Ceausescuregimen föll riktades blicken mot de mest vidriga yttringarna, nämligen alla de barn som lämnades kvar i familjepolitikens efterdyningar. – Samtidigt som diktatorn krävde att familjerna skulle ha fem barn lämnades många bort på de ökända barnhemmen, berättar Kent Klich..Projektet Ceausescus barn, som genomfördes 1994-1998, handlar om Aidsepidemin bland barn i Rumänien. I brist på mat fick tusentals sjuka och undernärda barn på barnhem hiv-smittade blodtransfusioner som spred sjukdomen snabbt. Sjukdomen förnekades dock av myndigheterna.Kent Klichs utställning och bok, ”Ceausescus barn”, har skett i samarbete med den rumänska författaren Herta Müller, var ursprungligen klar 2001.Sen dess har han besökt landet en gång och följt upp några av barnen.– En del av barnen av dem betecknades som dödssjuka och bodde på hospis och barnhem blev bättre när de fick mat, vitaminer, mediciner och omtanke. Men alla har inte återförenats med sina föräldrar. En del finns fortfarande kvar som barnhemmen, berättar Kent Klich.Besöket 2003 och intervjuer med några av barnen och tonåringar filmades av Brita Landoff och filmen visas på utställningen.Utställningen har bland annat tidigare nåt publiken via Världsmuseet i Göteborg, på Louisiana i Danmark och i Paris. I Malmö visas den 28 september-17 november.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 119 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy