– Den här föreställningen är helt annorlunda

Ger järnet som Judas

Jesus Christ Superstar med Ola Salo och Patrik Martinsson i de ledande rollerna var en stor succé på Malmö Opera 2008-2009. Nu spelar de två samma roller i Stockholm, också där i en föreställning signerad Malmöregissören Ronny Danielsson. I kväll är det nypremiär på Göta Lejon.
I våras spelades musikalen i fem veckor och det var fullt i salongen varje kväll.
– Två månaders repetitioner och en så kort spelperiod, det berodde på att producenten ville ha en påskpremiär med tanke på temat, säger Patrik Martinsson, som gör musikalens egentliga huvudroll, Judas.
Trots en lång spelperiod i Malmö ett par år tidigare var repetitionsperioden intensiv.
– Det behövdes, det är en helt annan föreställning. Den här gången hade regissören en helt annan vision och vi har ny scenografi, kostym och nytt tänk. Det är helt andra färger på paletten.
Några av de medverkande i Malmö har varit med i Stockholm också, men i höst drar Anna-Maria Hallgarn som gjorde Maria Magdalena vidare till Finland och Gunilla Backman går in i rollen. Fred Johanson gör Evita i Malmö och åker fram och tillbaka mellan musikalerna.
– Det är jag och Ola Salo plus någon i ensemblen som är med från den första uppsättningen, säger Patrik Martinsson. Ola och jag kände inte varandra tidigare, men nu har jag fått en riktigt härlig vän.
Judas i Jesus Christ Superstar har blivit något av en paradroll för Patrik Martinsson. Det är femte gången han gör den. Och varje spelkväll är lika intensiv.
– Jag åker med på det emotionella tåget och ger järnet. Det är så mycket känslor samtidigt som det är krävande sång. Man måste stå på tårna, annars gör man sig illa. Det går inte ens att repetera halvdant.
 Patrik har ingen formell utbildning till musikalartist.
– Det tog lång tid innan jag hittade min musikalröst och insåg att jag kunde leva på musiken.
Ingången i musikalvärlden var just rollen som Judas. Det var dåvarande flickvännen som tipsade honom om att söka till Jesus Christ Superstar 1991. Patrik fick komma och provsjunga och fick frågan om han ville vara Judas.
– Jag visste inte vad det var. Jag hade inte pluggat på musikalen och först trodde jag att de menade ljudassistent, säger han och skrattar gott åt minnet.
Han fick med sig ett kassettband hem och lyssnade. Det var den berömda Göteborgsuppsättningen med Agneta Fältskog och Björn Skifs med flera.
– Jag tyckte det var så häftigt. Jag fick mycket hjälp av sångpedagog och regissör. då inför min debut Jag gick på i 180. Premiären i Högsby kyrka utanför Mjölby blev en toksensation.
Än i dag när Patrik Martinsson sjunger rollen kan han känna känslan han hade då.
– Jag kan få en förnimmelse från den första gången jag sjöng den, jag kan känna samma energi och drivkraft som jag hade som glad amatör. Det är en magisk känsla, säger Patrik Martinsson.
Vad gör du efter den här musikalen?
– Jag har olika förslag och har inte bestämt mig ännu. Jag vill gärna jobba mer i Malmö och Göteborg, men eftersom jag har min familj här i Stockholm måste det vara något otroligt spännande som ska locka mig härifrån.