Peter Magnusson

Gessles bröllopskyrka drabbad av takras

Det var några dagar efter påskhelgen som besökare till kyrkan och en vaktmästare upptäckte att ett stort sjok av innertakets puts lossnat och trillat ner på golvet. Putsen är flera centimeter tjock och bitarna var därför väldigt tunga. Om någon fått dem i huvudet hade det kunnat gå riktigt illa.
– Vi hade haft nattvardsgudstjänst här bara några dagar tidigare. Det hade lika gärnat kunna hända då och det hade varit förfärligt, säger kyrkoherde Torvild Evensson.

Byggarbetare och en antikvarisk expert från Regionmuseet kallades in och det visade sig att det finns en överhängande risk för att innertaket kan rasa in på fler ställen. Hela taket måste ses över.
– Därför tar vi vårt ansvar gentemot både personal och kyrkobesökare och stänger kyrkan i minst två år för renovering. Vi måste säkerställa att ingen riskerar att få en stor cementklump i huvudet, säger Peter Magnusson, förvaltningschef på Eslövs pastorat.

Han berättar att det varit problem med taket en längre tid.
– Kyrkan är byggd 1877 och redan på 1950-talet kom det in vatten. Vi bytte då ut skiffertaket mot tegeltak.
På 1950-talet lagade man också innertaket och använde en mycket tjock, stark puts. Och där har vi förmodligen boven i dramat.
– När den väl släpper är det stora tunga bitar som faller ner, säger Peter Magnusson.
Men att det var på väg att hända just nu hade ingen räknat med.

Byggnadsställningar har nu satts upp vid altaret. En stor inventering väntar. Sedan ska ett renoveringsprogram tas fram och bidrag sökas. Peter Magnusson räknar med att kyrkan måste hålla stängt i åtminstone två år. Då har man också chansen att fixa till andra brister, när man ändå är igång.

– Visst är det tråkigt att behöva stänga en kyrka som är i bruk, men vi gör det av säkerhetsskäl. Och just i den här församlingen finns fem andra kyrkor att tillgå, säger Peter Magnusson som påpekar att kyrkorna runt Eslöv överlag annars är i bra skick tack vare att samfälligheten tidigt satte av extra pengar för underhållet.
Kyrkoherde Torvild Evensson tycker att beslutet är helt rätt.
– Det är sorgligt, men det får ta den tid det tar. Vi får flytta gudstjänsterna till de andra kyrkorna och hoppas att våra besökare åker dit i stället, säger hon.


Svenska kyrkan tappar medlemmar för varje år och det finns sedan en tid tillbaka en diskussion om att i värsta fall stänga eller avyttra vissa kyrkor eftersom fastighetsunderhållet slukar väldiga summor pengar. Peter Magnusson tror att den diskussionen kan dyka upp på allvar även i Eslöv efter det som hänt i Västra Strö.
– Den diskussionen måste man nog ta.
Västra Strö kyrka är känd för att det var här Per Gessle gifte sig 1993. En gudstjänst i månaden ungefär hålls det i kyrkan, samt några bröllop, begravningar och dop per år.
Populäraste kyrkan i församlingen är Trollenäs kyrka.

Dagens fråga

Har du varit på bio den senaste månaden?

Loading ... Loading ...

Webbkryss