Blinkarpsgårdens transitboende i Svalöv blir ett av de första som stängs när Malmö stad nu successivt säger upp avtalet med privata aktörer. Foto: Arkivbild

Flera flyktingboenden stängs

147 barn var på måndagen placerade på något av Malmö stads transitboenden för ensamkommande flyktingbarn. Samtidigt stod 90 av de totalt 237 platserna tomma.
Med start i februari inleds uppsägning av avtalen med de privata aktörer som i Malmö, Svalöv, Svedala, Lomma, Vellinge, Trelleborg och Ystads kommuner driver transitboenden på uppdrag av Malmö stad.
Avtalen med Blinkarp i Svalövs kommun liksom Ågården i Trelleborg är de första avtalen som går ut, vilket innebär stängning den 31 mars. Successivt avvecklas övriga när respektive avtal går ut.

– Jag vet att Migrationsverket inte tycker att vi ska säga upp avtalen eftersom behovet av placeringar kan komma att ändras. Men vi känner samtidigt ett ansvar för våra skattepengar, säger kommunalråd Carina Nilsson (S), ordförande i sociala resursnämnden i Malmö.

Kommunen får dock full ersättning av staten för kostnader som rör barnens vård och boende. Allt regleras i efterhand men rör sig i snitt om 1 995 kronor per plats och dygn. Det ger kostnader på runt 180 000 kronor per dygn för de 90 tomma platserna.
Uppsägningarna är en direkt följd av att Migrationsverket i större omfattning lyckats hitta så kallade anvisningsplatser åt barnen i andra kommuner. För Malmö som en av landets nio mottagningskommuner har det inneburit att barnen på totalt 14 transitboenden endast stannar en kort tid innan de flyttas till en annan kommun.

– Vi har 2011 lyckats få till den rotation som var tänkt från början. Efter att barnen anlänt till bland annat Malmö kommer de nu snabbare vidare i systemet i stället för att bli fast på ett transitboende under lång tid, berättar Richard Svanegård på Migrationsverket.

Det totala antalet ensamkommande flyktingbarn är dock inte färre, snarare tvärtom. 2011 är det år Sverige tagit emot flest barn någonsin och takten har inte mattats av.
– Just i januari har antalet sjunkit och så brukar det se ut, berättar Richard Svanegård som dock befarar att det inom kort kan bli brist på anvisningsplatser i de kommuner som har avtal med Migrationsverket.
– Då riskerar barnen återigen att bli fast på transitboenden i bland annat Malmö.

Carina Nilsson uppger att man i Malmö är väl medvetna om att behoven snabbt kan komma att förändras. Men med det stora antalet tomma platser som på senare tid varit verklighet väljer Malmö stad ändå att fokusera på ett färre antal transitboenden.
– Det viktigaste är att organisation och administration inte drabbar barnen. Men skulle det visa sig att behovet av transitplatser ökar igen får vi väl göra nya upphandlingar.

Dagens fråga

Har du tandvårdsförsäkring?

Loading ... Loading ...