Smenglishfamiljen bjuder in barnen till en värld fylld med engelska ord.

Lär ut engelska i förskolan

Smenglish är namnet på metoden. En förkortning av Small Childrens English. Målgruppen är förskolebarn mellan 1 och 5 år.
– Små barn lär sig snabbt. De kan ta till sig flera språk på en gång, säger Lena Karman, grundare till Klurifax förskola i Hörby och initiativtagare till Smenglish.

Sedan drygt en månad arbetar Klurifax med den nya metoden. Med hjälp av ordlekar, dockor med en engelsk och en svensk sida, och dialogkort får förskolebarnen lära sig engelska. Hjärteord varvas med Göraord och Världsord.
När Smenglishlådorna plockas fram ur hyllorna vet barnen att det är dags att säga ”hello” istället för hej och ”bye bye” istället för hej då.

– Alla ska lära sig engelska, förr eller senare. Om vi kan ge barnen en engelsk ordbank som gåva behöver de inte lära sig engelska från början i skolan. Då har de en grundplåt av ord med sig, säger Lena Karman.
Anna Nilsson, Smenglishpedagog, säger att metoden ger barnen möjlighet att använda engelskan på sitt eget vis och lära sig i sin egen takt. Förskolepersonalen behöver inga särskilda förkunskaper för att kunna jobba med Smenglishpedagogiken.

– Det ska vara mycket glädje och mycket lek. För barnen finns det inga hinder. Det är vi vuxna som sätter hindren, säger Anna Nilsson.
– Egentligen handlar det inte om att lära ut. Det handlar mer om att utsätta barnen för engelskan och dela med sig av ett annat språk så att det blir en naturlig del av barnens vardag, inflikar Ola Ewald, också han Smenglishpedagog.
Ett pedagogiskt centrum har skapats på Filaregatan i Hörby. Lena Karman hoppas att projektet ska ge eko även utanför Hörbys gränserna. En förskola i Helsingborg har redan nappat på idéerna.
– Målsättningen är att sprida kunskap och språkglädje, säger Lena Karman.

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×