Dagens lucka: Den enfaldige mördaren

Tage Danielsson har skapat en av de mest hjärtevärmande julsagorna – Karl-Bertil Jonssons julafton. Hans parhäst Hasse Alfredson har skapat en av de mest djävulska julscenerna – när den skånske fabrikören Höglund eldar upp pengar i filmen Den enfaldige mördaren (1982). Inte ens under givmildhetens egen högtid drar Höglund sig för att klämma åt de svagaste med ett leende på läpparna.

När den fattige bonden Månsson sålt sin häst och besökt pantbanken för att kunna betala arrendet till Höglund, slänger fabrikören pengarna på brasan med en nonchalant gest. ”Månsson ska inte tro att jag bryr mig om en sån här struntsumma, det är principen – att man betalar på rätt datum.”, säger fabrikör Höglund.

Och inför Månssons avgrundsdjupa blick fattar sedlarna långsamt eld på den brinnande veden. ”Ja, nu är det jul igen” säger Höglund och snurrar vidare i en yster dans med sin lilla dotter i famnen.