bockar en en lång lista och får ihop livspusslet i Köp mjölk. Skriv bok. Foto: Ola Kjelbye

Feel-good-show av bästa märke

Det är svårt att få ihop livspusslet, svårt att få plats med både vardag och drömmar. Svårt att vara i nuet när man samtidigt tänker på allt det andra man vill eller måste göra. Ett sätt att få struktur på det är att göra listor. Anders Jansson och Johan Wester bockar av en lista under sin show som är döpt till två punkter på en annan lista, Köp mjölk. Skriv bok.

I två år har lundprofilerna av och till klurat på föreställningen och punkterna som presenteras. En punkt är Livspussel och medlemskort, en annan är Klister och t-shirts  och ytterligare sex klaras av under kvällen. Varje avsnitt innehåller en stor dos livsvisdom presenterad på lundensiskt sätt, det vill säga med en stor portion humor och självdistans. Dessutom halkar en hel del andra skrattretande fenomen in, sådär i förbigående. Domnande händer och gladiatorer kan man väl alltid skoja om.


Igenkänningsfaktorn är hög och den snåriga samtiden benas upp och kammas ut på ett alldeles excellent sätt. Att hjälpa folk att hitta sin personlighetstyp är förstås mycket viktigt i en tid när man måste kunna beskriva sig själv i diverse profiler. Är man till exempel kreativ, charmig och gillar utmaningar –  ja då finns det ett kortare och betydligt råare sätt att beskriva detta på. Någon i publiken, som bekänt sig till en viss kategori, får  en t-shirt med den korta råa versionen med sig hem. T-shirtsen levereras med ett massförströelsevapen (stavas just så), en bazooka.

Föreställningen är full med sådana här små kul detaljer. Det är innovativt, tankeväckande och riktigt, riktigt roligt. Vi skrattar åt oss själva och varandra när Anders och Johan lyfter fram det absurda i tillvaron och vrider till det ett par snäpp. Att en och annan eftertanke halkar med gör inte det hela sämre.

Bland det som avhandlas under kvällen finns så skilda företeelser som telefoner förr och nu, barnens framtidsdrömmar, tiden och det planlösa cyklandet, tv-kanalerna, text-tv –appen, övergången till sommartid 1980 och klubbar för diverse kategorier.

Köp mjölk. Skriv bok är en ”feel-good-show” av bästa märke och Anders Jansson och Johan Wester bjuder på en mycket  underhållande och väl genomarbetad föreställning som ändå har plats för publikmöte och improvisation.

Lite väl långt blir inslaget om Janssons och Westers egen barndom. Alla vi som vill vara i nuet finner oss plötsligt i tankarna på väg bort. Men bara en kort stund.  Snart är vi fast igen och andra akten är hejdlöst kul rakt igenom med ett tekniskt underverk som toppar det hela. Finalen ska inte avslöjas här, men den är kort sagt lysande.