Åsa Jacobsson och Alf Håkan Åkesson är albumaktuella Nutid. Pressbild

Ny musik från Nutid

Nutid består av Alf Håkan Åkesson och Åsa Jacobsson. De är inget band.
– Band känns som att man är minst tre, vi brukar säga duo. Det är jag och min flickvän. Vi bor ihop, har barn ihop och gör musik tillsammans, säger han.

Nutids första skiva kom 2009 och mottogs varmt av kritiker både i Sverige och internationellt. Att det blev instrumental musik var enligt Alf Håkan Åkesson en naturlig utveckling.
– När Åsa skriver musik blir det instrumentalt och jag har haft med instrumentala spår på flera av mina Alf skivor, säger Alf Håkan Åkesson som utöver duon Nutid har ett soloprojekt som artisten Alf.
– Instrumental musik skapas i en frizon. Det känns mer som att man har ett oskrivet blad när man börjar. Som skrivande musiker har man ofta ett litet bibliotek av halvfärdiga låtar. Jag hade flera som jag skulle skriva texter till innan jag insåg att de var helt fullständiga utan sång.

Skånskans resecent skrev ”filmmusik i väntan på bilder” om City- flowers. Vad tycker du om det?
– Det var fint sagt. Texten är ofta det som sätter störst prägel på musik och utan den är det lättare för lyssnaren att associera fritt och göra låten till sin egen.
Hur många instrument är inblandade i låtarna?
– Väldigt många. Våra huvudinstrument är piano och orgel för Åsa och olika sorters gitarrer för mig. Sen spelar vi allt annat själv också, som bas, slagverk och till och med cello på någon låt. Det enda vi inte spelar är flygelhorn på ett spår, där fick vi hjälp. Jag menar inte att vi behärskar alla instrumenten, men det måste få vara lekstuga när man arbetar.
Ni säger er ha större ljud och fler arrangemang än tidigare. Varför?
– Vi tänkte göra denna skivan lite mer orkestrerad, större helt enkelt. Lite lyxigare. Den ska vara varm och detaljrik så att lyssnaren upptäcker nya saker vid varje lyssning. Jag är själv inte road av skivor inspelade med en mikrofon i en lägenhet. Men vem vet, vi kanske gör nästa skiva så.
Vad händer nu?
– Vi ska släppa skivan i Japan och Nordamerika och kanske göra en musikvideo. Sedan jobba med den mot film- och tv-industrin. En instrumental skiva börjar leva när den släpps, släppet är inte slutet.
Kommer ni till Malmö?
– Vi är alltid i Skåne på sommaren och hoppas att folk är modiga nog att boka oss.

×