I tio år har Hörbybonden Johan Widing samlat information om så kallade kulturhöns. Nu är han med och startar en förening som hoppas säkra hönsens framtid. Foto: Andreas Hillergren

Kämpar för hönsens framtid

Med ett stadigt grepp tar Johan Widing upp en gråspräcklig tupp i famnen. Huvudet vickar från sida till sida, annars är den helt lugn när husse stryker med handen över fjäderdräkten.


– Den här tuppens pappa är en ff silver. Men titta här, ser du? Fjädrarna har guldiga partier. Den är son till en guldhöna, den enda som finns kvar. Rasen är på väg att dö ut.
Ända sedan barnsben har Johan Widing engagerat sig för höns och andra lantdjur vars framtid inte är självklar.


På den ekologiska gården i Lyby utanför Hörby samsas kor, grisar, getter, får, kalkoner och påfåglar. Många tillhör så kallade lantraser, alltså djur som funnits i Sverige så länge att de anpassat sig till den lokala miljön.
– Den här delen är från 1916, säger Johan Widing när vi med böjda huvuden kliver in i hönslängan.
En påträngande söt doft sticker i näsan. Rejäla höns i olika färger sprätter runt och kacklar godmodigt.


De här hönsen kallas kulturhöns. Och det är dem Johan Widing hoppas rädda med Svenska kulturhönsföreningen.
Kulturhöns kom till Sverige i slutet av 1800-talet. Då var de på väg att konkurrera ut de gamla lantraserna. Men nu är de själva hotade efter värphönsens intåg på 1950-talet.
– Kulturhöns har ett historiskt värde. De har format oss och vi har format dem. Men de har också viktiga egenskaper, som att de värper bra och fungerar bra i svenska förhållanden, säger Johan Widing.
Han öppnar en lucka till buren där de rödbruna hönorna rhode island red huserar. Tar upp ett par ägg och väger dem i handen.
– Kulturhönsens ägg har ofta fina färger också. De här bruna äggen är jätteläckra.

Idén till Svenska kulturhönsföreningen kläcktes för ett år sedan. Både bönder och hobbyhönsägare har engagerat sig och Facebookgruppen har i dagsläget runt 150 medlemmar. Johan Widing sitter i styrelsen, som planerar det första årsmötet i mars.
– Vi vill sprida information och förmedla kulturhöns till intresserade. Men också hitta ägare och göra ett register över godkända djur så att vi kan bevara hönsen renrasiga.

Dagens fråga

Är du mörkrädd?

  • Nej (75%, 442 Röster)
  • Ja (25%, 147 Röster)

Antal röster: 589

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev