Anna Sjödin och Magnus Bagewitz diskuterar byafrågor med Lars Dahl

Lilla Harrie – en by i förfall

– Jag har tröttnat på kommunen. Det är bättre att de flyttar kommungränsen till Krutmöllan, säger Lars Dahl, som vi träffar utanför hans röda tegelvilla mittemot det som en gång var byns stolta industri, Lilla Harrie verkstad, som tillverkade jordbruksmaskiner till lantbruk i hela Sverige.

Lilla Harrie ligger så långt österut det går att komma i Kävlinge kommun. När man kör ut ur byns östra del är man inne i Eslöv.
I takt med att företagslivet försvunnit och åren gått tycks Lilla Harrie allt mer fallit i glömska bland politikerna. Nu arbetar byalaget för att friska upp deras minne.

Anna Sjödin och Magnus Bagewitz är båda med i byalaget, lämnade i förra veckan över en 40 sidor tjock skrivelse undertecknad av 219 bybor. Där redogjordes för de krav som byborna nu ställer på kommunen.
Efter det har en rad politiker hört av sig. Moderata kommunalrådet Pia Almström och hennes partikollega Johan Ericsson, ordförande i tekniska nämnden, kommer till Lilla Harrie på torsdag, och ska då bjudas på en rundtur till de platser som byalaget anser mest akut att åtgärda.

– Vi ska lyssna på vad de har att säga. Det var länge sedan jag var i byn, säger Pia Almström.
Även folkpartisten Anette Bååth, som sitter i miljö- och byggnadsnämnden, vill se byn, som hon aldrig varit i. Hon ”behöver komma ut i verkligheten emellanåt”, skriver hon i ett mejl till Anna Sjödin.
– Jag har aldrig haft något ärende till Lilla Harrie. Nu har jag tagit kontakt för att se hur de har det, inte bara läsa i tidningen hur det är, säger Anette Bååth.

Skånskan gick samma tur med Anna Sjödin och Magnus Bagewitz som politikerna ska göra. Första anhalten är Lilla Harrie verkstads övergivna lokaler.
– Här har det börjat hända saker, konstaterar Anna Sjödin.
Under tisdagsmorgonen påbörjades arbetet med att rensa ut bråte från fabriksområdet. Anna Sjödin tror det beror på att kommunens miljöchef Lars Johansson kontaktat fastighetsägaren Finja Betong och krävt åtgärder.
För några år sedan planerade Finja Betong att bygga bostäder på området. Men detaljplanen drogs tillbaka. Nu kräver byalaget att kommunen vidtar åtgärder.

– Om det varit någon stake i kommunen hade de köpt loss tomten från Finja, säger Magnus Bagewitz.
Men det är inte aktuellt, enligt Pia Almström.
– Vi kan inte köpa allt som folk inte tar hand om, säger hon.
Invid fabriksområdet går cykelvägen som en gång var en banvall. Den vill byalaget att kommunen rustar upp. Bland annat med belysning, så att det går att cykla där även efter mörkrets inbrott.
Även lekplatsen behöver en upprustning. Men det har byalaget fått löfte om.

För några år sedan fanns det en miljöstation i byn. Den är borttagen. Nu kräver byborna att den kommer tillbaka.
– Den skulle kunna vara här, säger Anna Sjödin, och pekar på en tom asfalterad yta invid den byggnad där Lilla Harrie verkstad hade sina visningslokaler.
– Den skulle passa bra för en förskola eller ett fritidshem, menar grannen Lars Dahl.
Turen går vidare till Byagården, som byalaget vill ha hjälp med att renovera.
– Taket krackelerar, och det läcker in. Vi hoppades att kommunen skulle sponsra oss med 30 procent, men de säger nej, säger Anna Sjödin.

Lokalen används flitigt; för fester, möten, öppen förskola med mera.
Alldeles intill ligger den gamla idrottsplatsen, nu klassad som grönyta. I ett buskage ligger ett kasserat fotbollsmål, ditslängt av kommunen när idrottsplatsen upphörde.
– De har inte städat upp efter sig, konstaterar Magnus Bagewitz.

Snart ska byns ungdomar ändå kunna spela boll där. En bank har skänkt pengar till tre nya mål.
Anna Sjödin hoppas att kommunen förstår att de krav byns invånare ställer är allvarligt menade.
– Jag kommer att se till att det händer saker, att de inte bara kommer hit och tittar.

Dagens fråga

Hann du njuta av onsdagssolen?

Loading ... Loading ...