Tre av deltagarna på kursen: Martina Öris

Kick och kunskap för kvinnliga företagare

När Skånskan hälsar på är det dags för den fjärde av sex träffar. De 60 kursdeltagarna samlas på Salliushuset i Eslöv för att lyssna på ett föredrag av Björn Lundén om hur man sköter ekonomi och bokföring.

En av åhörarna är Therese Hjalmarsson. Hon är landskapsarkitekt och startade sitt företag ”T som i trädgård” för 1,5 år sedan. Det går bättre än hon någonsin kunnat drömma om.
– Jag trodde att jag kanske skulle ha sysselsättning på halvtid. Men jag har så mycket att göra att jag skulle kunna jobba dygnet runt, berättar Therese.

Hon anmälde sig till kursen för att få veta mer om hur hon skulle kunna utveckla företaget. Förhoppningen är att kunna anställa någon så småningom.
– Det har varit en jättebra kurs så här långt. Intressanta föreläsare och man får med sig mycket material hem. Och så kan man nätverka med de andra tjejerna, säger Therese Hjalmarsson.
Bredvid henne sitter Martina Öris. Hon har ännu inte startat något företag, men funderar på det. Hon har en affärsidé, men vill ligga lågt med att berätta om den.
– Det är inom café och det är en ganska ovanlig idé. Den finns inte i Sverige än så därför vill jag inte säga vad det är, säger Martina Öris.

Lennart Grubbström är projektledare för utbildningen, som drivs i regi av Höörs nyföretagarråd och finansieras med hjälp av EU-pengar. Deltagarna betalar bara en tiondel av vad kursen egentligen kostar.
– Vi började med det här i Höör för några år sedan och det blev en stor framgång. Vi hade överbokat och kö varje gång. År 2010 hoppade Hörby och Eslöv också på. I dag är vi störst på det här i hela Skåne, berättar Lennart Grubbström.
Ungefär hälften av deltagarna har redan startat ett företag, andra ligger i startgroparna. På kursen får de den där lilla sparken i baken som kan behövas för att komma igång.
– En del inser kanske att ”det här vågar jag mig inte på”, men jag skulle säga att av dem som inte startat när de börjar kursen är det ungefär en tredjedel som kommer igång ganska snart efter den.
Eventuellt blir det en ny kurs nästa år. Pengar har sökts.

Dagens fråga

Kommer du att äta någon semla i dag?

Loading ... Loading ...