på Kronprinsen och på Jägersro. Arkivfoto: Jörgen Johansson och Mårten Svemark

Malmöprofilen Ulla Åberg är död

Ulla Åberg var dotter till Hugo Åberg, storbyggmästare i Malmö. Hans mest kända bygge är kvarteret Kronprinsen i Malmö, och det är också där som Hugo Åbergs Fastighetsförvaltning har sitt säte. Själv bodde hon i ett hus tvärs över gatan. Varje vardagsmorgon begav hon sig till kontoret, ända fram till slutet. Den 11 november genomgick hon en sedan tidigare planerad operation, men komplikationer tillstötte och hon gick bort på tisdagsmorgonen.

Ulla Åberg var Hugo Åbergs enda barn. Hon satt i baksätet den 17 november 1969, då hennes mor och far omkom i en bilolycka. Hon har berättat att det tog många år innan hon kunde förmå sig till att passera olycksplatsen.
Hon var 43 år gammal när olyckan skedde och hade arbetat med sin far sedan hon slutat skolan. Hon var alltså väl insatt i rörelsen när hon plötsligt ärvde alltihop. Hon hade hjälp av en kusin, och på senare år har hon lett företaget tillsammans med kusinens tre söner Tommy, Mats och Stefan Åberg och Bertil Forsberg.

Företaget har ungefär 2 100 objekt, varav 2 000 är bostäder. Det har ett 70-tal anställda.
Vad som ska hända med företaget nu när Ulla Åberg har gått bort är alldeles för tidigt att säga. Hon sade till exempel konsekvent nej till hyresgäster som ville köpa sina lägenheter och bilda bostadsrättsföreningar. Fastigheterna skulle förbli hyreshus så länga hon var med.

Ulla Åberg är både känd och inte. Har har inte sökt offentligheten, men hon har heller inte hållit sig undan. För oss på tidningarna var hon till exempel aldrig svår att få tag i, när vi ville fråga om något. Men hon trivdes inte med att omnämnas som Malmös rikaste invånare; fastighetspriser fluktuerar ju, men för något år sedan värderades hennes hus till en och en halv miljard kronor

Ulla Åberg ville också vara tillgänglig för hyresgästerna. Hon hade fasta telefontider när de kunde få tag i henne.
Hyresgästerna brukade också få en inbjudan till Jägersro när det var dags för Hugo Åbergs Memorial, det stora travlopp som varje år avgörs till minne av hennes far, som gjorde mycket för travet.
Hästar kunde hon ägna sig åt på Göingeholms gård, en större egendom hon ägde i Hörbytrakten. Där tillbringade hon sina veckoslut tillsammans med sambon Kjell Isgren