Finanslegendar på julmarknaden

Den som tror att Eslövs kommun bara har Erik Penser som tungt namn inom finansvärlden är fel ute.
Knut Ramel på Löberöds slott är kanske inte lika känd bland allmänheten, men beskrivs i branschtidningar som Dagens Industri och Affärsvärlden som ”en av Sveriges främsta investmentbankirer”, ”finanslegend” och rankades 2004 som en av de tolv mest inflytelserika i finans-Sverige.

Han har bland annat gjort sig känd som den som löste knuten när telekomjätten Ericsson var illa ute 2002, och snabbt behövde få in 30 miljarder i en nyemission.
Knut Ramels Merril Lynch fick aldrig något uppdrag som tack för hjälpen, men han har fått cred för att ha kläckt idén som bröt dödläget mellan A- och B-aktieägare som hotade bolaget, och har bland annat hyllats i en DN-serie för detta.

Knut Ramel är sedan något år bosatt i Stockholm efter 30 års arbete i stora internationella banker som Credit Suisse First Boston, Merrill Lynch och UBS.
Han jobbade i the City, Londons finanskvarter, i 22 år och för schweiziska UBS i sex år. Men Knut Ramel har hela tiden återvänt med täta mellanrum till Löberöds Slott, som han sedan många år äger via sitt bolag.
– Jag är här i alla fall varannan vecka. Gården sköts annars av min släkting Fredrik Ramel på Gårdstånga Nygård, berättar Knut Ramel.

Boken En finansmans bekännelser är kritisk mot vissa företeelser i bankerna och finansvärlden.
Knut Ramel beskriver det själv i bokens förord:
– Bokens undertitel, Veni, vidi, ridi, är latin för ”Jag kom, jag såg, jag skrattade” och speglar min svårighet att ta finansbranschen riktigt på allvar, skriver han.
– Aktörerna på marknaden har under många år levt mycket gott på att låtsas att det som de ägnar sig åt är något mycket viktigt, komplicerat och sofistikerat. Därför är de värda sina ofta skyhöga löner och bonusar. Ibland kunde man som bankir uträtta något av stort värde men ofta var insatserna banala, onödiga och framför allt ett spel för kulisserna. Det är dessa kulisser En finansmans bekännelser söker öppna upp.

Han kallar i boken inflytelserika svenska investmentbolag som Industrivärden och Investor, som han varit rådgivare åt, för ”gubbklubbar” där kompisrelationer betyder mer än kompetens. Och han anser att de håller fast vid sina aktieinnehav mer för att ha kvar makten över bolagen än för att de har något att tillföra deras verksamhet.

Knut Ramel är självkritisk mot den bransch han själv verkade i under lång tid.
– Under de 30 åren var det en fantastisk expansion och en fantastiskt lönsam expansion för bankerna men även för deras kunder, säger Knut Ramel, som inte tror att den tiden kommer tillbaka.
– Det var en tid som präglades av en överlönsamhet. Alla tjänade pengar på transaktionerna. Men det ändrades radikalt under finanskrisen 2008, och det finns inte samma möjligheter att ta betalt längre. Det är sämre tider och hårdare konkurrens.
Kl 16 på fredag finns han på slottets julmarknad för att signera böcker. Samt lite ”av och till” även under övriga marknadsdagar.

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×