Nisse Pistol i Malmö säkerhetssal. Den långa rättegången mot Gubbligan lider nu mot sitt slut. Foto: CLAES HALL/ARKIV

Rymde från Kumla
med kapad sopbil

64-årige Jan Nilsson föddes i Kalix, men flyttade som nioåring till Luleå med sin mamma och syster när föräldrarna separerade
Han gick sjuårig folkskola och en ettårig svetsutbildning innan han under ett par års tid arbetade som sjöman.

Brottsligheten kom dock snabbt in i hans liv och redan som 26-åring satt Jan Nilsson på Kumlabunkern fälld för grovt rån. Bland medfångarna fanns Lars-Inge Svartenbrandt och Bosse Dynamit.
Dessa båda hade året innan deltagit i en spektakulär massrymning från anstaltens säkraste avdelning, samma plats där de nu åter satt tillsammans med Nisse Pistol.
Samtliga ville ut i friheten igen och försommaren 1973 planerades för fullt en ny rymning.

Med anledning härav hade männen börjat kartlägga sopbilarnas in- och utfärder på fängelset.
Soptömningen fungerade så att bilarna körde in på fängelset för att hämta soporna som slängdes nära bostadsdelen på det stora anstaltsområdet.
Ibland var internerna ute och promenerade i promenadgårdarna som låg intill.
På sin väg till sopstationen passerade sopbilen ganska nära dessa och det var detta som utnyttjades vid flykten

I juni 1973 hoppade Nisse Pistol, Svartenbrandt och två medkumpaner över stängslet och kapade sopbilen genom att hota chauffören med ett tillhygge som de kommit över.
Sedan körde de mot utgången där de rammade fängelseporten och försvann.
Fast tiden i frihet blev inte så lång.

Rymningen förde dock det med sig att Nisse Pistol ytterligare stärkte sin ställning i den undre världen.
När en maskerad man några månader senare, augusti 1973, tog fyra bankanställda som gisslan vid Norrmalmstorgsdramat blev Nisse Pistol indirekt inblandad.

Den maskerade mannen krävde och fick dit Clark Olofsson, som satt på Norrköpingsfängelset, men efter flera dygns dödläge föreslog Clark Olofsson att han skulle bytas ut mot tre andra brotts-lingar.
En av dessa var Nisse Pistol.
Så skedde inte, men två år senare blev Clark Olofsson och Nisse Pistol verkliga kollegor i brott då de tillsammans rånade riksbankens lokalkontor i Halmstad på 89 000 kronor.

Ytterligare ett av de brott som fick stora rubriker var det som skedde 1986. Nisse Pistol ingick då i den så kallade Järnaligan som stal handgranater, automatvapen och sprängmedel innan de sprängde ett vapenförråd utanför Järna i Stockholm.
Explosionen var enorm och fällde ett större skogsområde. Jan Nilsson dömdes året därpå av Svea hovrätt för grov stöld och grovt rån till fängelse i sju år.

Nisse Pistol förekommer under totalt 14 avsnitt i kriminalregistret. Under åren 1972-1980 dömdes han till internering och fortsatt internering vid fyra tillfällen. Vid två av dessa tillfällen avsåg brottsligheten grovt rån.

När han greps efter rånsessionen 1993 berättade han i förhör att han varit efterlyst av polisen sedan januari 1993 och att han tidvis bodde hos en barndomskamrat.
Han är annars skriven på en adress utanför Stockholm, men bor en stor del av året i stugan i Röke.