Stolta över sin nya bok om sötsaker är: Mona Alameri

Succé för söta saker

– Det är mat och kakor som vi tycker om att laga och är bra på. Därför känns det fint att vi kan sprida kunskaper. Samtidigt får vi som kanske inte har någon annan utbildning en chans att jobba och får betalt för det som vi gör, säger Mona Alameri.
Hon är en av 13 kvinnor plus en man som delar med sig av sina recept i den nya boken Kryddor från Rosengård-Sötsaker. Hennes specialitet är baklava från Mellanöstern. Sumbul Hamid som är ny i gänget bidrar med Tavukgögsu, en turkisk efterätt med kyckling och kanel och veteranen Nawal Zaaroura har gjort Zeinabs fingrar, som steks i olja.
– Vi har haft långa och roliga träffar hemma hos varandra när vi har provsmakat, tagit ut de rätta måtten och letat fram bra recept. Det är en tradition i många länder att kvinnor träffas och umgås och då är kaffet och sötsakerna en naturlig del, menar Ghenwa Nahim, som är medförfattare.
Hennes favorit är atayef, en libanesisk efterrätt med mannagryn och apelsinblomsvatten. En del använder kakor som efterrätt och tvärtom. Exempelvis i Nigeria blandas maträtterna och en kaka med svarta bönor och salt, som Faith Chukuwu har gjort, kan även användas som förrätt eller frukost.
– Projektet började som en TV-serie för att fånga all världens mat på Rosengård och har sen växt till att vi nu ger ut den andra boken. Dessutom arrangerar vi föreläsningar, matlagningskurser och kryddvandringar. Nästa bok får innehålla sallader för all avsmakning sätter sig på hullet, skojar författaren Lena Friblick.

Dagens fråga

Tycker du om frågesport?

Loading ... Loading ...