Sam Andersson från Dagstorp-Lilla Harrie fick nöjet att segerjubla efter att den sista SM-dagen i Ystad.

Välförtjänt beröm efter hektisk vecka

Jan-Ola Olsson i Öved-Östraby Skytteförening ser tillbaka på ett arrangemang utöver det vanliga.
Under elva dagar tävlades det på fyra olika orter i Skåne.

Det började med tävlingen Minikedjan i Bjärsjölagård och fortsatte med Skurups Skyttegilles 120-årsjubileumstävling i Skurup. Därefter bar det vidare till Landskrona och den prestigefyllda Margarethekedjan. Allt avslutades med sju dagars SM-skytte i Ystad.
– Strax över 300 skyttar har tillsammans gjort lite drygt 1000 starter, upplyser Jan-Ola Olsson, som fungerade som tävlingsledare alla dagar utom den i Skurup.
Att skyttearrangemanget hamnade i Skåne har i grunden att göra med Jan-Olas fru Berit Olssons seger i förra årets Margarethekedjan.
– Vinnarens klubb blir arrangör året därpå, upplyser Jan-Ola Olsson.

Berits klubb Öved-Östrabys anläggning i Bjärsjölagård var dock inte stor nog för att det där skulle kunna gå att genomföra Margarethekedjan, som skjuts från 300 meter.
– Vi tog kontakt med Landskrona och där arrangerade vi tillsammans. Docj ville vi gärna visa upp vår anläggning i Bjärsjölagård för landets skyttar och därför körde vi Minikedjan från 50-metersvallen, berättar Jan-Ola.

Här fick för övrigt Ö/Ö nöjet att se hemmaskytten Anders Hansson vinna ställningsmästerskapet.
Margarethekedjan lyckades dock inte Berit Olsson försvara. Vann gjorde i stället Olle Gabrielsson från Romehed i Dalarna.
Här kunde det egentligen ha slutat. Men efter Bjärsjölagård, Skurup och Landskrona bar det vidare till Ystad och strid i sju dagar om medaljer i årets SM i 50-metersskytte, korthåll.
– Ystad fick frågan i samband ett landskampsarrangemang i fjor. Vi pratade oss samman och såg möjligheter för många skyttar att dubblera i 50- och 300-meterstävlande. Ett sådant här gigantiskt arrangemang hade inte någon ensam klubb kunnat bära. Nu hjälptes vi åt, förutom Ystad och Öved-Östraby också framför allt Kristianstad och Falsterbo-Vellinge. Det blev lyckat och jag är otroligt nöjd med allas insats. Och vi har fått massor av beröm från alla håll och kanter.
I Ystad delades det ut 14 individuella SM-guld. Det avgjordes dagligen dessutom både distrikts- och föreningslagmästerskap.
De skånska triumferna var många. Nämnas kan bland annat guldet för Henrik Bengtsson, Svedala-Börringe, i seniorernas korthåll liggande.
– Andra SM-guldet i rad. En imponerande prestation, berömmer Jan-Ola.

×