Kävlinge

Vandaler härjade på kyrkogård

Spår i snön avslöjar var vandalerna tagit sig in.
Kävlinge
Kävlinge
– Man blir ledsen, säger Johan Solstad, kyrkogårdsvaktmästare i Kävlinge församling.


– Man blir ledsen, säger Johan Solstad, kyrkogårdsvaktmästare i Kävlinge församling. Han var den som upptäckte vad som hänt under helgen. När han kom till kyrkogården i går morse mötte han en stor förödelse på minneslunden. Gravlyktor låg utspridda över lunden. Kylan gör det svårt att återställa efter vandalerna.
– Delarna har frusit fast i marken. Jag bara förvärrar det om jag försöker dra upp dem.

För Johan Solstad väntar nu många möten med ledsna anhöriga.
– Jag har ju grävt ner deras anförvanter, och träffar ofta de efterlevande. Jag vet att många tar illa vid sig.På minneslunden vilar fler än tusen avlidna. Här finns också ett hundratal gravlyktor som anhöriga placerat ut för att hedra dem. Flera av dem har den dödes namn ingraverat.
– Det finns inte ord för det här, säger Johan Solstad om vad han känner inför det inträffade. Vem som ligger bakom kan han bara spekulera i.
– Ungdomar som ska visa sig tuffa är den första tanken.

Fotspåren i snön visar att det troligen rör sig om två personer. De har klättrat upp för slänten mot cykelvägen vid Västergatan, visar spåren. Johan Solstad har följt i deras fotspår runt kyrkogården.
– De har bland annat varit inne i kapellet. Men där gjorde de ingenting, säger han. Kyrkogården i Kävlinge har även tidigare utsatt för både griftefridsbrott, som detta rubriceras som, och skadegörelse.
– I höstas förstörde någon sprinklersystemet. De var också på gravar och förstörde.

Det förekommer också en del mindre skadegörelse som aldrig polisanmäls.
– Vi återställer det utan att anmäla, säger Johan Solstad. Polisen säger sig inte ha några spår efter de som utfört skadegörelsen. Därför kommer troligen inte någon förundersökning att inledas.
– Jag kan inte se att det finns något att jobba med. I nuläget saknas spaningsuppslag, säger Per Gran, chef för Kävlingepolisen.Fotspåren i snön är inte till någon hjälp, enligt Per Gran.
– De har inget bevisvärde.

Kävlinge

Vändningen: Vaga uppgifter om drönare vid Barsebäck

20180322 - Drönare flyger i luften.Foto: Fotograferna Holmberg / TT / kod 96
Foto: Henrik Holmberg / TT
Kävlinge
Kävlinge Polisen meddelade under lördagsförmiddagen att det under fredagsnatten kom in ”vaga uppgifter” om drönarflygning vid Barsebäck. Detta meddelar Jimmy Modin, presstalesperson hos polisen.

– Vi har nu fått in nya uppgifter om att vi visst var på plats med en patrull på Barsebäck. Det var vid tolvtiden på natten under fredagen och vi har upprättat en anmälan, säger Jimmy Modin.

Skulle det röra sig om en drönare?

– Ja, precis. Men det är väldigt vaga uppgifter, det ska sägas, säger Jimmy Modin, presstalesperson hos polisen.

Detta är uppgifter som tidigare tillbakavisades av polisen, men som alltså nu bekräftas.

Polisen kunde inte se något spår av någon drönare när de anlände till platsen och det är oklart hur de fick in larmet.

Har ni vidtagit någon form av utökad bevakning av området?

– Nej, det har vi inte gjort, säger Jimmy Modin.

Anmälan ska röra olovligt tillträde till skyddsobjekt.

Kävlinge

Beskt om LSS i Stora Harrie

Brevskrivaren vände sig till kommunledningen för att påtala vad för slags natur det finns i Stora Harrie.
Foto: Lena Breitner
Kävlinge
Stora Harrie Vad menar kommunledningen med naturnära i Stora Harrie? Det är bara åkrar, en kyrkogård och privata trädgårdar, skriver en Kävlingebo har i ett brev till kommunledningen.

Skånskan har berättat att kommunstyrelsens planutskott vill upprätta en detaljplan för ett LSS-boende i Stora Harrie. Tio villatomter kan tillkomma utöver detta.

Tanken är att bebygga den gamla idrottsplatsen, som står övergiven.

Nu har en Kävlingebo vänt sig till omsorgsnämndens ordförande Annsofie Thuresson (M) och välkomnar att en satsning äntligen görs i denna del av kommunen. Förhoppningsvis kan det tillkomma en lekplats och plats för återvinning. Kanske kan gång- och cykelbanorna man önskat länge kan komma.

Brevskrivaren menar att satsningen på LSS-bostäder i Stora Harrie kommer att bli som ett fängelse för de boendet. Det går bara en buss tidigt på morgonen och en hem på eftermiddagen. Formuleringen ”naturnära” frågasätts också om etableringen.

– Då måste ni mena kyrkogården, i övrigt finns bara åkrar och privata trädgårdar, står det i brevet.

Kävlinge

Ny taxa klubbas

Kävlinge
Kävlinge

På kommunstyrelsen möte i nästa vecka föreslås ny livsmedelstaxan i Kävlinge klubbas. Den nya taxan innebär en indexupphöjning med en timavgift på 972 kronor istället för 949 kronor.

Ny lagstiftning har också tillkommit. Bland annat ska myndigheten kunna göra kontrollköp och ta prover, där avgift tas ut.

Ärendet ska senare klubbas i fullmäktige och ska gälla från och med 15 mars.

Kävlinge

Kävlingebo frias från misshandel

Lunds tingsrätt frikänner Kävlingebon.
Foto: Claes Hall
Kävlinge
Kävlinge

En Kävlingebo frias från anklagelser om att ha svingat en batong och ett skohorn mot två tonåringar som han menade hade uppfört sig illa.

Tingsrätten konstaterar att parterna är överens om att det 2020 finns en underliggande konflikt. Det påträffades en batong i Kävlingebons bostad, men husrannsakan skedde en månad efter incidenten. De två som åklagaren menar varit utsatta har befunnit sig på långt håller eller passerat förbi på moped. Den ene har inte sett något svingas mot dem.

Således frias mannen.

Kävlinge

Byalag kritiska till nya Barsebäcks boställe

Även det andra förslaget för Barsebäcks boställe får tummen ner av Barsebäcks byalag, som vill placera parken som front och radhusbebyggelsen i väster.
Foto: Kävlinge kommun
Kävlinge
Barsebäck Fortsatt för modernt som entré till Barsebäck. Dessutom är det fel om grodorna. Byalaget är fortsatt kritiska till planerna för Barsebäcks boställe. Möten har hållits med M, S och SD.

Först fick ett planförslag för Barsebäcks boställe byalaget att gå i taket. För futuristiskt som entré till byn. Det var fel att riva Barsebäcks boställe menade byalaget.

Byalaget fick medhåll av kommunledningen, som skickade tillbaka förslaget. Nu har ett nytt förslag presenterats och som Skånskan berättat om. Byggnaderna får mer bykaraktär, men däremot får bostället rivas. Både bostället men även trädgården är så förvanskat att dess kulturhistoriska värde anses vara begränsat.

Även förslag nummer två får tummen ner av byalaget, som menar att kommunledningen inte lyssnat alls på dem. Att bygga nytt och historiskt likt, men gömma det bakom nya parhus är inte att värna landskapsbilden och byns historia.

Planförslaget är ute på granskning och synpunkter kan lämnas till och med den 28 januari. Barsebäcks byalag avser att lämna in ett yttrande, men har redan nu haft möte med de tre största partierna i fullmäktige, nämligen M, S och SD.

Här har man framfört att den historiska entrén till byn går förlorad när bostället försvinner och ersätts av moderna parhus.

– Där de lagt park skulle kan kunna lägga husen, säger byalagets ordförande Åsa Fondin.

Utöver detta påpekar byalaget på att dagvattensystemet inte är tillträckligt utbyggt och att kommunen borde ta fram riktlinjer för förtätning i byn. Då det saknas fullgod samhällsservice i byn borde större utbyggnader inte vara lämpade.

Dessutom är det fel i grodinventeringen att grodor inte finns i byn.

– Alla som passerar dammen i maj kan gå i god för en högljudd grodsång, skriver byalaget i en pressinformation.

Henrik Ekberg, SD, berättar att de hade möte på torsdagen med byalaget.

– Vi lyssnade på vad de hade att säga, säger han. Vi ska nu diskutera det internt.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Pia Almström (M) har hennes partigrupp varit enig om att det nya förslaget är bra.

– Vi gjorde en omstart där vi har försökt ta vara på de olika värdena. Det är ett trevligt förslag, säger hon.

Futuristisk entré till Barsebäck. Det första förslaget av Lloyd arkitekter fick tummen ner av politiker och byalag.
Foto: Kävlinge kommun
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Hur kan man jämföra lån i Norge?

Privatlån.com

När du ska låna pengar är det inte någon bra idé att nappa på det första bästa låneerbjudandet som du får. I stället är det bättre att ta din tid och jämföra olika lån för att försäkra dig om att du verkligen kommer att få ett lån med bästa möjliga villkor. Vi ska i denna artikel ta oss en titt på hur man kan jämföra lån i Norge.

Ta hjälp av en låneförmedlare

Ett av de absolut bästa sätten för att jämföra lån när man bor i Norge är att använda sig av en låneförmedlare. När du ansöker om ett lån via en låneförmedlare ansöker denna i sin tur per automatik nämligen om lån hos flera olika aktörer åt dig. Därefter listas de låneerbjudanden som du har fått, och du kan välja ut det som har de allra bästa villkoren.

Genom att ansöka om ett lån via en låneförmedlare kan du därför ansöka om lån hos flera olika långivare, detta samtidigt som du bara behöver göra en enda låneansökan. Det ger dig därför största möjliga chans att lyckas finna bästa möjliga lån samtidigt som det sparar dig oerhört mycket tid.

En annan fördel med att ansöka om ett lån via en låneförmedlare är det faktum att det då inte behöver göras flera kreditupplysningar i ditt namn, utan det räcker med en. Detta är en fördel eftersom kreditupplysningar kan försämra din kreditpoäng, och görs det då alltför många kreditupplysningar på dig kan det påverka din kreditpoäng allvarligt. Detta är alltså dock inte något som du behöver oroa dig för genom att göra en låneansökan hos en låneförmedlare.

Vad ska man tänka på när man jämför lån?

En av de saker du bör tänka på när du ska jämföra lån är om det rör sig om ett lån med eller utan säkerhet. Väljer du att satsa på ett lån med säkerhet kommer du att behöva lämna någon av dina tillgångar i säkerhet till långivaren. Denna kan långivaren då ta ifrån dig om det är så att du inte klarar av att betala tillbaka ditt lån så som ni har kommit överens om. Faktum är att man i många fall använder samma sak som man lånar pengar till som säkerhet. Lånar du då till exempel pengar till att kunna köpa en bil lämnar du då samma bil i säkerhet. Då kan alltså långivaren ta bilen ifrån dig om det är så att du inte klarar av att betala tillbaka enligt er överenskommelse.

Men varför ska man då ta ett lån med säkerhet om det kan resultera i att man kan bli av med någon av sina tillgångar kanske du undrar? Svaret på denna fråga är att långivaren tar en mindre risk när de ger dig ett lån med säkerhet än vad som är fallet när de ger dig ett utan. Men varför är då detta något positivt för dig som låntagare? Det är det eftersom faktum att banken tar en mindre ekonomisk risk innebär att de kan kompensera dig för detta på olika sätt och vis. Bland annat kan de erbjuda dig en lägre ränta när det kommer till ett lån med säkerhet. Dessutom kan de i många fall erbjuda lån på större belopp än vad de kan göra när det gäller lån utan säkerhet.

När det gäller lån utan säkerhet är detta alltså lån som du inte behöver pantsätta någon av dina tillgångar för att kunna få. Just detta är också fördelen med dessa lån, alltså att du inte behöver riskera att bli av med någon av dina tillgångar om det är så att du får problem med tillbakabetalningen av lånet. Nackdelen med dessa lån är att långivaren tar en större risk genom att ge dig ett sådant. Detta är därför något som du får kompensera för genom att få en högre ränta samtidigt som du i vissa fall inte kan ansöka om lån på lika höga belopp. Har du tillgångar som du kan lämna som säkerhet kan därför ett lån med säkerhet vara att föredra.

En annan sak som det är mycket viktigt att tänka på när man ska jämföra lån är räntan. Ju lägre ränta du får på ditt lån desto billigare blir det nämligen för dig att låna pengar. Gör dock inte misstaget att enbart fokusera på den nominella räntan. Tyvärr är detta nämligen ett misstag som många låntagare begår, och det är ett misstag att göra det eftersom den nominella räntan inte inkluderar samtliga kostnader som tillkommer till ett lån. Det är det i stället den effektiva räntan som gör. Den effektiva räntan inkluderar nämligen både den nominella räntan samt övriga avgifter som kan tillkomma. Genom att fokusera på den effektiva räntan får du därför reda på exakt hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar. Här gäller det helt enkelt att välja ett lån som har en så låg effektiv ränta som möjligt.

En annan sak som kan spela en viktig roll är den tid som du har på dig för att betala tillbaka ditt lån. Först och främst gäller det här att välja en återbetalningstid som resulterar i en månadskostnad som du kommer att ha råd med. Är det då en bra idé att välja en så lång återbetalningstid som möjligt eftersom detta ger dig lägsta möjliga månadskostnad? Svaret på den frågan är att det är det tyvärr inte. Skälet till det är att ju längre återbetalningstid du väljer desto högre blir nämligen räntan. Det är därför bäst att välja en återbetalningstid som ger dig en månadskostnad som du kommer att ha råd med, detta utan att för den sakens skull vara längre än nödvändigt eftersom det ger dig en högre ränta. Du får helt enkelt göra ditt bästa för att hitta en passande balans mellan återbetalningstiden och månadskostnaden.

Numera har du som låntagare också alternativet att ansöka om ett så kallat snabblån. Detta är lån där det går snabbt att få ett svar på sin låneansökan. Är det så att din låneansökan beviljas går det dessutom snabbt att få pengarna utbetalda. Snabblån kan dessutom även du som har betalningsanmärkningar i många fall ansöka om. Nackdelen med dessa lån är dock det faktum att de har hög ränta och i de flesta fall även en väldigt kort återbetalningstid.

Kävlinge

Tar lång tid att riva möbelaffär

Foto: Lena Breitner
Kävlinge
Kävlinge Rivningen av Gamla Öhrströms möbler tar längre tid än väntat. Tillstånd för att belamra gator har förlängts till april, men målet är att vara klar tidigare.

Gång på gång har rivningen av Gamla Öhrströms möbler i hörnet Mårtensgatan-Västergatan försenats. I somras var det tänkt att ha kommunen ha platsen jämnad med marken så att en tillfällig popup-park kunde anläggas.

Strax innan jul inleddes rivningen. Framkomligheten begränsas till viss del på gatorna kring arbetsplatsen. Nu visar det sig att tillstånd för att belamra allmänna ytor förlängs.

Håltagarna i Skånes projektledare Johnny Nilsson förklarar att rivningen skulle vara avslutad 20 januari. Inför rivningen visste man att det fanns asbest i husen, men nu har man hittat mer. Saneringen tar längre tid än tidigare förväntat.

Gamla Öhrströms möbler på Mårtensgatan stod tomt en längre tid innan kommunen köpte fastigheten.
Foto: Lena Breitner/arkiv

Tillstånd finns att spärra av gator till 28 april, men så lång tid räknar Johnny Nilsson inte med att det ska ta.

– Jag bedömer att vi kommer att vara klara i slutet på februari eller början av mars, säger han.

Gamla Öhrströms möbler har stått tom under en längre tid. Kommunen köpte fastigheten förra våren och tanken är att utlysa någon form av arkitekttävling för att bygga bostäder för det som ska bli entrén till Mårtensstaden.

Kävlinge

Totalrenoverat i Lödde släpps i vår

Fem lägenheter på Bagerivägen står nu tomma och ska totalrenoveras. Utvändigt pågår upprustning.
Foto: Lena Breitner
Kävlinge
Löddeköpinge KKB har nu tagit över omsorgsnämndens marklägenheter på Bagerivägen i Lödde. Fem lägenheter står nu tomma och ska totalrenoveras. Målet är att släppa dem i vår till +60.

Vid årsskiftet tog KKB över ansvaret för 21 radhuslägenheter på Bagerivägen i Löddeköpinge. Lägenheterna ingick tidigare i omsorgsnämndens bestånd för servicelägenheter.

Omsorgsnämndens servicelägenheter har varit ett långvarigt ärende. För två år sedan gjorde nämnden ett underskott på 15,8 miljoner. Minusposterna började analyseras. Det visade sig att en stor mängd av de servicelägenheter som nämnden blockförhyrde av KKB stod tomma.

Kräver biståndsbeslut

Servicelägenheter kräver biståndsbeslut. De som klarade kraven ville inte bo i stora marklägenheter och långt från dagcentralen. De som ville bo i radhuslägenheterna var ofta inte behöriga enligt lagens krav.

De tomma lägenheterna har kostat nämnden mångmiljonbelopp då de inte får hyra ut till icke behöriga. Först släpptes femton lägenheter till KKB:s bostadskö till de som var 85 år eller äldre. Snart är det dags för gamla servicelägenheter i Löddeköpinge att gå till KKB-kön.

Bagerivägen uppsagd

Från årsskiftet löpte omsorgsnämndens blockförhyrning ut. Det innebär att alla nuvarande hyresgäster bor kvar som tidigare men får istället KKB som hyresvärd.

Antalet tomma lägenheter har nu växt och är fem till antalet. De ska nu totalrenoveras innan de lämnas till Boplats Syd. KKB:s styrelse har beslutat att lägenheterna ska bli så kallat kategoriboende för +60.

– Vi kommer att ha möte med entreprenören på torsdag, men det blir en totalrenovering med nytt kök, nytt badrum och genomgående parkett i hela lägenheten, säger KKB:s vd Mikael Strand.

Hyra ännu inte satt

Radhuslägenheter för seniorer är ett efterlängtat tillskott för äldre som vill flytta från villan. De aktuella lägenheterna är på två eller tre rum och kök och är mellan 65 och 75 kvadratmeter. Alla har uteplats.

Hyran kommer att sättas efter förhandling med Hyresgästföreningen.

När lägenheterna hamnar på Boplats Syd vet Mikael Strand inte, men målet är inflyttning i vår. Utvändigt pågår en stor uppfräschning i form av plåtarbete och fasadbeklädnad som bytts ut och målats. Vissa måleriarbeten kommer att genomföras när det blir varmare väder.

Kävlinge

Närboende kissade utanför andras hem

Kävlingebon nekar till brott. Ärendet gick till tingsrätten som nu dömer mannen.
Foto: Claes Hall
Kävlinge
Kävlinge Kävlingebon urinerade fullt synligt för boende. Själv nekar han till brott med motiveringen att han bor strax intill. Nu döms han för förargelseväckande beteende.

Det vara i oktober förra året som en civil polisbil kom körande längs med Västra Långgatan i Kävlinge. På några meters håll fick de se en man som urinerade mot ett träd.

Mannen stod i strålkastarbelysning och var fullt synlig för boende. Strålen från penisen syntes vittnar en av poliserna.

När mannen konfronterades vägrade han först att visa legitimation. Kävlingebon menade att det inte funnits någon anledning att kissa på offentlig plats då han bor strax i närheten.

Då Kävlingebon nekade till brott gick ärendet till tingsrätten, som nu dömer honom mot sitt nekande för förargelseväckande beteende. Han får 800 kronor i böter.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL