Malmöbor med brittiska kopplingar träffas varje år på Remembrance day för att hedra de stupade flygsoldaterna som ligger begravda på Östra kyrkogården och judiska begravningsplatsen. Foto: Moa Dahlin

En dag för dem som stupade

Solen lyste och hade smält bort nattfrosten när det åter var dags att samlas på Östra kyrkogården för att uppmärksamma Hågkomstens dag, Remembrance day, en dag att minnas dem som offrats i krig.

I det brittiska samväldet uppmärksammas dagen sedan 1919, strax efter första världskrigets slut. Många köper en pappersvallmo, en poppy, som symboliserar det blodiga skyttegravskriget i Flandern under första världskriget.

Intäkterna går till krigsveteraner, änkor efter män som stupat i strid eller andra anhöriga.
– Förra året fick de in 35 miljoner pund. Men det är egentligen skamligt att man ska behöva samla in pengar, säger Bob Milton, en av de Malmöbor med brittiska rötter som brukar uppmärksamma Remembrance day med ett besök på Östra kyrkogården och gamla judiska begravningsplatsen vid Föreningsgatan.
– Jag har kommit hit vartenda år sedan 1952, berättar Solveig Titze.

Men det brukar bara bli att man träffas just denna dag.
– Nej så är det, även om vi naturligtvis springer på varandra lite då och då, säger Bob Milton.
Någon tar fram en brittisk flagga. Thorsten Lunderquist bär den och anför gruppen mot första anhalten, de sex gravarna där lika många flygare från det brittiska samväldet ligger begravda – två kanadensare, en nya zeeländare, en australier och två britter.
En av dem hette Frank Day och var navigatör på ett brittiskt Mosquitoplan. Den 16 maj 1944 skadades planet allvarligt av tysk luftvärnseld utanför Rostock och piloten Howard Cleveland insåg att han aldrig skulle klara återfärden till hemmabasen, så han vände istället norrut för att försöka nå den skånska kusten. Men utanför Ystad väntade det svenska luftvärnet. Planet besköts igen så Cleveland vände.

Någonstans utanför Kåseberga orkade planet inte mer utan Cleveland kraschlandade i havet. Cleveland överlevde, men Frank Day hittades senare död av besättningen på en svensk fiskebåt. Det finns sammanlagt tio allierade flygare begravda i Malmö. På judiska begravningsplatsen ligger en australier samt en österrikare som flög för det brittiska luftvapnet begravda.

På Östra kyrkogården ligger de sex samväldetflygarna samt amerikanerna Oakley J Regland Jr och Thomas C Campbell. Deras gravar ramas in av en stor propeller, en propeller från en av de bombplan som nödlandade på Bulltoftafältet i slutet av andra världskriget.
– Alla amerikanska flygare som stupade i Sverige begravdes i Malmö. De var 42 stycken totalt, men 1948 flyttades stoftet från 40 av dem hem. Men föräldrarna till de två ville ha kvar gravarna, berättar Anette Sarnäs.
Hon arbetar på stadsarkivet i Malmö, men håller på fritiden på att skriva en bok om de tio flygarna. Det fanns mycket uppgifter om var, när och hur deras plan störtade, men inte om personerna.

– Jag är halvvägs med boken. Jag har spårat släktingar till allihopa och bett dem berätta vad de kommer håg och om de har foton. Jag har också tittat i olika arkiv och kontaktat skolor och hittat skolkamrater och pratat med överlevande från planen.
Thorsten Lunderquist håller flaggan framför de sex gravarna. En i sällskapet läser en bön för de fallna och sedan för dem som sörjer. Efter en tyst minut går man vidare till de amerikanska gravarna på motsatta sidan.

Dagens fråga

Är du mörkrädd?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev